Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zlomeniny, naražená záda, otřesy mozku. Čekárny nemocnic na Vysočině zaplnili lidé, kteří spadli kvůli ledovce

Ledovka, která v uplynulých hodinách potrápila nejen Vysočinu, kromě policie a hasičů naplno zaměstnala také zdravotníky. Ti podle zjištění naší redakce nejčastěji ošetřovali pacienty se zlomeninami končetin, naraženými zády či s otřesem mozku. Lékařskou pomoc potřebovalo také několik lidí, kteří měli dopravní nehodu.

„Během včerejšího dne evidujeme čtyři takové výjezdy,“ sdělil redakci Jihlavské Drbny mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina (ZZSKV) Petr Janáček s tím, že jinak na záchrance neevidují během včerejšího dne zvýšený počet výjezdů kvůli ledovce. „Výjezdů jsme uskutečnili 126, což se nijak výrazně nevymyká dlouhodobým průměrům. Ošetřili jsme deset pacientů, kteří si způsobili úraz po pádu na kluzkém chodníku. Nejčastěji se jednalo o zranění hlavy a dolních končetin,“ dodal za ZZSKV Petr Janáček.

Lidé, kteří spadli na kluzkém chodníku či silnici, si ve většině případů nezavolali sanitku, častěji přišli na urgentní příjem či na ambulanci přímo do nemocnice. V jihlavské nemocnici v souvislosti s ledovkou museli být hospitalizováni dva lidé. „Na urgentní příjem určitě chodí více lidí, kteří spadli na ledovce, než jindy. Jsou to většinou lehčí zranění, kdy po ošetření zase pacienti odejdou domů a zranění nevyžadují hospitalizaci. Nejčastěji jde o různé naraženiny a pohmožděniny. Od rána jsme zatím měli takto příchozích zhruba 10 a stále chodí,“ shrnula dnes dopoledne mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Bolesti zad a zlomeniny hlezna 

Ještě v poledne byly plné čekárny v havlíčkobrodské nemocnici, i tady byly podle ankety Jihlavské Drbny ošetřeny desítky pacientů, které potrápila ledovka. „Mezi nejčastější úrazy patří zlomeniny zápěstí, podvrknutí hlezna, zlomeniny hlezna, otřes mozku, bolesti zad z důvodu pádu na ledě,“ informovala mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

S vyšším počtem zraněných pacientů, kteří uklouzli na zledovatělém chodníku, se dnes potýkali také zdravotníci v třebíčské nemocnici. „Od včerejší sedmé hodiny večerní, kdy se ledovka začala tvořit, bylo ošetřeno 22 osob. Nejčastěji šlo o zlomeniny rukou, nejčastěji zápěstí a loktů, vykloubená ramena, zlomeniny nohou. Dále o otřesy mozku a naražená záda,“ jmenuje mluvčí třebíčské nemocnice Jitka Mácová.

Podobný počet pacientů evidují v souvislosti s ledovkou i v novoměstské nemocnici. „Šlo o naraženiny, zlomeniny a otřesy mozku,“ shrnula Helena Zelená Křížová, mluvčí Nemocnice v Novém Městě na Moravě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky ledovka, počasí, zranění, zlomenina, ošetření, zdravotníci, nemoc, Jihlava

Zlomeniny, naražená záda, otřesy mozku. Čekárny nemocnic na Vysočině zaplnili lidé, kteří spadli kvůli ledovce | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.