Dnes Úterý - jasno 27°C
Zítra Středa - skorojasno 23°C
Úterý 30. 4. 2024
Svátek má Blahoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pilotní projekt: Praha 6 nechá v létě jednou mateřskou školu otevřenou
Snahou bude přijmout každé dítě, v případě velkého zájmu budou mít přednost ty z Prahy 6. Foto: Lucie Rychlá

Pilotní projekt: Praha 6 nechá v létě jednou mateřskou školu otevřenou

Letos přichází Praha 6 s projektem „Běžný provoz MŠ v období letních prázdnin“. Hlavním cílem je pomoci rodičům vyřešit složitou situaci, kterou každoročně v průběhu letních měsíců se školkovými dětmi někteří řeší, když nemají kam umístit své děti a přitom nemají dovolenou a musí pracovat. Informovala o tom místostarostka Prahy 6 Mariana Čapková (Praha 6 Sobě). Pilotní projekt bude probíhat v Mateřské škole Antonína Čermáka v období od 1. července do 23. srpna. 

Běžný provoz bude určen všem dětem z Prahy 6, které v letošním školním roce navštěvují mateřskou školu, jejímž zřizovatelem je městská část. Snahou bude přijmout každé dítě. Rodiče budou děti přihlašovat pouze prostřednictvím registračního systému Mateřské školy Antonína Čermáka.

Při registraci bude nutné vyplnit údaje jako při běžném zápisu do mateřské školy. To se týká především dětí, které nenavštěvují Mateřskou školu Antonína Čermáka. Registrační systém bude spuštěn v pondělí 13. května 2024 a uzavřen bude ve středu 5. června, aby byl dostatek času na řešení situace, že případný zájem bude větší než předpokládaná kapacita (48 dětí na každý týden). V takovém případě budou přednostně přijímány děti z kmenové mateřské školy. 

Rodiče budou mít možnost přihlásit své dítě k týdennímu pobytu maximálně na dobu 3 týdnů. Týdny na sebe mohou, ale nemusí navazovat. Po uzavření registrací obdrží rodiče e-mailem informaci/potvrzení o přijetí dítěte k letnímu provozu a o výši platby.

Letní pobyt bude nutné uhradit do 12. června 2024. Teprve po uhrazení předepsané částky vydá ředitel školy rozhodnutí o přijetí dítěte k letní docházce. Originál rozhodnutí obdrží rodiče v den nástupu dítěte do školky, nebude zasíláno žádným jiným způsobem. 

Měsíční poplatek je v MŠ Antonína Čermáka 700 korun za měsíc. Tento poplatek bude nutné zaplatit bez ohledu na to, jak dlouho bude dítě v daném měsíci mateřskou školu navštěvovat. Vedle tohoto poplatku bude nutné zaplatit ještě stravné, které bude činit zhruba 250 korun za týden.

To tedy znamená, pokud bude dítě zapsané do školy na jeden týden, zaplatí 950 korun(700 + 250), bude-li chodit v jednom měsíci dva týdny, zaplatí 1200 korun (700+250+250). Pokud však bude dítě přihlášeno do školy na dva týdny, z nichž bude každý v jiném měsíci, tak zaplatí dvakrát 950 korun

Předpokladem je, že každý týden budou otevřena dvě oddělení. Provoz budou zajišťovat pedagogičtí a nepedagogičtí pracovníci především ze školy Antonína Čermáka, ale i z řady mateřských škol Prahy 6. Finanční náročnost se bude odvíjet od počtu dětí a pracovníků.

Aktuální předpoklad je 640 000 korun, přičemž 70 procent částky by hradila městská část a zbytek zaměstnavatelé, tedy samotné školy.

Vzhledem k tomu, že se bude jednat o pilotní projekt, bude po jeho skončení vyhodnocen. Důležitým kritériem pro případné pokračování projektu bude reálná účast dětí. „Tady bych ráda vyzvala všechny rodiče, kteří se pro přihlášení dítěte rozhodnou, aby jejich děti v létě skutečně nastoupily. Pokud bude velká část dětí, které budou přihlášené, ale do školky nenastoupí, budeme opakování projektu v dalším roce velmi zvažovat,“ řekla Čapková. 

Vedle tohoto pilotního projektu ale bude dále pokračovat i nabídka ostatních mateřských škol MČ Praha 6, kterou představuje více než 40 týdenních táborů v období celých letních prázdnin, s výjimkou přípravného týdne.


Autor: Lucie Rychlá

Výhledy z pražských věží. Série vycházek odstartuje na Petříně

Dnes v 11:40

Návštěvníci Prahy se mohou první květnový večer těšit na jedinečný zážitek sledování západu slunce z Petřínské rozhledny. Romantická prohlídka z dílny Pragensia viva zahájí sérii komentovaných vycházek „Výhledy z pražských věží,“ která zájemcům představí hlavní město...

Trhy na Budějovickém náměstí nově každé úterý a čtvrtek

Včera ve 12:57

Od 30. dubna se rozšiřuje možnost nákupu na Farmářských a potravinových trzích na Budějovickém náměstí. Nově zde najdete prodejce každé úterý a čtvrtek.

Dermacol love day

Včera v 11:13

Hudba, krása, móda a zábava v parku Grébovka ve středu 1. května.

Pálení čarodějnic v Modřanské rokli

Včera v 08:06

Sbor dobrovolných hasičů Praha-Libuš zve v úterý 30. dubna na pálení čarodějnic v Modřanské rokli u vodní retenční nádrže Libušská.

Přednáška v Praze 9: Nejsou to jen hřiby

28. dubna 2024 ve 20:47

Ačkoli téměř stoprocentně platí, že co Čech, to houbař, spousta z nás si troufne z lesa přinést jen několik málo druhů hub, které dokonale zná. Na druhé straně je však i mnoho hazardérů, kteří své mykologické poznatky čerpají z pověr či zastaralých atlasů hub. Přitom stačí jen málo a jedlé houby...

Praha 4 si připomíná oběti i hrdiny z doby nacistické okupace

28. dubna 2024 ve 14:50

Na území Prahy 4 je více než dvě stě pomníčků a pamětních desek, které připomínají oběti nacistů i hrdiny, kteří v době okupace nerezignovali a bojovali proti okupačnímu režimu. V těchto dnech k nim městská část, jako každoročně, umisťuje věnečky, aby uctila jejich...

Dopravní podnik hlavního města Prahy zve do Depa Kačerov

28. dubna 2024 v 06:59

Den otevřených dveří Depa Kačerov se koná v sobotu 4. května od 10 do 16 hodin v rámci oslav 50 let pražského metra.

Na Čarodějnice na Ladronce přilétnou UDG, Maxim Turbulenc a zpěvák Jakub Ondra

28. dubna 2024 v 06:41

Čáry, máry, fuk a jako mávnutím kouzelného proutku je tu další ročník největšího čarodějnického sletu ve střední Evropě – Čarodějnice na Ladronce. Do jednoho z nejoblíbenějších pražských parků Ladronka se 30. dubna sletí české hudební hvězdy jako kapely UDG, Maxim Turbulenc i zpěvák Jakub Ondra....

Olšanskými hřbitovy za osobnostmi 20. století

28. dubna 2024 v 06:02

Komentované procházky hřbitovy přinášejí historické příběhy, zajímavé detaily a pohledy na architekturu a umělecká díla, která jim dodávají jedinečný charakter. Ve středu 1. května v ve 13:30 hodin se projdete Olšanskými hřbitovy za osobnostmi 20. století.

Na Slunečním náměstí se konala tradiční akce Bezpečná 13

27. dubna 2024 ve 21:14

Ve čtvrtek 25. dubna se uskutečnil 21. ročník akce Bezpečná 13 aneb Bezpečnost zajištěna.  

Další články
Nahoru