Sádrová omítka – kde ji použít?

Sádrová omítka byla vždy považována za znak luxusu. Bylo to způsobeno jednak nedostatkem přírodních zdrojů v našich zemích a jednak i upřednostňováním zavedených tradičních technologií, spočívajících v použití především klasických jádrových omítek se štukem. Přestože se na první pohled sádrová omítka může jevit jako dražší, má bezesporu mnoho výhod oproti klasické štukové omítce a ve finále vyjde i levněji.

Vlastnosti sádrové omítky:

  • má vyšší přilnavost k podkladu
  • rychleji schne
  • je tvarově stálá, tj. nesesychá a nepraská
  • je prodyšná, tj. umožňuje vysychání zdiva
  • lze ji nanést v tenké vrstvě, což představuje i snížení nákladů
  • je hladká, ale lze ji upravit i dekorativním strukturováním
  • tvoří dokonalý podklad pro malbu nebo tapetování
  • snadno ji lze opravovat, aniž by stopy po opravách byly později znatelné
  • příznivě ovlivňuje mikroklima v místnostech
  • akumuluje teplo
  • je ekologická, zdravotně nezávadná a vhodná i pro alergiky
  • má protipožární vlastnosti

Sádrová omítka výhradně do interiéru

Sádrová omítka se díky svému složení používá výhradně ve vnitřních prostorech. Nelze ji tedy používat jako venkovní omítku a rovněž není vhodná ani pro použití na trvale vlhké zdivo. Vlhké prostředí by vedlo k závažnému narušení sádrové omítky. Pokud už máte sádrovou omítku například v koupelně, kde dochází ke zvýšené vlhkosti pouze nárazově, lze sádrovou omítku opatřit ochranným nátěrem s co nejnižší propustností vodních par.

Výhodou sádrové omítky je, že velmi dobře drží na jakémkoliv podkladu. Je možné ji nanést i jako vyrovnávací vrstvu na klasickou omítku. K tomuto účelu poslouží sádrová stěrka, která se používá právě k docílení hladkého povrchu stěn a k získání prospěšných vlastností sádrové omítky.

Sádrová omítka se používá pouze v interiéru.
Sádrová omítka se používá pouze v interiéru v místech bez zvýšené vlhkosti. Nanáší se v tenké vrstvě, poklad by tedy měl být co nejvíce rovný – například stěna z broušených tvárnic.

Sádrová omítka vs. štuk. V čem je rozdíl?

Oproti klasické štukové omítce se sádrová omítka nanáší jen v jedné poměrně tenké vrstvě, odpadá tedy nutnost nanášení špricu a finálního štuku. Sádrová omítka rovněž rychleji vysychá, je lépe přilnavá ke stěně a lze s ní docílit dokonale hladkých a rovných stěn. Zároveň lze vzhledem k nízké spotřebě materiálu ušetřit a zrychlit výstavbu.


Nahození omítky - nezávazná poptávka

  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Omítky - IN
Jaké omítky potřebujete udělat?

Detail poptávky

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů

Sádrový štuk, respektive sádrovou stěrku lze použít na jakoukoliv jádrovou omítku a v podstatě ji tak doplňuje o výhody sádrové omítky.

Příprava sádrové omítky

Příprava omítky z hotových směsí není složitá, omítku můžete zpracovávat za pomoci strojního zařízení ale i ručně. Vždy však dodržujte návod konkrétního výrobce.

Při aplikaci sádrová omítka nevyžaduje použití cementového špricu, nanáší se v tenké vrstvě přímo na stěnu. Pouze v případě nanášení omítky na nesavé prefabrikované betonové stěny se povrch takové stěny nejprve opatří speciálním prostředkem zvyšujícím přilnavost, a naopak u vysoce nasákavých podkladů, jako je například pórobeton, se stěna ošetří prostředkem snižujícím nasákavost.

Kalkulace ceny omítek

Sádrová omítka má velmi dobrou přilnavost k podkladu a rychle schne. Na stěnu se nanáší v jedné vrstvě, ideální tloušťka sádrové omítky je 10 mm, ale lze ji aplikovat až do tloušťky 40 mm. Na stropech se doporučuje tloušťka omítky 15 mm. Podklad musí být vždy dokonale zbavený prachu, mastnoty a dalších nečistot.

V současné době je na trhu k dispozici rozmanité množství typů sádrových omítek, záleží tedy jen na vašem výběru.

Cena sádrové omítky

Cenu sádrové omítky si můžete spočítat v on-line kalkulačce.

Tip: Chystáte se nahazovat omítky? Na konci článku najdete formulář pro porovnání nabídek firem ve vašem okolí. Zdarma a bez práce si tak najdete tu nejvýhodnější.

Omítání se sádrovou omítkou

Návod na postup omítání sádrovou omítkou najdete v tomto článku.

Nezávazná poptávka - nahození omítek


  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Omítky
Jaké omítky potřebujete udělat?

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů