Češi přichází hromadně o peníze kvůli jediné SMS. Přišla už 40 % z nás, vám přijde také. Poradíme vám, jak reagovat

Zloději v posledních týdnech zkusili nový trik na podvodné získání bankovních údajů. Rozesílají SMS zprávy o neuhrazeném dluhu s odkazem na falešný web.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

V posledních týdnech přišli zloději s inovativním podvodem, jehož cílem bylo získat od lidí přístupové údaje k jejich bankovním účtům. Podvodníci rozesílali podvodné SMS zprávy, ve kterých upozorňovali na neuhrazený dluh a vyzývali k ověření případné exekuce. I přes nefunkčnost odkazovaného serveru varují odborníci před možným návratem podvodu v jiné podobě.

Podvodné SMS zprávy

Zprávy, které v poslední době obdrželo mnoho lidí, varují před neuhrazeným dluhem ve výši 7 300 korun. Zároveň nabádají k prověření možné exekuce a obsahují odkaz na webové stránky s platným certifikátem. Jednalo se o pečlivě připravený podvod, jehož odkazovaný web byl registrován v Rusku. Po odhalení podvodu exekutoři reagovali výzvou, aby lidi neklikali na poskytnutý odkaz. Odborníci z Analytics Data Factory, specializované na prevenci podvodů, zdůrazňují, že podobné podvodné portály jsou čím dál sofistikovanější a různorodější.

Počty napadených

Analytik Jiří Mojžíš upozornil, že podvodné webové stránky integrovaly falešné přihlašovací obrazovky většiny bank na českém trhu. Tento agregovaný podvodný portál byl aktivní přibližně dva dny, během nichž získával citlivé informace od návštěvníků. Aktuálně nelze odhadnout, kolik jednotlivců se stalo obětí tohoto podvodu. Přesto analytik Kamil Mahdal zdůrazňuje, že podobné podvody se stávají stále častěji a jsou stále propracovanější. Exekutorská komora České republiky apeluje na opatrnost a vybízí lidi, aby nevstupovali na podezřelé webové stránky a nesdělovali osobní údaje.

phising iZdroj fotografie: Depositephotos
Českem se šíří další podvodné SMS zprávy.

Banky, úřady, instituce

Výzkumník v oblasti kybernetické bezpečnosti Petr Vosála ze ČSOB uvádí, že kybernetičtí podvodníci systematicky odkazují na webové stránky, které věrně napodobují portály úřadů nebo institucí. Loni se například podařilo napodobit web ministerstva práce a sociálních věcí s cílem lákat lidi na falešné vyplácení příspěvku na bydlení a získat přístup k jejich bankovním účtům. Vosála dále dodává, že v průběhu letošního roku ČSOB zaznamenala patnáct až dvacet podobných podvodných kampaní, které však zatím nespořádaly velké škody. Vyjádřil, že podvodné SMS zprávy s odkazy na webové stránky působí nedůvěryhodně, neboť žádná legitimní instituce by neměla odesílat takové zprávy.

Na koho podvod cílí?

Podvodná zpráva vyzývající k prověření exekucí byla zasílána na náhodně generovaná telefonní čísla, což naznačuje použití techniky zvané smishing, což je odnož phishingu. Zloději vyčkávali, kdo z cílové skupiny naletí na jejich trik. Policejní prezident Martin Vondrášek varuje, že i vzdělaní lidé a pracovníci ve finančním sektoru mohou padnout za oběti kybernetických podvodů, kterých v online prostředí přibývá.

Už jste se s podobným podvodem setkali osobně?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Patrik Burčal

Zobrazit další články