Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na obchvat Brodu se všem kamionům nechce, město je plánuje nutit kamerami

  11:54
Je to více než měsíc, co byl spuštěn provoz na novém obchvatu Havlíčkova Brodu. Mnohé tranzitní kamiony však stále jezdí přes město. Upozorňují na to občané, ví to radnice, stovky řidičů pokutovali policisté. Město chce situaci řešit mimo jiní pořízením kamer, které by řidiče hlídaly a postihovaly.

„Než byl v provozu jihovýchodní obchvat, jezdívalo skrz město Masarykovou ulicí přes tři tisíce kamionů denně. Dnes jich tudy denně projedou vyšší desítky až nižší stovky. Obchvat rozhodně přinesl své ovoce. Ale řidičů, kteří z různých důvodu nedodržují předpisy, je stále dost,“ komentoval v polovině ledna havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek.

Provoz na obchvatu, jehož výstavba stála dvě a čtvrt miliardy korun bez DPH, byl spuštěn 12. prosince ráno. Sloužit má hlavně pro tranzitní dopravu, cílem bylo odvést ji z Masarykovy ulice, kde ve stejnou dobu začal platit zákaz vjezdu vozidel těžších než dvanáct tun.

Naprostá většina řidičů kamionů po obchvatu skutečně jezdí. A to i těch, kteří do Brodu přijíždějí od Humpolce nebo tím směrem míří. Najde se však dost takových, kteří se rozhodnou zákaz porušit a jet kratší cestou skrz město. Na ty si stěžuje množství obyvatel.

„V těchto dnech porušuje zákaz a jezdí středem sídliště Pražská kolem pěti set kamionů denně. Dnes ráno jsem to mezi sedmou a osmou hodinou počítal a projelo 42 kamionů,“ psal do redakce MF DNES začátkem ledna například Zdeněk Magda, obyvatel sídliště, skrz které Masarykova ulice vede. Podobné podněty chodí i na radnici.

„Někteří řidiči jezdí po paměti. Jiné skrz město vede neaktualizovaná navigace. Další trochu tápou ve značení. Podle mě je ale také dost těch, kteří předpisy porušují záměrně, jen aby si zkrátili cestu,“ konstatoval Honzárek.

Policisté a strážníci udělí desítky pokut denně

Projet Brod není sice nikterak rychlejší než cesta po obchvatu, je to však o dva a půl kilometru kratší. V případě jízdy z Humpolce na sever či opačně se pak cesta protáhne o sedm kilometrů a stojí minimálně pět minut času.

Dodržování dopravního značení ze strany řidičů kamionů namátkově kontroluje policie. Na pokutách v Brodě šoféři už nechali desítky tisíc korun.

„Za první dva týdny od počátku letošního roku policisté z dopravního oddělení v Masarykově ulici udělili 112 pokut za průjezd kamionů, dalších 51 udělili policisté z obvodního oddělení,“ informovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu

Podle subjektivních zkušeností policistů se situace velice pomalu uklidňuje, řidičů porušujících předpisy postupně ubývá. Leč čísla to příliš nedokazují. Za první týden po zprovoznění obchvatu a zákazu průjezdu Masarykovou ulicí policisté pokutovali pětapadesát řidičů.

„V Masarykově ulici jsme několikrát denně a pokaždé tam někoho řešíme. Od zprovoznění obchvatu máme zaznamenáno okolo stovky porušení zákazu vjezdu,“ přidal se ředitel městské policie Stanislav Čeloud. Snahou strážníků je být v ulici co nejčastěji. Nemohou tam ale stát čtyřiadvacet hodin denně.

Značení od Jihlavy kamiony dopředu nevaruje

Podle vedení města i městské policie by dodržování předpisů pomohla úprava dopravního značení. „To zejména od Jihlavy není dokonalé. Rozporujeme to od druhého dne po otevření obchvatu,“ upozornil Čeloud.

Na příjezdu k Brodu před kruhovým objezdem u Highland sport je sice značená cesta na Pardubice či Kolín po obchvatu, nikde však není upozornění, že kamiony mají zakázaný průjezd městem po Masarykově ulice. Zákazová značka na řidiče vyskočí až před světelnou křižovatkou s Humpoleckou ulicí v centru. A vzápětí i u Ledečské ulice. Jenže pokud jedou na Kolín, nemají už řidiči kam uhnout či jak se otočit.

Zejména ve směru od Jihlavy jsme už požádali ŘSD o upřesnění dopravního značení tak, aby výklad byl jednoznačný a řidiči měli informaci o zákazu průjezdu Masarykovou ulicí v předstihu.

Libor Honzárekmístostarosta Havlíčkova Brodu

„Zejména ve směru od Jihlavy jsme už požádali Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o upřesnění dopravního značení tak, aby výklad byl jednoznačný a řidiči měli informaci o zákazu průjezdu Masarykovou ulicí v předstihu. Chceme, aby značení bylo jednoduché a snadno i během rychlejší jízdy pochopitelné,“ sdělil Honzárek.

ŘSD připomínky vnímá. „Novostavbu jsme zprovoznili teprve před měsícem a stále je ve fázi předčasného užívání,“ řekl regionální mluvčí státní organizace Jiří Veselý.

Dodal však, že ŘSD skutečně je v kontaktu s městem a situaci sleduje a vyhodnocuje. „Zvážíme adekvátní opatření, která by mohla řidiče tranzitní dopravy důrazněji upozorňovat na blížící se obchvat města,“ přislíbil Veselý.

Zákaz by mohly ohlídat kamery v ulici

Vedení města však chce jít ještě dál. Během letošního roku by rádo pořídilo kamerový systém, který by v Masarykově ulici automaticky odhaloval řidiče porušující zákaz vjezdu kamionů. Systém by měl fungovat podobně jako v případě radarů na měření rychlosti. Kamera, jež průjezd zaznamená, odešle přestupek na správní úřad. Odtud pak jde dopravci výzva k zaplacení pokuty.

„Technologie na to jsou, existuje i právní opora pro vymahatelnost takových porušení předpisů. O detailech celého záměru se však ještě budeme bavit a dolaďovat je,“ vzkázal místostarosta. Zda k instalaci takového systému skutečně dojde a případně kdy, dosud není jasné.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

ManpowerGroup s.r.o.
Operátor výroby do zakázkové výroby

ManpowerGroup s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 32 000 - 38 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...