Středoamerické ekonomiky rostou, ruší cla a zavádějí kryptoměny

ExportMag.cz

Do Střední Ameriky a Karibiku se po pandemii ve velkém vracejí turisté i investoři. Pro exportéry z EU získávají tamější země na přitažlivosti i proto, že postupně ruší cla. „Jsou to velice otevřené ekonomiky závislé na dovozu. Proto se bariéry obchodu snaží spíš odstraňovat než vytvářet,“ říká Michaela Klačková, která má v agentuře CzechTrade na starosti podporu firem mířících do tohoto regionu.

V jaké hospodářské kondici je v současnosti středoamerická oblast? Které země jsou z pohledu obchodu nejslibnější?

Země Střední Ameriky a Karibiku v průměru zažívají v porovnání s dalšími státy Latinské Ameriky nejvyšší ekonomický růst. Je to dáno nárůstem exportu, oživením cestovního ruchu po pandemii a příchodem nových investorů.

Například Kostarika už dva roky po sobě přitáhla největší objem přímých zahraničních investic v poměru k jejímu HDP. Dominikánská republika loni přilákala rekordních 10 milionů turistů, což je více než před pandemií. Řadí se mezi lídry v rámci celé Ameriky, je hned za USA, Kanadou a Mexikem. Guatemala je největší ekonomikou v rámci regionu a její produkce představuje třetinu HDP celého regionu. V mnoha případech jsou to právě guatemalské společnosti, které nejrychleji a velmi pozitivně reagují na nové produkty. Panama zaznamenala za rok 2023 nejvyšší ekonomický růst v rámci celé Latinské Ameriky. Jde o důležité logistické, obchodní a finanční centrum.

Zmíněné země jsou prioritními i v rámci projektů, na nichž s českými společnostmi pracujeme. Neznamená to ale, že bychom se omezovali jenom na tyto čtyři státy. Příležitosti se nacházejí v celém regionu.

sinfin.digital