Fotografie a turismus: Nakolik ovlivňuje fotografie naše vnímání navštívených míst?

5. leden 2024

Tyto a mnohé související otázky si klade aktuální číslo magazínu Fotograf zaměřené na fenomén turismu, který je s fotografií od pradávna úzce propojen. Aktuální číslo doprovází výstava ve výloze galerie Fotograf s názvem Teorie turismu. Agáta Hrnčířová hovoří s Markétou Kinterovou, Michalem Šimůnkem a Vojtěchem Märcem.

Organizace Fotograf pořádá 22. ledna v pražském CAMPu ve spolupráci s Dariou Hvížďalovou konferenci Creative Edge , která se v jednodenním formátu zaměřuje na AI a kreativní průmysly. Hlavními hosty konference jsou německý AI umělec a fotograf Boris Eldagsen a britská výzkumnice a kurátorka Luba Elliott. Časopis Fotograf vychází 3x ročně, nová vydání očekávejte a v říjnu. Zavítat můžete také do Galerie Fotograf, která letos plánuje pět výstav. Ta příští proběhne od 27. 2. do 4. 5. a bude se věnovat tématu galerijní práce, která je "neviditelná", přesto nezbytná. Jejími kurátory budou Viktorie Vítů, Anežka Kořínková, András Cséfalvay. V rámci této skupinové výstavy představí své nové dílo např. Jiří Skála.

Za zmínku stojí také plánovaná  letní výstava Ireny Bluhovej a podzimní pop-up projektu Fotograf Contemporary představující dílo Libuše Jarcovjákové. Na podzim nás čeká 14. ročník Fotograf Festivalu, který proběhne od 26. 9. do 31. 10. Letošními externími kurátory jsou Noemi Smolík a Adam Vačkář. Tematicky se bude zabývat postkoloniálním myšlením a uměleckými tendencemi se zaměřením na střední a východní Evropu. Festival proběhne tradičně na více galerijních místech v Praze.

Spustit audio

Související