Hlavní obsah

Varna u Chebu produkovala pervitin za miliony. Gangu soud nadělil 47 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři Vietnamci a jeden Čech stáli podle úterního rozhodnutí Krajského soudu v Plzni za jednou z největších produkcí pervitinu na západě Čech za poslední roky. Mezi pětici obžalovaných rozdělil celkem 47 let vězení.

Gang vařičů pervitinu před Krajským soudem v Plzni Video: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Z rozsudku vyplývá, že organizovaná skupina nejméně sedm měsíců vyráběla pervitin ve varně v osadě Mechová na Chebsku, kde při razii v srpnu 2022 detektivové našli kromě několika kilogramů již téměř hotové drogy další suroviny, ze kterých by bylo možné vyprodukovat pervitin v hodnotě téměř 18 milionů korun.

„Skupina měla svého šéfa, který ji řídil, rozdával instrukce a zajištoval odbyt,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová. Tím byl Manh Ha Tuan, který dostal nejvyšší trest, 14 let, a který je na útěku. „Šlo jednoznačně o vůdčí osobu organizované skupiny. S výrobou pervitinu měl velmi bohaté zkušenosti. V minulosti byl za to samé odsouzen k desetiletému vězení. V době podmíněného propuštění z výkonu trestu se dopustil projednávané trestné činnosti znovu,“ uvedl předseda senátu Tomáš Bouček.

O něco nižší tresty dostali Le Bac Quang a Nguyen Van Syn, a to 12 a 10 let. První z nich zprostředkovával a zajišťoval suroviny. Jeho krajan zase pomáhal při výrobě. „Oba mají také za sebou drogovou trestní minulost,“ upozornil Bouček.

Chtěli podmínky

U zbylých dvou obžalovaných soud uložil tresty výrazně pod zákonnou sazbou, která je 10 až 18 let. Jako spolupracující obviněný půjde Nguyen Van Hung na 5 let za mříže. „Jeho přispění k objasnění věci bylo velmi výrazné. Mimo jiného usvědčil Tuana jako hlavního organizátora. Výraznou polehčující okolností je i jeho dosavadní trestní bezúhonnost a projevená lítost nad svým jednáním,“ vysvětlil Bouček, který ale zároveň odmítl návrh obhájce Hunga na uložení podmínky. „S ohledem na závažnost a rozsah případu není tento druh trestu namístě,“ vysvětlil předseda senátu.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Daniel Čížek se podmínky nedočkal

Při hlavním líčení Hung přiznal, že se jelo ve velkém. „Při každém varu jsem na místě strávil několik hodin v kuse a spotřeboval desítky kilogramů tablet efedrinu. Za každou várku jsem dostal odměnu v přepočtu čtvrt milionu korun,“ vypověděl Vietnamec.

Do vězení se nechtělo ani Danielu Čížkovi, který se doznal a prohlásil vinu. Ani v jeho případě soud na návrh podmíněného trestu neslyšel a někdejšího vysoce postaveného manažera mezinárodního obchodního řetězce poslal na 6 let za mříže. „Jeho doznání nepochybně přispělo k usvědčení spolupachatelů. Je třeba si ale uvědomit, že poskytl objekt pro výrobu pervitinu. Bez toho by žádná varna nebyla. Navíc působil jako kurýr pro věci mezi varnou a okolním světem,“ uzavřel Bouček.

Obří varna pervitinu na Karlovarsku připomínala továrnu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám