Tobě zahynouti nedám… Devět šoa povídek českých autorů

Mirek Elpl: Legenda z roku dvaačtyřicátého

Časopisecká šoa povídka českého autora z antologie nazvané Tobě zahynouti nedám... Připravil ji editor knihy Erik Gilk. Účinkuje Dana Černá. Režie Lukáš Hlavica. Natočeno v roce 2018. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

V podání Dany Černé poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Brněnský prozaik Mirek Elpl (1905–1960) pracoval jako důlní inženýr a účastnil se protiválečného odboje. Na konci války byl vězněn, avšak podařilo se mu uprchnout a ukrývat se po sanatoriích, což mu zachránilo život.

Povídka otištěná v Židovské ročence 1956/1957 nese v titulu označení „legenda“ nikoliv náhodou, můžeme ji chápat jako pojednání o životě mučednice v jeho vrcholné fázi. Ovšem s tím rozdílem, že akt nanebevstoupení je zde nahrazen „zázrakem“ prozření a odhodlání k osobní vzpouře proti utlačovatelům. Židovská žena je vykreslena v pozdní fázi svého života – v době, kdy je již vyčerpána, uštvána, bez fyzických sil, a tudíž je málo schopna odporu. Ve chvíli prozření se bezbranná stařenka na pokraji sil mění ve vnitřně silnou ženu, odhodlanou vzdorovat absurditě nacismu.

autor: Erik Gilk | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související