7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

7 tipů, jak zařídit malý byt

1/ Multifunkční nábytek: král malých prostorů

Multifunkční nábytek je v malých bytech neocenitelným pomocníkem. Že je možné koupit kvalitní rozkládací pohovku, která nejen poskytuje pohodlné sezení během dne, a večer si ji rozložíte pro plnohodnotné každodenní spaní, to už asi nikoho nepřekvapí. A co takhle postel schovaná ve skříni? Přes den zůstává skrytá a uvolňuje prostor pro denní aktivity, v noci se promění v plnohodnotné lůžko. obr.1 Především do malé garsonky se hodí chytrý multifunkční konferenční stolek Tablies VARIO, který je lehký, přenosný a může posloužit několika různým účelům. Hodně zajímavým řešením domácí pracovny je pracovní stůl schovaný ve skříni. Tento geniální kousek nábytku se přes den skrývá a nezabírá cenné místo, ale když je potřeba, otevřít skříň, vysunout pracovní stolek a máte plnohodnotný pracovní kout.

2. Vertikální myšlení: využijte stěny

V malých bytech a garsonkách jsou stěny vašimi nejlepšími přáteli. Místo toho, abyste se snažili všechno vměstnat do plochy podlahy, zaměřte svou pozornost výš – na stěny. Vertikální myšlení využívá ideálně celou plochu stěny jako úložné prostory.

Vestavěné skříně, regály a police až ke stropu jsou nejen praktické, ale pokud jsou citlivě navržené, budou taky dekorativní. Tím, že vedou až ke stropu, vytváří dojem vyššího stropu a otevřenějšího prostoru. Pro milovníky živé zeleně jsou ideálním řešením závěsné květináče. Dodávají do interiéru dotek přírody a přitom šetří místo na podlaze nebo na okenních parapetech. obr.2

3. Zrcadla: iluze prostoru

Zrcadla jsou klasickým, ale stále fascinujícím nástrojem v arzenálu interiérového designu. Jejich schopnost vytvářet iluzi většího prostoru je neocenitelná. Když umístíte zrcadlo naproti oknu, dosáhnete efektu, který je téměř kouzelný.

Zrcadlo odráží světlo i obraz venkovního prostoru, a to vede k optickému rozšíření místnosti. Tento efekt je obzvláště účinný v menších místnostech nebo v těch, které mají omezený přístup k přirozenému světlu.

4. Světlo a barvy: rozjasněte prostor

Světlo a barvy hrají klíčovou roli v tom, jak vnímáme prostor. Světlé barvy mají schopnost opticky zvětšit místnost a dostatek přirozeného světla dodává interiéru živost a svěžest. Použití různých odstínů bílé barvy nebo jemných pastelových tónů ve spojení s jedním výraznějším odstínem může vytvořit dynamický a zároveň harmonický efekt. Představte si například místnost v odstínech světle šedé nebo béžové, která je oživena dekory dřeva a doplňky v teplé terakotové nebo hořčicové žluté - polštářky, obrázky nebo vázou. Tato kombinace dodává prostoru teplo a zároveň zachovává jeho vzdušnost a světlost.

5. Vysoké stropy: vestavěné patro pro ložnici

Pokud žijete ve starším domě v bytě s vysokým stropem, vybudovat vestavěné patro s ložnicí se přímo nabízí. Získáte tak několik cenných metrů čtverečních, které poskytnou dostatek prostoru pro pohodlné spaní, aniž by bylo narušeno celkové uspořádání bytu. Pod vestavěným patrem se uvolňuje prostor, který lze inteligentně využít například pro kuchyňský kout, útulné posezení nebo efektivní pracovní místo. obr.3 Tento způsob rozdělení prostoru umožňuje oddělit veřejnou část bytu od soukromé zóny. A navíc, prostor pod schody do patra lze velmi šikovně využít – například pro vestavěné skříňky, police nebo šuplíky. obr.4

6. Posuvná dělící stěna: flexibilní řešení

Posuvná dělící stěna je v malých bytech nesmírně praktickým řešením, které umožňuje měnit uspořádání prostoru podle aktuálních potřeb. V bytě s omezeným prostorem často není možné mít oddělené místnosti pro různé činnosti, jako je práce, odpočinek nebo spánek.

Zde přichází ke slovu posuvná stěna – jednoduše a rychle dokáže vytvořit soukromý kout pro práci nebo oddělit ložnici od obývacího prostoru. Tento typ stěny je ideální pro situace, kdy potřebujete soustředění pro práci nebo studium, ale zároveň nechcete trvale rozdělovat místnost.

7. Klíč k dokonalému bytu: návrh interiéru a nábytek na míru

Při zařizování malého bytu nebo garsonky hraje hlavní roli promyšlený design a nábytek na míru. Je dobré zvážit spolupráci s bytovým designerem. Odborník na interiérový design dokáže prostor nejen efektivně využít, ale také vdechnout mu jedinečný charakter a styl. S přehledem vyhodnotí možnosti prostoru a navrhne řešení, která dokonale odpovídají potřebám a životnímu stylu obyvatele. Může navrhnout multifunkční nábytek, který šetří místo, nebo inteligentně integrovat úložné prostory tam, kde by to méně zkušené oko nevidělo. V malém bytě nebo garsonce, kde každý detail hraje důležitou roli, může být práce profesionála neocenitelným přínosem.

Zdroj foto: Mooden

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?