Hokejová pohádka. Plzeňský talent byl dva roky mimo hru, teď má novou smlouvu i dobrou pozici v týmu
Jakub Šiler, zdroj foto: HC Škoda Plzeň
Jakub Šiler, zdroj foto: HC Škoda Plzeň

Hokejová pohádka. Plzeňský talent byl dva roky mimo hru, teď má novou smlouvu i dobrou pozici v týmu

24 ledna, 2024 0 Od Pavel Žižka

HC Škoda Plzeň je rozhodně klubem, kde to s mládeží umí. Plzeňská akademie sbírá úspěchy a produkuje mimořádné talenty, kteří dostávají šanci i v áčku. Starší z bratrů Jiříčků už válí v NHL, mladší tam má namířeno také a velké naděje se vkládají i do Adama Benáka. Tak trochu mimo zájem médií stojí jméno Jakuba Šilera. Zatím.

Devatenáctiletý útočník vyčníval už v dorostenecké kategorii. V nedokončené sezóně 2019/20 atakoval průměr dvou kanadských bodů na zápas. Pak však přišla dlouhá pauza, kvůli které jeho jméno tolik nerezonuje. Kvůli zranění najdete v jeho statistikách mezeru mezi podzimem 2021 a jarem 2023. Po krátkém angažmá v karlovarské juniorce se před letošní sezónou vrátil do mateřské Plzně, v jejímž dresu válí nejen v juniorce.

Právě v juniorské extralize je však zatím nejvýraznější tváří. V devatenácti letech je nejproduktivnějším hráčem i střelcem celé juniorské extraligy, přestože má oproti svým pronásledovatelům odehráno výrazně méně zápasů. Ve čtyřiatřiceti duelech totiž nasázel stejný počet branek a přidal třiadvacet přihrávek. Těžko říct, kde by mohl být, kdyby v době draftu a třeba i formování kádru reprezentační dvacítky byl zdravý.

Důležité však je to, co je nyní a co teprve bude. A tady to vypadá na zářivé zítřky. Šilerovy formy si totiž nemohl nevšimnout trenér plzeňského áčka Petr Kořínek. Plzeňský junior nastoupil už k patnácti zápasům v mužské extralize a odměnil se dvěma brankami. V zápase 37. ligového kola minulý pátek v Mladé Boleslavi to byl právě on, kdo proměnil rozhodující nájezd a rozhodl o druhém bodu pro Plzeň.

Škodovka si je tedy Šilerových kvalit vědoma, a proto se svou nadějí podepsala novou smlouvu platnou do roku 2026. „Jakub se po zdravotních problémech a “odskočení si“ do Karlových Varů vrátil ve velmi dobré formě, kterou prokázal i letos v juniorce a bezpochyby také v A týmu,“ uvádí k podpisu smlouvy sportovní manažer HC Škoda Plzeň Tomáš Vlasák. „Proto si u nás zasloužil kontrakt na dva roky. Věříme, že svůj potenciál naplno využije a bude pro nás do budoucna platným členem kádru.“ Že to se Šilerem myslí v Plzni vážně, dokázal trenér Kořínek hned v následujícím utkání. Do něj totiž mladý hráč nastoupil na křídle prvního útoku vedle zkušených borců Lva a Schleisse.

„Jsem moc rád, že mohu pokračovat v organizaci, je to pro mě čest. Plzeň je krásné město a jsou zde skvělí fanoušci. Těším se na další sezóny,“ dodává po podpisu Jakub Šiler.

zdroj: HC Škoda Plzeň