Když její muž Jiří Ornest, za kterého se v průběhu života provdala hned dvakrát, po nemoci odešel do hereckého nebe, změnil se život Dany Kolářové v řadě věcí. Zvykla si na život v tichu a věci kolem sebe vnímá možná intenzivněji než dřív.

“Jak jsem delší dobu sama, tak první, co udělám ráno, je to, že si pustím rádio. Vždycky si říkám, že místo zpráv si pustím raději nějaké pořady, protože ty zprávy jsou zdrcující a člověku to potom pořád sedí v hlavě,” popsala svůj běžný den Dana Kolářová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Čas ráda tráví také na milované chalupě, kde hledá útěchu v přírodě a užívá si klidu. V době, kdy musí zejména kvůli práci pobývat v Praze, vnímá, že je v obou životních stylech zásadní rozdíl. “Nějak se mi teď strašně stýská po přírodě, špatně si přivykám na Prahu, protože já, když se tam ráno probudím, koukám do zeleného, do přírody, ale tady koukám na domy. Snažím se číst, ale jde mi to těžko při těch rozházených myšlenkách. Doufám ale, že se k tomu brzy vrátím,” prozradila sympatická herečka. 

Nejsem vyvařovací babička

Na nedostatek činnosti a podnětů k zamyšlení si ale nemůže v poslední době vůbec stěžovat. “Navalila se na mě spousta práce, takže se musím mnoho učit,” vysvětlila, co ji nyní nejvíce zaměstnává. 

Sympatická umělkyně má dva dospělé syny, Matěje a Šimona. Ten druhý z nich ji již udělal babičkou - díky němu má vnučku Aničku a vnuka Vojtu. Když má proto Dana Kolářová čas, snaží se s nimi strávit pěkné chvíle. Někdy to ale vzhledem k okolnostem není úplně jednoduché. 

“Moc zážitků s nimi ale nemám, protože můj muž měl skoro pět let značné zdravotní potíže, měla jsem ho doma, pak dokonce přestal i chodit a bylo to velice náročné. V té době k nám vnoučata nejezdila. Ani nebylo možné, abych se jim věnovala, protože základní starost se točila kolem Jirky. Teď se spolu vídáme, když za mnou občas přijedou, mají tu svoje pokojíčky. Ale vyvařovací babička nejsem. Neměla jsem prostě tu šanci,” svěřila se pro portál iDnes.cz.

Na samotu si zvykala dlouho

Oba její synové navíc žijí poměrně daleko, a tak velkou většinu času tráví zkrátka sama. Přiznává přitom, že zvyknout si na to nebylo úplně jednoduché. “To je zvláštní životní etapa, kterou si neumíte představit, protože od okamžiku, kdy se děti narodí, najedete na určitý životní rytmus. Musíte zajistit všechny jejich potřeby, chystáte svačinky… A když pak odejdou, zůstanete s prázdnou náručí a je trochu psychický šok to překonat,” prozradila Dana Kolářová serveru Deník.cz.

“Pomohla mi práce. Zkrátka myslet na něco jiného, přemýšlet o něčem jiném než o samotě. Což je pro mě dodnes docela těžké,” uzavřela smutné téma herečka.

Související články