Vzdělávání se zvířaty a pro zvířata

Snem mnohých dětí je pracovat se zvířaty. Někdo chce být ošetřovatelem v zoo, někdo farmářem, jiný kynologem u policie, někdo se chce živit jako profesionální chovatel nebo jezdec koní, někoho láká práce v útulku, někdo pomýšlí na vědu a výzkum, jiného zajímá ochrana přírody a ekologie…. Možností je nespočet. Ve většině případů je k práci se zvířaty třeba také příslušné vzdělání.

Koně jako dětský sen_foto Z. Nezmeškalová

Začít lze již na základní škole návštěvou chovatelského nebo přírodovědného kroužku. Obrovská nabídka je mezi psími sporty – agility, dogdancing, dogfrisbee, nosework, obedience, či zkoušky poslušnosti, sportovní kynologie aj. Vzdělávat se děti mohou ale hlavně u chovatelů, kteří jsou ochotni se o svoje znalosti a dovednosti podělit. Oslovit je lze například na různých výstavách, závodech a přehlídkách. 

Pokud se chce člověk připravovat na budoucí povolání související se zvířaty, existují zejména střední zemědělské školy, kterých je v naší republice hned několik. Jsou například v Čáslavi, Poděbradech, Litomyšli, Blatné, Českých Budějovicích, Benešově, Humpolci, Šumperku, Ostravě nebo Písku. Většinou nabízí specializace jako je Agropodnikání / Rybář / Jezdec a chovatel koní / Zemědělec – farmář / Podkovář a zemědělský kovář / Včelař / Veterinářství / Rybářství / Chovatelství / Chovatel cizokrajných zvířat / Trenérství dostihových a sportovních koní a další. Dále jsou u nás střední školy rybářské, nebo lesnické. Tam lze nalézt zaměření na ekologii a ochranu přírody. Na tyto pak mohou navazovat vyšší odborné školy.

Co se týče vysokých škol, nabízí se samozřejmě studium přírodních věd. Lze studovat rozličné specializace na Karlově univerzitě, České zemědělské univerzitě v Praze, Mendelově univerzitě v Brně, nebo na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích aj. V Brně je zase vyhlášená Veterinární univerzita. 

Péče o zvířata v záchranné stanici_foto Zdeňka Nezmeškalová

Školní léta máte už za sebou a zvířatům byste se chtěli věnovat až nyní?  Nezoufejte, jsou profese a povolání, na které nemusíte mít za sebou léta studií. V ČR můžete absolvovat různé kurzy a školení. Některá zastřešuje či přímo organizuje stát, jiné realizují jiné vzdělávací instituce a soukromé subjekty.

Dle přesných kritérií běží například Kurzy pro dopravce přepravující zvířata, Kurzy pro získání osvědčení o odborné způsobilosti osoby odpovědné za péči o handicapovaná zvířata, Kurzy k péči o vybrané druhy šelem a lidoopů nebo Odborné kurzy pro odchyt toulavých a opuštěných zvířat. Vzdělání můžete také získat v oborech jako je fyzioterapie a rehabilitace zvířat. Kurzy zaměřené na chov a prodej zvířat nabízí organizace jako je SVOPAP nebo ZOOREKVALIFIKACE.

Pokud to shrneme, nikdy se nevzdávejte svého snu věnovat se zvířatům i profesně. Jde to!

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.