Šedesátá léta v Americe se nesla ve znamení hippies, květin, lásky a všeobecně dobré nálady. Právě v této době byla na výsluní krásná plavovláska Sharon Tate, která měla mnoho fanoušků a milovali ji prakticky všichni. Šla z role do role a říkalo se o ní, že je to nejkrásnější žena, jakou kdy Hollywood spatřil. A možná to byla pravda, protože první soutěž krásy vyhrála již jako půlroční miminko. 

Její dětství bylo často docela osamělé, protože její otec, voják z povolání, se kvůli výkonu práce často stěhoval. Téměř každý rok proto Sharon s rodiči a dvěma sestrami Debrou a Patti strávila někde jinde. Střední školu například dokončila v italské Veroně, se kterou se natolik sžila, že ji začala považovat za svůj domov. 

Právě tam také došlo k události, která navždy změnila její život. Ve městě se totiž natáčel film s americkým hercem Paulem Newmanem a Sharon se rozhodla, že se na natáčení zajde podívat. Právě tam si ji všiml herec Richard Beymer, který se do ní zamiloval na první pohled. Byl to také on, kdo ji přesvědčil, aby zkusila hrát. To byla docela velká změna oproti jejím dosavadním plánům - původně totiž chtěla studovat psychologii.

Kvůli lásce utekla z domu

V milostném poblouznění dokonce s Beymerem odletěla do USA, z čehož se její maminka, kterou to velice šokovalo, nervově zhroutila. Po dvou letech, když byl jejich lásce konec, se sice vrátila k rodině do Verony, nicméně studovat již nešla, protože byla rozhodnuta pokračovat v herectví. 

Poté, co byl její otec znovu převelen do USA, se celá rodina vrátila s ním a kariéra krásné Sharon Tate šla strmě nahoru. Prožila několik románků, až nakonec skončila po boku Jaye Sebringa, kadeřníka hvězd, se kterým se dokonce zasnoubila. Všechno se ale změnilo s rolí v komedii Ples upírů, kterou režíroval Roman Polanski. 

Známý režisér nejprve měl pochybnosti, zda má Sharon roli dát. Na první pohled se mu totiž vůbec nelíbila a připadala mu namyšlená. Pohádali se tak prakticky během prvního setkání na konkurzu. Nakonec se ale rozhodl jí dát šanci, což se jim oběma stalo osudným. Během natáčení jiskra přeskočila a zcela očarovaná herečka dokonce zrušila zasnoubení s Jayem Sebringem. 

Zrušené zásnuby a potom svatba

Ten byl zcela zděšený, když se dověděl, že jej opouští kvůli nepříliš atraktivnímu režisérovi. Protože ji ale zřejmě opravdu miloval, rozhodl se, že se s párem bude nadále přátelit, aby mu Sharon Tate nezmizela ze života úplně. Krátce po této události půvabná plavovláska oznámila druhé zásnuby, tentokrát s Polanskim. 

V roce 1968 se tak herečka provdala a poté prožívala velmi šťastné období. Její osobní život budil údiv i pohoršení, protože její bývalý snoubenec s ní a Romanem Polanskim měl natolik dobré vztahy, že u nich bydlel, a tak se šířily klepy, že spolu trojice sdílí také ložnici. Nedlouho poté přišla šťastná událost - ukázalo se totiž, že je Sharon Tate těhotná. To ovšem byl jeden z posledních radostných okamžiků, po kterém následoval již jen hořký konec. 

Začátkem roku 1969 si s Romanem pronajali svůj vysněný dům s výhledem na Los Angeles. Když se nastěhovali, museli odjet do Londýna kvůli Romanově práci na dalším filmu. Dům zatím hlídali jejich přátelé Wojciech Frykowski a jeho přítelkyně Abigail Folgerová. V červenci se Sharon vrátila domů, protože již byla ve vysokém stupni těhotenství, zatímco Roman se měl vrátit v polovině srpna krátce před termínem porodu. Se svou ženou se ale již nikdy nesetkal. 

Ubodána byla i s nenarozeným synem

Poslední týdny života prožila Sharon ve společnosti Voytka, Abigail a Jaye, kteří s ní zůstali bydlet. Den 8. srpna 1969 se jim stal bohužel osudným. Tehdy povečeřeli v mexické restauraci a následně se vrátili do domu. Krátce po půlnoci přijelo k bráně domu auto, ve kterém seděli členové “rodiny” sektáře Charlese Mansona, konkrétně Tex Watson, Patricia Krenwinkel, Susan Atkins a Linda Kasabian.

Ti vnikli do domu, kde čtveřici postupně zmasakrovali - zatímco dvojice, která dům měla po dobu nepřítomnosti manželů Polanských hlídat, byla zastřelena, Jay a Sharon Tate byli ubodáni. Herečka utržila celkem šestnáct ran, než zemřela. Mrtvá těla nalezla další den uklízečka, když jako obvykle dorazila dům poklidit. 

Otřesná událost symbolicky ukončila éru hippies - po pohřbu krásné Sharon v Hollywoodu již nic nebylo jako dřív. Do rakve ji uložili ve svatebních šatech s nenarozeným synem Paulem v náruči. Motiv vražedného řádění, který ukončil její život, je dodnes nejasný, s největší pravděpodobností ale chtěl Charles Manson zkrátka vraždit slavné a bohaté lidi, kterými opovrhoval a nenáviděl je.

Zdroje: Britannica, Inside Edition

Související články