Andreas Scholl: Zpěvák se především musí naučit být na jevišti sám sebou

Hostem pořadu Hudba v miléniu je tento týden slavný německý kontratenorista Andreas Scholl. V rozhovoru pro rádio Classic Praha hovořil mimo jiné o svém přístupu k vokální pedagogice, které se věnuje už 25 let.

Andreas Scholl patří k nejslavnějším světovým kontratenoristům. Pěvec narozený roku 1967 zpíval už od dětství v chlapeckém sboru, zpěv později studoval u Richarda Levitta a Reného Jacobse na slavné švýcarské konzervatoři Schola Cantorum Basiliensis, kam byl výjimečně přijat i bez předchozího hudebního vzdělání.

Během své více než třicetileté kariéry spolupracoval s předními světovými interprety barokní hudby, mimo jiné Philippem Herreweghem, Christopherem Hogwoodem, Johnem Eliotem Gardinerem i Williamem Christiem. Mimo jiné vystoupil na prestižním Operním festivalu v Glyndebourne nebo v Metropolitní opeře a zpíval recitály ve Wigmore Hall. Jeho častým jevištním partnerem je virtuosní loutnista Edin Karamazov; vystupuje také se svou ženou - izraelskou cembalistkou, klavíristkou a muzikoložkou Tamarou Halperin.

V rámci své bohaté diskografie natočil například skladby Johna Dowlanda, anglické lidové písně, kanonická díla barokní operní a oratorní literatury, ale také skladby žijících autorů Marca Rosana či Arva Pärta. V Česku v poslední době spolupracuje především se souborem Czech Ensemble Baroque vedeným Romanem Válkem, s nimiž v loňském roce 2023 vystoupil na festivalech Pražské jaro a Lípa Musica a také natočil skladby českého autora Františka Ignáce Tůmy.

Je kontratenor druhem lidského hlasu, nebo spíše technikou zpěvu? Jak vypadají hodiny zpěvu vedené Andreasem Schollem? Co se snaží naučit své studenty? A kde si lze poslechnout jeho autorské popové písně a elektronickou hudbu?

Nejen to prozradí Andreas Scholl v pořadu s premiérou v úterý 23. ledna od 19:00 a reprízami v pátek 26.1. od 22:00 a sobotu 27.1. od 11:00.

Foto: Andreas Scholl (©Rolf Walther)

Podcast