Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bez palestinského státu nebude Izrael v bezpečí, tvrdí USA. Netanjahu o tom nechce ani slyšet

Joe Biden a Benjamin Netanjahu během krizového jednání v Tel Avivu 18. října 2023. Foto: Evelyn Hockstein, Reuters
Joe Biden a Benjamin Netanjahu během krizového jednání v Tel Avivu 18. října 2023. Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Pokud se Spojené státy americké a mnohé arabské země ohledně války v Gaze na něčem shodují, je to snaha o poválečný scénář, který počítá se vznikem palestinského státu. Proti tomu ostře vystupuje izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který nejprve volá po „absolutním vítězství“. Je ale reálné? A co si o válce a vládě myslí izraelská veřejnost?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podle amerického ministra obrany Lloyda Austina tímto přístupem své vlády Izraelci riskují „strategickou prohru“. Jinými slovy, z taktického hlediska možná vyhrají, ale válka může skončit ještě větší radikalizací Pásma Gazy.

Válka mezi Hamásem a Izraelem trvá už více než sto dní a izraelský premiér naznačuje, že by mohla pokračovat i v příštím roce. Neodrazuje ho ani kritika množství civilních obětí na palestinské straně, rapidně se zhoršující humanitární situace obyvatel Gazy a stále ostřejší rétorika mezinárodního společenství .

Podle statistik palestinských úřadů v důsledku izraelských útoků zemřelo už skoro 25 000 lidí a ze svých domovů muselo uprchnout 85 procent obyvatel více než dvoumilionového Pásma Gazy.

Teroristé v Gaze nadále drží nejméně sto izraelských rukojmích.

Americký plán má tři body

Jak napsaly New York Times, názory na budoucnost Palestinců se mezi americkou a izraelskou vládou velmi rozcházejí. Netanjahu argumentuje, že vzhledem k bezpečnosti si Izrael bude muset ponechat plnou kontrolu nad jejich územím.

„Našim přátelům Američanům jsem řekl pravdu a také jsem zablokoval snahu, která by poškodila bezpečnost Izraele,“ citují americké noviny izraelského premiéra. „Předseda vlády musí být připraven říct ne, a to i nejlepším přátelům,“ dodal.

Netanjahu už v prosinci prohlásil, že je „hrdý“, že zabránil vzniku palestinského státu.

I izraelský prezident Isaac Herzog podle New York Times argumentuje, že po teroristických útocích ze 7. října, při kterých zemřelo zhruba 1140 Izraelců, většina země řeší více svou bezprostřední bezpečnost než dlouhodobý mír.

„Opravdu máme do budoucna příslib skutečné bezpečnosti?“ ptal se Herzog na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Podle mluvčího americké diplomacie Mathewa Millera je ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Izrael

Palestinská území

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější