No bože, tak tam zapomněl milion. Ale je toho víc, nejde jen o Fialu. Další jména

24.01.2024 16:06

Kauza „zapomenutého“ milionu ukázala na Podnikatelskou družstevní záložnu, která byla založena v 90. letech. A není s ní zdaleka spjaté pouze jméno Petra Fialy, ale také mnoha dalších členů ODS včetně stíhaných a odsouzených. Přes „kampeličku“ podle jejich výpovědí protékaly miliony korun, když nemohly protékat jinými kanály. K čemu tyto instituce také sloužily, pak ParlamentnímListům.cz prozradil bývalý vyšetřovatel a šéf Přísahy Robert Šlachta.

No bože, tak tam zapomněl milion. Ale je toho víc, nejde jen o Fialu. Další jména
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Premiér Petr Fiala v pořadu Partie

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
„Některé družstevní záložny, to jsou čisté devadesátky. Vždy existovalo podezření, že slouží hlavně k praní peněz,“ uvedl ke kauze „Fialovy kampeličky“ pro ParlamentníListy.cz Robert Šlachta, dlouholetý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a dnes předseda strany Přísaha.

Novinářská investigace ukazuje, že celá kauza je nejspíš mnohem rozsáhlejší než původní premiérovo tvrzení, že zapomněl, že jeho uložené peníze v družstevní záložně jsou vzhledem k právní povaze těchto institucí současně členským podílem, a proto částku kolem milionu korun měl uvést do svého majetkového přiznání.

V příběhu Podnikatelské družstevní záložny defilují dějiny Občanské demokratické strany už od devadesátých let. Členem zde měl být například Luděk Rubáš, ministr zdravotnictví v první Klausově vládě.

Podnikatelská družstevní záložna byla založena 1. 1. 1996 za účelem poskytování peněžních služeb svým členům.

Tak jsem peníze převedl na účet manželky...

Rubáš do kampeličky přivedl i svého zetě Petra Tluchoře, který byl v éře Mirka Topolánka předsedou poslaneckého klubu ODS a vlivným funkcionářem ve Středočeském kraji. Ten si od záložny vypůjčil 7,5 milionu na stavbu domu, o rok později ale do majetkového přiznání uvedl dluh pouhých 5,5 milionu. Dnes uvádí pro změnu částku 9,5 milionu a vzpomíná, že získat zde půjčku bylo výrazně jednodušší nežli v bance.

A přivést měl i ministerského náměstka na resortech ODS Romana Bočka, jednoho z odsouzených v kauze Nagyová.

Ten nyní pro Seznam Zprávy otevřeně přiznal, že záložnu využil ve chvíli, kdy jej policie začala v kauze trafik stíhat a zablokovala mu jeho účty. „Tak jsem na účet manželky převedl peníze,“ uvádí.

Pavel Wurst, který byl v záložně podílníkem a odešel ve zlém, ale pro Seznam Zprávy uvádí, že přes kampeličku mělo protéct až 53 milionů, které si tam pan Boček měl „odklonit“ před úřady.

Slovo „odklonit“ se tehdy v ODS používalo s oblibou, poté, co ministr průmyslu Martin Kocourek vysvětloval nejasný původ jedenácti milionů tak, že si je „odklonil před manželkou“, se proslavilo i veřejně.

Robert Šlachta, který tehdy vyšetřování kauzy Nagyová vedl, po jedenácti letech k tehdejším událostem říká: „Vždycky, když pácháte trestnou činnost, největší problém je ty peníze vyprat. A to, co je v souvislosti s panem Bočkem popsáno, to je přesně ono, takto se to dělávalo.“

Vzpomíná, že před jedenácti lety ještě neexistoval centrální registr peněžních účtů a dostat se k informacím od některých institucí, které si postavily byznys na diskrétní ochraně svých klientů, byl pro vyšetřovatele ten největší problém.

Družstevní záložny byly podle Šlachty pro tuto činnost oblíbenou formou, protože jejich kontrola v té době byla naprosto minimální. „Ta pravidla se podstatně zpřísňovala až v posledních letech, do té doby to někdy bylo vážně Palermo,“ vzpomíná.

A dodává, že i při vyšetřování lihové mafie se zjistilo, že její bossové, bratři Březinové, měli za účelem legalizace zisků jednu takovou.

Starý pán poslal 850 tisíc

Spojení Podnikatelské družstevní záložny s ODS bylo stvrzeno po nástupu Fialova vedení, kdy straně s pádem z dvaceti na sedm procent hlasů dramaticky klesly i příspěvky od státu. Nový předseda Fiala tehdy vyhlásil akci „straníci a sympatizanti přispívají na umoření stranického dluhu“.

Na transparentním účtě se po dvou měsících sešel asi milion korun, z čehož 850 tisíc dodal třiaosmdesátiletý pan Lubomír Hromádka. Jeho dar byl poukázán právě přes Podnikatelskou družstevní záložnu. Pan Hromádka byl navíc v té době jednatelem společnosti Galerie Gema, která sídlila na stejné adrese jako záložna a byla s ní i personálně propojená.

Dar byl tak vysoký, že se jím muselo zabývat i vedení ODS. V něm tehdy vše řešil místopředseda Martin Kupka. Ten dnes přiznává, že se zná i s klíčovou postavou kampeličky, finančníkem Kamilem Bahbouhem.

Tento movitý podnikatel, kterého širší veřejnost zaregistrovala jako partnera několika miss, má široké portfolio obchodních aktivit, kolem společnosti Gema a firem na ni navázaných se ale pohybuje stabilně už od roku 2001. Předtím tři roky působil v PR agentuře Bison & Rose, kterou s jejím dlouholetým jednatelem Jiřím Bisem zakládal.

Novinář Jaroslav Kmenta upozornil, že Bahbouh, původní profesí restaurátor památek, má dost pestrou minulost. Již roce 2002 jej jistý německý galerista žaloval za krádež třiceti uměleckých předmětů za deset milionů. V roce 2018 zase manažeři společnosti Gema Art Group byli obžalování kvůli rekonstrukci barokního areálu Kuks na Trutnovsku. 

„Seznámili jsme se, když jeho firma dělala revitalizaci barokní kapličky v Líbeznicích,“ popisuje ministr dopravy Martin Kupka, který před nástupem do funkce dělal jedenáct let v Líbeznicích starostu. Revitalizaci prováděla společnost Gema Art Group, rovněž provázaná s kampeličkou. V Líbeznicích kromě toho prováděla rekonstrukci hasičské zbrojnice, což byla zakázka téměř za 25 milionů.

Robert Šlachta proto vnímá kauzu kampeličky i jako „aféru Kupka“ a ministr dopravy má podle něj co vysvětlovat. „Lidé by se měli dozvědět o těch zakázkách v Líbeznicích všechny podrobnosti. Zatím to smrdí od hlavy až k patě,“ dodává někdejší policejní vyšetřovatel.

V roce 2015 si do kampeličky uložil celkem 950 tisíc korun i předseda ODS Petr Fiala. Podnikatelská družstevní záložna se tak napojila i na „třetí generaci“ ODS.

Výše zmíněný Pavel Wurst, který je dnes zdrojem pro investigativní sérii Seznam Zpráv, měl podle svých slov Fialu před problematickou záložnou varovat. V roce 2020 Fiala své peníze ze záložny vyvedl, podle jeho vyjádření je investoval do koupi nemovitosti v Brně.

„Dýchá z toho na mě klasická stará ODS. Ty znaky tam přesně zapadají,“ říká Robert Šlachta.

Kam zmizely ukrajinské miliony?

Podnikatelská „kampelička“ měla za svou existenci řadu oplétaček s úřady. Opakovaně byla pokutována za nedostatečná opatření proti praní špinavých peněz.

Tou asi největší bylo šetření úřadů v souvislosti se „zmizelými miliony pro Ukrajinu“.

Ve stručnosti: ukrajinské ministerstvo obrany mělo zaplatit na samém konci roku 2022 zálohu na zakázku munice. Šlo o částku přes deset milionů eur. Peníze měla přes několik prostředníků vyinkasovat chorvatská firma WDG Promet, patřící rodině vlivného chorvatského zbrojaře Zvonko Zubaka. Ta si peníze měla poslat právě do Podnikatelské družstevní záložny, kde měla zřízený účet.

Ukrajinská strana následně neviděla ani munici, ani peníze. Zubak začal obviňovat z defraudace českou stranu a zmínil i osobu Petra Fialy.

Na české straně vyšel analytický text na webu Aktu.news, který obsáhle dokazuje vinu chorvatského zbrojaře, který si peníze měl ze záložny vybrat, jen místo eur v korunách, a dokonce spekuluje, že z těchto korun mají být placeny proruské aktivity v České republice.

Kromě toho spekuluje o vazbách mezinárodní skupiny na vedení ukrajinského ministerstva obrany, jmenovitě ministra Reznikova a náměstka Lijeva, odvolané během roku 2023. Bývalý náměstek je dnes na Ukrajině trestně stíhán.

„PDZ není ze strany ukrajinských úřadů z ničeho obviněna, natož obžalována. PDZ svým postupem zabránila větším škodám pro Ukrajinu, když na věc sama opakovaně upozornila a aktivně blokovala v rámci svých možností některé kroky podezřelých,“ zdůraznila ve středu mediální zástupkyně kampeličky Dagmar Schejbalová.

Kauza ale ukazuje minimálně to, že spojení premiéra Petra Fialy s Podnikatelskou družstevní záložnou může mít negativní důsledky i na mezinárodním poli.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hona, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Fišer , 24.01.2024 18:13:46
Z pětikoaličních politiků se mi dělá zle. Evidentní je propojení s organizovaným zločinem. Podvody jsou s vládními stranami neoddělitelně propojeny. Ekonomika státu se řídí politickými preferencemi a zájmy politiků, přičemž by to mělo být naopak, tedy ekonomické zájmy státu by měly řídit politiku. Bohužel, naše demokracie dospěla do stádia, kdy ji vnitřně rozkládají zločinné a protinárodní činy politiků vládnoucích stran. Český národní stát je plíživě likvidován, stejně jako demokratické uspořádání. Bez národního státu žádná demokracie nemůže existovat.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…