Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Obraz Chlapec od Míly Doležalové: Co nám chce romský chlapec ukázat a říct? Napište svůj názor, můžete získat 3 tisíce korun

23. ledna 2024
Čtení na 1 minutu
Isabela Grosseová a Karin Ferencová v restauraci Roma Rest Severka v Karviné, kde je kopie obrazu Chlapec od Míly Doležalové vystavena (FOTO: se svolením Isabely Grosseové)
Isabela Grosseová a Karin Ferencová v restauraci Roma Rest Severka v Karviné, kde je kopie obrazu Chlapec od Míly Doležalové vystavena (FOTO: se svolením Isabely Grosseové)
V prostorách Veletržního paláce Národní galerie chystají dva renomované výtvarníci, Isabela Grosseová a Jesper Alvaer, výstavu Žádný pocit netrvá věčně, jejíž součástí bude také obraz „Chlapec“ Míly Doleželové. Ústředním tématem umělecké práce této uznávané výtvarnice byli po většinu života Romové.

Výjimkou není ani zmíněný obraz Chlapec, jež Doleželová vytvořila v roce 1960 a jeho originál v roce 1965 darovala makedonskému Muzeu současného umění ve Skopje, kde je k vidění dodnes. Grosseová a Alvaer chtějí pro text, který má být součástí umělecké instalace ve Veletržním paláci, shromáždit komentáře k námětu obrazu.

Za tímto účelem vytvořili dvě fotokopie Chlapce v originální velikosti a ty jsou k vidění ve výloze kavárny Café in the Ghetto v Brně a v restauraci Roma Rest Severka v Karviné. Nyní máte možnost se na obraz podívat i vy a zamyslet se nad jeho námětem.

„Obraz je bohatý na události, které znázorňuje, my ale můžeme jen tušit, co se mohlo stát. Co se stalo chlapci s rozevřenou dlaní, co nám chce tento chlapec ukázat nebo říct? Jak se cítí v tomto momentě, ve kterém ho malířka zachytila. Co bude v jeho životě následovat?“ kladou tvůrci výstavy otázky, jež by vás měli inspirovat k napsání komentáře.

„Vaše vyprávění nebo komentáře nám prosím posílejte na náš email: obrazchlapec@gmail.com. Nejlepší příspěvek odměníme 3000 korunami,“ uvedla pro zpravodajský server Romea.cz Isabela Grosseová.

Míla Doleželová, vlastním jménem Bohumila Doleželová se narodila 12. listopadu 1922 v Prostějově.  Byla akademickou malířkou, jejímž hlavním tématem byli Romové, jejich emocionální život a s nimi spojená témata. Žila a zemřela na Vysočině, kde po ní zůstalo monumentální dílo sestávající jednak z fresek, jednak asi s šesti stovek olejomaleb a grafik. Známé jsou i její ilustrace k Příběhům dávné Indie a k romským pohádkám, které vyšly pod názvem Zpívající housle. Zemřela v Telči v roce 1993.

Obraz Míly Doležalové Chlapec ve výloze kavárny Café in the Ghetto v Brně (FOTO: Isabela Grosseová)

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon