Může vám být spolu dobře, i když máte málo sexu? Nebo když spolu lože nesdílíte vůbec?

Je sex přeceňovaný? Asi málokdo by to přiznal, ale určitě si to mnozí myslí. Překvapivě mnoho párů totiž spolu žije, aniž by měly sex. Co si o tom myslíte? Může být dvojice opravdu plnohodnotným párem, aniž by měla žhavá setkání pod peřinou? Podle odborníků je odpověď na tuto otázku složitá. Ve hře je mnoho proměnných, které je třeba vzít v úvahu.

Role sexu v partnerském životě

Přinejmenším na papíře je sex jednou ze základních složek „úplného“ páru. Podle mnoha psychologických teorií je totiž láska, která je předurčena k trvání, jakýmsi trojúhelníkem, na jehož vrcholech jsou intimita, plánování a vášeň. Sexuální vztahy představují silné pouto, které pomáhá držet partnery pohromadě.

Důležitou roli samozřejmě hrají instinkty a pudy, ale není to jen o „tom“. Nejde jen o čistě fyzickou záležitost. Při sexu jde také o zvyšování vzájemné důvěry, o pocit přijetí, o sdílení něčeho velmi osobního, o vytváření citového a duševního spojení.

Zapomenout bychom neměli ani na to, že sex je zábava. Je zdrojem potěšení a zbavit se ho znamená vzdát se něčeho velmi krásného a jedinečného, co může jednotlivci i páru hodně dát. Proč se tedy některé páry rozhodnou žít bez sexu?

Každý pár je jedinečný

Přes všechny uvedené benefity, které může sexuální soužití páru přinášet, existují dvojice, které jsou navzdory úplné nebo téměř úplné „cudnosti“ šťastné. Jak je to možné? Zřejmě jde o páry, které se rozhodly zaměřit se na odlišné prvky a založit svůj svazek na jiných kvalitách, než je sex.

V těchto případech mohou být pojítkem vztahu například práce, péče o děti, sdílení koníčků, schopnost vzájemně se podporovat, společný smích. Pokud je nedostatek vášně a sexu dobře kompenzován, nemusí to být tak „špatné“, jak to na první pohled může vypadat.

Propletené ruce páru.
zdroj: pixabay.com

V některých případech se oba partneři jednoduše rozhodnou zůstat věrní a oddaní vztahu bez sexu. V jiných případech se oba členové páru dohodnou na otevřeném vztahu. Mají sice jiné vztahy, ale přitom z nejrůznějších důvodů zůstávají spolu.

Důležité je, aby měli oba partneři stejný názor

Hodně samozřejmě záleží na více či méně vyslovených dohodách obou partnerů. Jedna věc je, pokud si oba myslí, že sex je podružný. Jiná věc je, pokud mají na toto téma opačné názory.

Pokud o tom jeden z nich není přesvědčen, v dlouhodobém horizontu bude nespokojený a s velkou pravděpodobností se v něm také nahromadí určitá míra nelibosti, nespokojenosti a frustrace. Těžko tedy může být takový pár dlouhodobě šťastný.

Úplný pár je takový, který dokáže najít rovnováhu a dělat kompromisy. Je nepravděpodobné, že takový pár vydrží, pokud je jeden z dvojice nucen vzdát se něčeho, co považuje za důležité.

Zdroj: vanityfair.com, iodonna.it

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu