TOP 10 písní Plexis | Pro Petra Hoška byly světem báry. Historii českého punku psal s Půlnočním rebelem, Sidem Viciousem i Televizí

Vydáno 23.01.2024 | autor: Andrea Štipčáková

Plexis jednoznačně patří mezi největší české punkové legendy. V čele s nepřehlédnutelným frontmanem Petrem Hoškem brázdili republiku s přestávkami téměř čtyřicet let. Smrt Sida či také DJe Mucha, jak se lídrovi kapely přezdívalo, její příznivce zasáhla 23. ledna 2023. Při vzpomínce na něj vydáváme výběr deseti písní, které psaly historii. 

TOP 10 písní Plexis | Pro Petra Hoška byly světem báry. Historii českého punku psal s Půlnočním rebelem, Sidem Viciousem i Televizí TOP 10 písní Plexis | Pro Petra Hoška byly světem báry. Historii českého punku psal s Půlnočním rebelem, Sidem Viciousem i Televizí


Půlnoční rebel

Debutová nahrávka Plexis Půlnoční rebel z roku 1990 se setkala s velkým ohlasem. Stejně jako stejnojmenný singl, který inspiroval předrevoluční a tak trochu záhadný výlet do Západního Berlína. „Měl jsem štěstí, že jsem se tam za totality podíval a mohl jsem porovnat, jak to vypadalo tam, a jak tady,“ prozradil Petr Hošek pro iREPORT. V té době působil ještě v Michael’s Uncle, kterým se tam tenkrát povedlo domluvit koncert. Nejintenzivněji Hošek prožíval přejezd z Východního do Západního Berlína. „Z toho šedýho, smutnýho svinstva do nádhernýho, zářícího města. To byl takovej multišok.“ A právě z onoho šoku vznikl jeden z největších hitů Plexis.

Příběh českého hitu: Plexis - Půlnoční rebel

Svět jsou báry

A u Půlnočního rebela ještě zůstaneme. Nachází se na něm totiž skladba, bez které se neobešel žádný koncert PlexisSvět jsou báry. Přitom její zařazení na nahrávku bylo spíše dílem náhody. „Vůbec tam ta písnička neměla být. Ale zbyl nám jeden nahrávací den, tak jsme se s Johnym zamysleli, že se nám strašně líbí Pet Sematary od Ramones. Ani jeden jsme neznali noty, tak jsme ji hráli popaměti," uvedl Petr Hošek, který napsal text zcela odlišný od anglického originálu. „V žádném případě jsme nečekali, že to bude hit,“ přiznal zpěvák po letech pro iREPORT.

Příběh českého hitu: Plexis - Svět jsou báry

Televize

Skladbu Televize nahrávali Plexis v roce 1989 v období kolem sametové revoluce. "Šrouby se už lehce povolovaly. Text jsem psal s Vláďou Kočandrlem a zazpívali jsme ji v nějakém pořadu pro mladé, kde se občas objevili menší kapelky. Třeba heavymetalové party a tak. To tehdy nebylo běžné, tam to ale šlo," uvedl v rozhovoru pro iREPORT v roce 2021 Petr Hošek. Píseň s textem proti televizi paradoxně zahráli Plexis naživo ve stejném roce také v České televizi. Podle zpěváka ale nešlo o žádnou revoltu, na Kavčích horách text moc dobře znali. 

Back in U.S.S.R.

Po vydání debutu Půlnoční rebel trvalo necelé dva roky, než se Plexis znovu ohlásili. Tentokrát v pozměněné sestavě. Kapelu opustil basák Brož, kterého nahradil Filip Kolací, a za bicí usedl Jarda Stuchlý z Michael’s Uncle, kde dříve Hošek působil. Na albu White Killer se rozhodla skupina přiklonit ke street rocku, což bylo pro fanoušky Plexis obrovským zklamáním. Objevil se na něm také cover Back in U.S.S.R. od Beatles, na němž se příznivci stále nemohou shodnout, zda je vyvedený, nebo ne. Naše fotografka a punkerka Klára Mariňáková se přiklání k první variantě, takže song v našem seznamu nemohl chybět. Připomeňte si ho!

To

Album III přeskočíme a podíváme se až do roku 1998. Poté, co Plexis předskakovali v pražské Lucerně Ramones a publikum na ně házelo toaletní papír, rozhodla se kapela svou činnost ukončit. Naštěstí se ale Hoškovi po punku brzy zastesklo, a tak spojil síly s Dušanem Léblem a Martinem Švecem a spolu nahráli čtvrtou studiovku To. A na ní už se nachází jedna vypalovačka za druhou. Stejnojmenný singl rotoval v televizních hitparádách a dočkal se i zajímavého videoklipu, který je inspirovaný románem Stephena Kinga, v němž se v hlavní roli objevuje vraždící klaun.

Petr Hošek - Výrazná postava tuzemské scény, pro kterou byl svět zábava a jeden velký mejdan

Špek

Na desce To najdeme také singl Špek, který byl u fanoušků podobně oblíbený. Především pak refrén „dej sem ten špek / dej sem ten špek / dej sem ten špek / jsem řek“, při kterém se publikum dostávalo do varu. Během let si song našel své pevné místo v setlistu Plexis a mizel z něj jen velmi výjimečně.

Sid Vicious

Kdo inspiroval skladbu Sid Vicious je zřejmé. Punkový hudebník – vlastním jménem John Simon Ritchie – zemřel v roce 1979 ve věku pouhých jednadvaceti let. A Petr Hošek byl jeho velkým obdivovatelem. Odtud také jeho přezdívka Sid. Víte ale, že kapela Sex Pistols, v níž Vicious hrál na baskytaru, hrála důležitou roli také při vzniku názvu Plexis? Konkrétně jde o složeninu s Hoškovou další oblíbenou sestavou – skotskými The Exploited. „Postupně jsem z toho vyškrtal hlásky, různě to celé přeskládal a vzniklo z toho Plexis,“ vyprávěl Sid kdysi Filipu Fuchsovi.

Mejdan v ulicích

Na stejné nahrávce jako tři výše zmíněné písně se nachází i Mejdan v ulicích. S ním v roce 2000 Plexis vystoupili na druhém programu České televize v pořadu Letadlo. Vznikl k němu také videoklip, který byl na dlouhou dobu také posledním, který punkeři vydali. Nového se fanoušci dočkali až v roce 2009 při příležitosti vydání svého Best of.

Krize 

Zabrousíme také do ne tak vzdálené historie. Album Vohul to! vyšlo v roce 2011 a obsahovalo i song Krize. Klip k němu natočil režisér Pája Junek. Jak Sid dříve uvedl, s kapelou se dohodli na nízkorozpočtovém videu. Už tehdy totiž hudební televize upadaly a proč za snímek utratit miliony, když ho pak nikdo neuvidí? 

Síla v srdci

Nejen fanoušci, ale také hudební kritici přijali Vohul to! velmi kladně. "Je to punkrockově tvrdé a melodické a přes drobné výhrady výrazově nejcelistvější a zároveň hudebně nejpestřejší nahrávka v sedmadvacetileté historii Plexis," zhodnotil tenkrát desku náš redaktor Roman Jireš. Jak píše, kapela na něm nabízí spíše rezignaci než vzdor. Příkladem je Síla v srdci, v jejímž refrénu si Mucha povzdechne "nikdo si s nás nikdy nic nedělal".

Text: Andrea Štipčáková, foto: Klára Mariňáková, Petr Tibi
Témata: Plexis, Petr Hošek, Dušan Lébl, Pavel Brož, Jarda Stuchlý, Filip Kolací, Martin Švec, Eda Fröhlich, Petr Stanko, Jan Johny Chaos, Áda Vitáček, Marek Sibřina, Martin Bíňovec

zavřít