https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-heralci-na-zdarsku-povodi-zlepsilo-ochranu-pred-povodnemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Herálci na Žďársku povodí zlepšilo ochranu před povodněmi

22.1.2024 00:51 | HERÁLEC (ČTK)
Meandry pod obcí Herálec.
Meandry pod obcí Herálec.
V Herálci na Žďársku dokončilo povodí koncem minulého roku protipovodňová opatření za 33,8 milionu korun. U řeky Svratky v obci byly opravené zdi a její kdysi napřimovaný tok pod Herálcem se vrátil do původního koryta, čímž se prodloužil skoro o kilometr. Stavba byla dokončená loni na konci listopadu a v prosinci byla kolaudovaná. Brzo ji prověřily povodňové průtoky, sdělil ČTK mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.
 

"Dle dostupné dokumentace voda dosahovala při kulminaci v obci Herálec výšky, při které by se před navýšením zdí již začínala rozlévat do zástavby," uvedl mluvčí. Pod obcí, kde to už nevadí, se povodeň z revitalizovaného koryta rozlila do říční nivy.

Stavba začala v červenci 2022, dokončená byla podle mluvčího řádně v termínu. Financovaná byla z evropských dotačních fondů.

"V intravilánu obce Herálec jsme rozebrali původní nevyhovující kamenné zídky podél toku, které jsme z části doplnili a z části postavili zcela nově," uvedl Václav Gargulák, generální ředitel Povodí Moravy. Zdi byly navýšené přibližně o 30 centimetrů, upravený byl profil toku.

Díky navrácení Svratky pod Herálcem do jejího původního koryta se podle povodí zlepší retenční a samočisticí schopnost řeky. "Při zvýšených průtocích bude nově docházet k částečným rozlivům do okolních nivních luk. Krajině teď bude lépe zachytávat vodu, tlumit povodně i odolávat suchu," uvedl Gargulák.

Povodí Moravy uskutečnilo více revitalizačních opatření a přírodě blízkých protipovodňových staveb. "Je ale důležité mít na paměti, že v osídlených oblastech není možné dělat stejná opatření jako v krajině," uvedl generální ředitel. Loni byly například dokončené úpravy řeky Bečvy u obce Ústí na Přerovsku. Navázaly na rozsáhlou revitalizaci Bečvy u Černotína a Skaličky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist