Bratr policejního šéfa z Plzně hrozil vystřílením vesnice, dostal pokutu

  13:36
Muže z Plzně, který dva dny po tragédii na filozofické fakultě v Praze zavolal na tísňovou linku a vyhrožoval, že vystřílí obyvatele vesničky na Plzeňsku, potrestal nyní soud pokutou. Podle serveru Novinky.cz jeho bratr šéfuje jednomu z policejních oddělení.

Ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Okresní soud Plzeň-město potrestal sedmatřicetiletého Ondřeje Houdka za šíření poplašné zprávy pokutou ve výši 50 tisíc korun. MF DNES to potvrdila mluvčí soudu Lucie Ženíšková. „Soud vydal trestní příkaz,“ doplnila mluvčí.

Případ se tak neprojednával v hlavním líčení. Rozsudek zatím není pravomocný. Pokud jedna ze stran podá odpor, hlavní líčení proběhne.

Houdek v opilosti zavolal dvakrát ze svého bytu v městské čtvrti Slovany na tísňovou linku 158 hned druhý den večer po střelbě v Praze. Vyhrožoval, že vystřílí obec na Nepomucku.

Policisté jej zatkli ve Slovanské aleji krátce po telefonátech, žádnou zbraň u něj nenašli. Muž ani nemá zbrojní průkaz. Noc strávil v cele, na Vánoce byl zpět na svobodě.

„Vystřílím celý Kovčín, všechny tam zamorduju,“ byla jeho první slova, která doplnil další výhrůžkou o tom, že jeden z klatovských soudců je jeho „měkkej“ problém. „Pak prostě budu bum, bum,“ dodal.

Podle zjištění Novinek může výhrůžný telefonát souviset se sporem rodiny obviněného právě v Kovčíně, který se u soudu vleče již sedmým rokem. Sousedé se tam dohadují o hranici mezi pozemky, kterou katastr před časem upravil a jehož rozhodnutí následně jedna ze stran napadla žalobou.

Volající se inspiroval střelcem a vyhrožoval. Došla si pro něj zásahovka (22. 12. 2023):

22. prosince 2023

Vražedná střelba v Praze

Sledovat další díly na iDNES.tv