V Brně vystavují motocykly britské značky Ariel, stále má v Česku obdivovatele

foto Výstava historických motocyklů britské značky Ariel v Technickém muzeu Brno, 22. ledna 2024. Výstava potrvá do 31. března.

Brno - Obdivovatele britských motocyklů značky Ariel potěší nová výstava Technického muzea v Brně. Tvoří ji 44 motocyklů a další exponáty, například vývěsní cedule, součástky, motory či dobové prospekty a fotografie. Výstava na 600 metrech čtverečních se zájemcům otevře ve středu. Potrvá do 31. března, oznámila ČTK Taťána Krajčírovičová z muzea.

Fotogalerie

Značka Ariel má kořeny v 19. století. "S prodejem motocyklů značky Ariel začala v roce 1924 v českých zemích firma Julius Josefovič & Co. ve Varnsdorfu. O dva roky později získala generální zastoupení této značky pražská firma Štěpař, Hanák a spol., která ji dokázala velmi dobře propagovat a rozšířit na území tehdejšího Československa," uvedla kurátorka Technického muzea Sylvie Zouharová Dyková.

Postupně si značka získala řadu fanoušků. Na přípravě brněnské výstavy se podílel Český Ariel klub, který tvoří zejména současní majitelé starých britských strojů. Podobně velká výstava v Česku dosud nebyla. "Členové klubu motocykly vystavují spíše krátkodobě, neboť na nich většinu času jezdí," uvedla kurátorka.

Návštěvníky zaujme třeba jeden z nejstarších dochovaných motocyklů Ariel v Česku z roku 1916. "Za zmínku určitě také stojí motocykl Ariel 500 OHV model E s poštovním sidecarem z roku 1929, patřící známému cestovateli, sběrateli a motoristickému publicistovi Petru Hošťálkovi. Zájemci si mohou rovněž prohlédnout dochované fotografie, dobové katalogy motocyklů, poháry a další historické předměty spojené se značkou Ariel," popsala kurátorka.

Výstava mapuje také historii Českého Ariel klubu, který loni oslavil 20 let činnosti. „V současné době má náš klub přes 120 členů, z nichž dvě třetiny vlastní pojízdný motocykl. Strojů v různém stavu kompletnosti je přes 200 kusů,“ upřesnil prezident klubu Tomáš Zikmund.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď