https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/platforma-proti-hlubinnemu-ulozisti-jak-dopadne-zakon-o-ulozisti-rozhodnou-poslanci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Platforma proti hlubinnému úložišti: Jak dopadne zákon o úložišti? Rozhodnou poslanci

23.1.2024
Na ilustračním snímku finské Onkalo, trvalé úložiště jaderných odpadů.
Na ilustračním snímku finské Onkalo, trvalé úložiště jaderných odpadů.
Foto | IAEA / Flickr
Poslanecká sněmovna bude na schůzi, která pokračuje dnes odpoledne, rozhodovat o finální podobě zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm. Platforma proti hlubinnému úložišti sdružující 55 měst, obcí a spolků z vybraných lokalit vyzvala poslance, aby podpořili zákon v podobě vrácené Senátem. Ten na podnět Hany Žákové (zvolená za STAN) chce do zákona vrátit spolurozhodující roli obou komor Parlamentu při zásadním rozhodování, pod kterými obcemi navždy skončí nebezpečný vysoceradioaktivní odpad. Z vládního návrhu předtím parlamentní spoluodpovědnost vyškrtli poslanci na návrh Ivana Adamce (ODS), aniž se dočkala obrany ze strany ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN), který ji starostům osobně slíbil.
 
Zároveň musíme vyjádřit své zklamání, že skutečně demokratické posílení práva dotčených měst a obcí spolurozhodovat, které vláda i zákonodárci odmítli, v zákoně bude chybět. V důsledku toho tak přetrvá dnešní konfliktní stav mezi státem a obecními samosprávami při hledání a povolování natolik výjimečné stavby, kterou konečné úložiště je.

Dlouhodobou bezpečnost hlubinného úložiště musí garantovat robustní výzkum a vědecké postupy, jejichž kvalita je standardně prověřována odbornou oponenturou. Jak zaznívá ze Správy úložišť radioaktivních odpadů, je možné, že z dnešních čtyřech lokalit jich po provedení geologických prací hned několik může obstát na obdobné úrovni. Pak musí přijít na řadu další důležitá hlediska jako socio-ekonomická či technicko-ekonomická.

V takovém okamžiku bude mít rozhodování o výběru ve vládě i svůj silný politický aspekt. Proto je důležité zákonem definovaným postupem v Parlamentu prověřit, zda k výběru došlo transparentně, byly zohledněny všechny podstatné souvislosti a negativní dopady také dostatečným způsobem kompenzovány. Jestliže je pro české odborníky nejbližším partnerem Finsko, které plánuje uvést do provozu první hlubinné úložiště vyhořelého paliva na světě, pak je dobré vědět, že i zde konečné rozhodnutí o úložišti učinil finský Parlament.

Michael Forman, mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti, řekl: „Doufáme, že poslanci vezmou na vědomí rozhodnutí Senátu, který do zákona vrátil alespoň nutný souhlas Parlamentu. Takto významná stavba s obrovským dopadem na vybraný region, jakou hlubinné úložiště jaderného odpadu bezesporu je, musí být odsouhlasena společností napříč celým politickým spektrem a také s ohledem na všechna související sociální, technická, environmentální a ekonomická hlediska. V tomto je nezaměnitelná a velmi důležitá role Parlamentu. Pokud Sněmovna rozhodnutí o výběru lokality v zákoně ponechá jen na vládě, nebudeme to považovat za dostatečně transparentní a budeme to brát jako zbavování se poslanecké odpovědnosti.“


reklama

 
Další informace |
Platforma proti hlubinnému úložišti sdružuje 55 členů (38 obcí a měst a 17 spolků) za účelem prosazení změny v přístupu státu k nakládání s vyhořelým jaderným palivem a dalšími radioaktivními odpady, který se nebude omezovat jen na hlubinné úložiště. Platforma dále prosazuje, aby rozhodnutí o výběru lokality pro případné ukládání bylo podmíněno předchozím souhlasem dotčených obcí.
Platforma proti hlubinnému úložišti

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

23.1.2024 17:23
Hlubinné úložiště potřebujeme, protože EU schválila nesmysl, že ho musí mít každá země i když by stačilo jedno pro celou Evropu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

23.1.2024 20:20 Reaguje na Richard Vacek
EU nepřikazuje vybudovat úložiště! Musí se o tom vypracovat plán. Nikde ale není požadováno, že ten plán musí být zrealizován.

A hlavně nehrozí jakékoliv nebezpečí z prodlení. Vyhořelé jaderné palivo může zůstat v povrchových meziskladech klidně o 100 let déle a až pak by se mohlo rozhodnout, jak s ním naložit. To budou úplně jiné technologie k dispozici. Zjevně tu má někdo eminentní zájem brzy uvalit cca 200 miliard Kč.

Je s podivem, že platforma tento trumf není ochotna vytáhnout. Jakoby její zástupci stáli o vybudování úložiště a občany podvádí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.1.2024 21:05 Reaguje na Jiří Svoboda
EU sice nepřikazuje vybudovat úložiště, ale stanovila jeho vybudování jako jednu z podmínek pro zařazení jaderné energetiky do taxonomie, naopak nezařazení může mít pro investory dost zásadní důsledky, ač to vybudování zpravidla ani nemohou nijak ovlivnit.
Postavit úložiště určitě nestojí 200 miliard Kč, finské stálo necelou miliardu Eur, u českého se počítá s podobnou částkou, samozřejmě navýšenou o inflaci. Co je na úložišti nejdražší je jeho provoz, který bude stát v případě Finů 40 milionů Eur ročně, tj. cca miliarda. Takže konečná cena úložiště závisí na hlavně tom, jak dlouho bude v provozu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.1.2024 08:44 Reaguje na Emil Novák
Rozpočet před kovidem byl asi 110 miliard Kč. Zjevně jiný kraj, jiný mrav.

Každopádně by měl v Česku existovat někdo, kdo tu evropskou jadernou legislativu pořádně zanalyzuje a položí na stůl všechna pro a proti ohnedně budování hlubinného úložiště. Ale možná, že je i v legisletivě EU chaos.

Copak se Slováci či Maďaři jakkoliv zalamují budováním hlubinného úložiště? Francouzi jednají o budování dalších povrchových meziskladů pro meziskladování na 160 let. Myslím, že se blbne pouze v ČR, aby se peníze na jaderném účtu mohly rozfofrovat.
Odpovědět
EN

Emil Novák

24.1.2024 09:10 Reaguje na Jiří Svoboda
Ale ten "rozpočet před kovidem" zahrnuje právě i stoletý provoz úložiště, samotný rozpočet na výstavbu před kovidem počítal právě s těmi cca 30 miliardami Kč, takže to není jiný kraj, jiný mrav, ale naopak to celkem přesně odpovídá cenám v tom jiném kraji (Finsku).
Analyzovat si tady legislativu můžeme jak chceme, ale současná taxonomie je těžce vyjednaný kompromis mezi naprosto protichůdnými zájmy ohledně jádra v EU, který žádná analýza ani jiné racionální argumenty momentálně nemohou změnit. Můžeme sice spekulovat nad tím, že se pohled EU na jádro časem změní a s tím i podmínky pro úložiště, ale to není důvod se na přípravu úložiště vykašlat. Zvlášť když prostředky na něj na jaderném účtu už jsou právě přímo na tento účel a těžko by šly využít nějak jinak. A těch 55 Kč/MWh, které ČEZ platí, je relativně celkem zanedbatelná částka.
Francie je v budování hlubinného úložiště dokonce dál než ČR, má už vybranou i lokalitu (viz Cigéo), Slovensko zúžilo výběr pro hlubinné úložiště na dvě lokality a s jeho vybudováním rovněž počítá, Maďarsko vybralo jednu lokalitu (Boda) a zkoumá její vhodnost pro vybudování úložiště. Řeší to tedy víceméně všechny státy.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.1.2024 09:57 Reaguje na Emil Novák
Díky za obsáhlou a jasnou odpověď! Já se tím zabýval jen okrajově z velmi neúplných zdrojů. Ještě jednou díky!
Odpovědět
ig

24.1.2024 00:28 Reaguje na Richard Vacek
A opravdu musí být hlubinné? Podle mě by hala u dálnice stačila. A jeden CASTOR si vezmu na zahradu, chtěl bych vyhřívaný skleník.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

24.1.2024 12:18
Kdykoliv někde čtu o potřebě úložiště pro radioaktivní odpad, vždycky se pozastavím především nad tím, proč se o něm mluví vždycky jen a pouze v souvislosti s jadernou energetikou.
Vidím v tom důkaz, že je bláhové hledat v těchto věcech logiku a racionalitu. Spíš jen pozakrytou formu záměrného strašení lidí. Které bohužel funguje...
On si totiž málokdo dá tu práci zjistit si, jak je to s radioaktivními odpady DOOPRAVDY. Kdo si tu práci dá, ten ví, že:
a) Ve srovnání s některými jinými odpady vyhořelé jaderné palivo nezáří až tak silně, aby musela být právě jemu věnována PRVOŘADÁ pozornost.
b) Z celkového množství produkovaných radioaktivních odpadů představuje odpad z JE jen zhruba PĚTINU !!!
c) JE jsou schopny svůj odpad bez významných rizik skladovat po velmi dlouhou dobu samy - přímo v elektrárně. S nesrovnatelně nižšími náklady.
d) Na rozdíl od jiných radioaktivních odpadů právě u odpadu z JE je nepochybné, že bude možné jej využívat OPAKOVANĚ. Už se to ostatně děje, i když zatím jen v malém rozsahu.
Závěr.
Cokoliv vypadne z úřadoven v Bruselu, musí myslící člověk přijímat kriticky a s oprávněnou nedůvěrou. Pravděpodobnost, že je to směs hysterie a nějakých postranních záměrů, se blíží jistotě.
Kriticky a s nedůvěrou by k tomu měl přistupovat především ten, kdo hospodaří s veřejnými financemi, protože plnit ty podezřelé požadavky znamená vydat příliš mnoho peněz.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.1.2024 13:28 Reaguje na Karel Ploranský
Samá pravda nic než pravda!

Ale toto naši zákonodárci neví! Nebo nechtějí vědět?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist