Ministr Síkela navštívil první hlubinné úložiště radioaktivního odpadu Onkalo ve Finsku

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela navštívil první vybudované hlubinné úložiště radioaktivního odpadu ve Finsku. S generálním ředitelem společnosti Posiva Solutions Mikou Pohjonenem probral zkušenosti s výběrem lokality, přípravou úložiště a technickým zajištěním. Součástí delegace byl ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Lukáš Vondrovic, zástupci dotčených krajů a zástupci poslaneckých a senátních klubů.

Význam jaderné energetiky roste

„Jádro hraje důležitou roli v energetickém mixu jak České republiky, tak Finska. Ve výrobě elektřiny se bude jeho role s postupem času zvyšovat. Proto společně se SÚRAO nyní pracujeme na výběru vhodné lokality hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Jde o bezpečné a dlouhodobé řešení na ochranu životního prostředí a obyvatel, které umožní rozvoj jaderné energetiky,“ řekl Jozef Síkela.

"Plánované zahájení zkušebního provozu ve finském Onkalo slouží jako vzor pro ostatní země a ukázka bezpečnosti a naprosté nezávadnosti takového zařízení," dodal.

Průlomový projekt

Delegace se zúčastnila odborné návštěvy finského hlubinného úložiště Onkalo, které projektuje a provozuje společnost Posiva.

"Technické řešení, které Finové zvolili pro své Onkalo, nám může být a také je v mnohém vzorem. I když jsou o několik kroků před námi, spojuje nás s nimi například typ horniny, ve které je úložiště umístěno, hloubka úložiště a řada dalších technických prvků. V neposlední řadě ale také zodpovědnost, s jakou se o své radioaktivní odpady obě naše země starají. S finskou stranou spolupracujeme dlouhodobě v mnoha projektech, nejnověji máme unikátní možnost účastnit se akce Trial run, která umožní být našim expertům přímo při zahájení zkušebního provozu," uvedl ředitel SÚRAO Lukáš Vondrovic.

Zařízení Onkalo se nachází na poloostrově Olkiluoto a představuje průlomový projekt v oblasti likvidace vysokoaktivního radioaktivního odpadu pomocí ukládání vyhořelého jaderného paliva do hluboké geologické formace.*

-zr-

Foto: Wikimedia

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down