Na severu Kanady se zřítil Jetstream 32

24.01.2024 13:01 - USA & Kanada



V úterý došlo na severozápadě Kanady k tragické havárii turbovrtulového letounu Jetstream 32. Ten se zřítil krátce po startu z letiště Fort Smith, které se nachází na hranici kanadských provincií Alberta a Severozápadní teritoria. Podle prvních zpráv agentur zahynulo nejméně pět lidí.

Jetstream 32 provozovaný společností Northwestern Air odstartoval z Fort Smith k charterovému letu se zaměstnanci těžební společnosti Rio Tinto. Let mířil na letiště Diavik, které leží na severovýchodě Severozápadního teritoria u diamantového dolu Diavik Diamond Mine. Jedná se o privátní letiště sloužící pouze pro potřeby těžební firmy.

Jetstream 32 kanadské společnosti Northwestern Air (foto: Northwestern Air/Facebook)

V krátké době se jedná už o druhou havárii letadla v provincii Severozápadní teritoria. Koncem prosince během přiblížení na letiště Diavik narazil malý letoun De Havilland Canada DHC-6 Twin Otter společnosti Air Tindi do terénu. V té době panovalo v místě špatné počasí se silným větrem a sněžením. Na palubě letounu bylo 10 osob. Naštěstí si havárie nevyžádala žádné oběti na lidských životech.

Northwestern Air je malá kanadská regionální aerolinie založená v roce 1965, která provozuje pravidelné linky do sedmi míst na území provincií Alberta a Severozápadní teritoria. Vedle toho společnost zajišťuje charterové lety pro různé firmy na základě dlouhodobých kontraktů. V její flotile jsou zastoupeny typy Cessna 185 Skywagon, Cessna 206, Cessna 210, Piper PA-34 Seneca, Jetstream 31 a Jetstream 32.

Témata