Hlavní obsah
Psychologie

Chudý vs. bohatý narcista: Hry a manipulace s penězi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.freepik.com/free-photo/bearded-male-dressed-suit-catch-money-banknote-air_26397695.htm

Výchozím bodem je, že pokud narcisté necítí žádnou vinu, nemohou tedy ani přijmout žádnou odpovědnost. Což neznamená, že by jim byla jejich zvrácená forma odpovědnosti cizí.

Článek

Předpokládám, že se mnou nebudete souhlasit. A máte pravdu, protože narcista se odpovědností za druhého vůbec nezabývá, pokud ovšem druhý nenese symbol něčeho, co narcista považuje v daný okamžik za důležité. Narcista se absolutně soustředí na odpovědnost za to něco, co stimuluje výhradně a pouze jen jeho ego. Vy můžete být jen prostředek, jak toho dosáhnout.

Tedy jinými slovy, pokud jste člověk, kterého je možné zneužít a manipulovat kvůli finanční bonitě, majetkovým poměrům anebo sociálnímu postavení, počítejte s tím, že se narcista bude maximálně odpovědně snažit, aby prostřednictvím vás získal to, na čem nejvíce záleží.

Pracovně jsem si vytvořila dvě skupiny narcistů a manipulátorů. Podotýkám, že se jedná o můj osobní vhled a nemá žádnou odbornou souvislost.

PARAZIT

  • CHUDÝ, ale hraje si na bohatého
  • BOHATÝ, který k bohatství vylezl někomu po zádech

ZOUFALEC

  • BOHATÝ, ale pořád má málo
  • CHUDÝ, kterému nepřeje osud (cokoliv jiného)

Nehledejte za tím logiku, protože život narcistů a manipulátorů nemá s logikou normálního a běžného života vůbec nic společného. Obě skupiny se mohou vzájemně prolínat anebo na sebe navazovat. Narcisté jsou dětmi ve věku 3-5 let, tedy velmi hraví, proto se uchylují k hrám nekonečných manipulací a závislostí. A právě k výnosům z her manipulací a všelijakých závislostí mívají svou autentickou odpovědnost. Narcisté nemají prakticky žádnou vnitřní stopku.

Narcisté platí a investují výhradně jen do toho a tam, co chtějí a odpovědně sobě potřebují. Že to třeba bude nezodpovědné vůči vám anebo jejich nejbližšímu okolí, jim bývá lhostejné. Zejména pokud je jim známa vaše reakce a mají osvědčenou taktiku, jak vás sice jinak, ale se stejně oklamat. Narcisté utrácí peníze za sebe, své koníčky a kdo ví čeho jen proto, aby se mohli předvádět! To je alfou a omegou všeho, proč to dělají.

Narcistovi je jedno, jestli prohraje celou výplatu ve výherním automatu anebo online kasinu, ačkoliv si je vědom toho, že má rodinu a její potřeby. Ono to nějak dopadne. Narcistovi je jedno, že se zavázal k lichvářskému úroku na půjčce, za kterou si povozí zadek v luxusním autě, jen aby se předvedl. Dnes si dejme, zítra si přejme. Narcista nepomyslí ani okamžikem na to, jakým životem by žil, když byste ho ze dne na den vyhodili na chodník, ale přesto se k vám bude chovat jako k poslednímu z posledních. Proto když potkáte člověka v obleženého luxusem a drahým hazardním životem, který se bude naparovat pýchou nad svým egem, sledujte detaily a čtěte mezi řádky, protože tohle divadlo může být o úplně jiných kulisách a komparzu.

„Bylo to šílené, s dětmi jsme byli jako socky vedle boháče. Kupoval si, co chtěl a kdy chtěl. Hypotéka, půjčka na auto, zálohy na energie, provoz domácnosti, dovolené a děti byli NAŠE. Když mi náhodou na něco finančně přispěl, tak si také hned poručil, co a za jakou částku mu musím koupit. Už v tom byl docela nepořádek, tak jsem si začala vést deník. Dopadlo to tak, že jeho peníze byli jeho a moje peníze byli NAŠE. V té době jsem vydělávala něco málo přes 18 tis. Kč měsíčně a on, jak se později zjistilo u rozvodového soudu, dostával měsíční výplatu přes 100 tis. Kč.“

Samozřejmě mezi narcisty nejsou jen zadlužení hráči s nezaplacenými alimenty, sociálním a zdravotním pojištěním anebo statisícovými dluhy. Narcisté, manipulátoři a egoisté jsou velmi dobře zastoupení i v movitých vrstvách. Ovšem lehce nabyl, lehce pozbyl. Chudý bohatým je více čitelný, než rafinovaný bohatý, který si hraje na chudého.

A jak odhalit prolhaného manipulátora nejlépe? No když budete držet zdrženlivosti a povedete je do hlubšího lesa otázek. Nebojte se ptát a i opakovaně, avšak jinou formou na stejnou podstatu. Stane se to, že se dříve anebo později do svých lží zamotají. Pokud odpovídají krátce v několika slovech anebo utíkají od tématu, věřte, že stojíte čelem nějaké jejich hanebnosti. Čím více se budete ptát a vyčkávat, tím více se začne projevovat narcistický vztek. Nenechte se nachytat na projekci viny a výčitek. Když narcisté nevědí kudy a kam, ztrácejí pevnou půdu pod nohami a začnou se měnit jako chameleoni.

A víte proč? Protože ztrácejí kontrolu nad prostředkem jejich výnosu ze zdroje. Zmizí-li zdroj, slábne jejich narcistický majestát. Paradoxně utrpí porážku, protože je konfrontován s tím, že se nezodpovědně choval sám k sobě, čímž ztratil svou přednost a slávu. Toto uvědomění bývá spouštěčem narcistického vzteku s propisem do nepřeberných možností úskočných praktik. Nežijte v bludné představě, že by na vás bral jakýkoliv polehčující ohled. Nečekejte, že by se omluvil anebo projevil lítost či nějaké pochybnosti. Nedoufejte v projevení díků či náklonnosti. Narcisté vychází z pragmatického vzorce, když to nebudeš ty, nevadí, mám rozehráno jinde. Proto jsou narcisté vlastníky jednoho vlastnictví, ke kterému mají nadřazenou zvrácenou odpovědnost. Všechno ostatní jsou levné lidské zdroje, jejichž prostřednictvím své vlastnictví spravují a udržují.

Možná bych tady mohla svůj dnešní článek ukončit, ale nedá mi to. Protože když existuje prostor, kde se dobrovolně lidé nechají vmanipulovat do půjček a vydržování si narcistů a manipulátorů, musí také existovat vysvětlení, proč to dělají. A víte, proč se lidé tak snadno nechají utopit v narcistických bažinách? Protože v sobě nesou emoční inteligenci na spektru soucitu a odpovědnosti v pečovatelském, ochranitelském a záchranářském instinktu.

Asi očekáváš, že kdyby se pod tebou prolomil led, tak ten druhý a možná i ten vedle tebe jdoucí by tě zachránil a pomohl ti. Nenapadlo by tě ani ve snu, že by tě klidně nechal stáhnout a utopit se v propasti dluhů anebo pod ledem emoční prázdnoty. Přehlížíš a omlouváš jejich tendence tě u dna ještě přidržovat. Protože podle sebe a svých emočních hodnot se snažíš vidět druhé. Jenže to tak u narcistů nefunguje. Narcisté a manipulátoři budou v první řadě chránit sebe a chovat se odpovědně k tomu, na čem jim momentálně záleží.

Asi už i víte, že mít od lidí, zejména od manipulátorů a narcistů, jakákoliv očekávání vám přineslo jen velká zklamání (tedy spíš slušnou fůru hnoje, ve které se ještě pěkně dlouho budete rochnit). Možná to byl váš pocit zavděčit se někomu a snažit se o to, aby vás druhý ocenil, podpořil nebo pochválil. Neměli jste vlastní vůli a nechali jste si prolomit hranice své osobnosti. Byla to první, druhá, třetí a další žulová kostka z chodníku na cestě do pekel. A protože narcisté a manipulátoři vědí, co a jak funguje na spektru emoční inteligence, naučili se toho zneužívat, ehm, tedy dokonale využívat svou prolhanou odpovědností ke svému prospěchu.

Pakliže vás zajímá toto téma, navštivte můj autorský medailonek, kde najdete odkaz pro své další informace a rady.

Ave poustevníci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz