Mrkev není jen na dobré oči. Například podporuje obranyschopnost proti infekcím

„Jez mrkev, abys viděl,“ slýchavali jsme od útlého détství od našich maminek. Jenže mrkve není jen na náš zrak dobrá. Má mnohem širší využití. Podívejme se nejprve na její divokou mámu. Předka známé červené plodiny. Mrkev divoká roste na loukách, sušších travnatých porostech, pastvinách, příkopech, kamenitých svazích, polích a rumištích. Preferuje čerstvě vlhké až suché, zásadité, výživné, písčité až kamenité, často na vegetací ne zcela porostlé půdy. Kvete od května do srpna.

Pro naše účely sbíráme její kořen, semeno, někdy i nať. Podporuje obranyschopnost proti infekcím, zlepšuje zrak, především šeroslepost, užívá se při jaterní dietě, pomáhá při močových kaméncích a revmatických zánětech kloubů, je mírně močopudná a projímavá, při zevním použití hojí rány, spáleniny či vředy. Šťáva z kořene se hodí při léčení či doléčení ischemické choroby srdeční, jako potravní doplněk prospěje těhotným a kojícím ženám nebo při chudokrevnosti. Nálev ze semen se užívá při angíně pectoris. Nejčastěji se podává jako mrkvová šťáva. Ze semen se připravuje nálev, který se pije 2x až 4x denně. Nať se obvykle používá čerstvá a užívá se zevně ve formě kašovitých obkladů. Při dlouhodobém a nadměrném pité mrkvové šťávy se může jako důsledek velkého množství karotenoidů, který organismus již nedokáže zpracovat, a přetížení jater objevit tzv. karotinodermie projevující se oranžovým zbarvením pokožky.  Mrkev obsahuje provitamín A (v kořenu až 17 mg/100 g ), vitamíny skupiny B, vitamín C, cukry, silice, fosfolipid, steroly, minerální látky, v semeni je přítomna zejména silice a olej.

Zdravotní přínosy mrkve jsou velmi široké. Působí pozitivně na snížení hladiny cholesterolu, také ale jako prevence infarktu, odvrácení určitých druhů rakoviny, zlepšení zraku a snížení příznaků předčasného stárnutí. Dále mrkev podporuje zdraví pokožky, posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, prospívá kardiovaskulárnímu zdraví, detoxikuje tělo a podporuje orální zdraví různými způsoby. Mrkvový olej je vhodný pro suchou pokožku (je měkčí, hladší a pevnější). Mrkvová šťáva zlepšuje žaludeční a gastrointestinální zdraví. 

Mrkev patří mezi nejpoužívanější a nejoblíbenější zeleninu (kořenová zelenina) v Evropě, ale též ve světě. Obvykle má oranžovou barvu, ale existuje i fialová, bílá, žlutá a červená mrkev.

Naše mrkev pochází z divokých druhů Evropy a jihozápadní Asie. Největší producent mrkve je nyní Čína, která ji vyváží do celého světa a nejčastěji se používá do salátů, polévek, jako příloha, patří mezi základní ingredience v mnoha receptů. Je, ale vhodná pro přímou konzumaci. Mrkev je zdrojem beta-karotenům a vlákniny. Tato kořenová zelenina je také dobrým zdrojem antioxidantů. Obsahuje vitamín A, C, K, B8, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan.

zdroj: redakce, drlatter.com, smithsonian, Titulní obrázek: Pixabay.com/klimkin