Sádrokartonové desky – podle čeho vybírat?

Se sádrokartonem se můžete setkat zpravidla všude. Tento materiál se využívá především v interiérech pro zhotovení příček a podhledů. Jeho hojné využití zajišťují jeho skvělé vlastnosti, mezi které patří např. nízká hmotnost a z toho vyplývající jednoduchá manipulace. Sádrokartonové desky se vyrábí ve více typech pro různá využití. Jak se od sebe jednotlivé typy liší? Který je nejlepší použít do koupelny a jak se liší od ostatních materiálů?

Co je sádrokartonová deska?

Často se můžete také setkat se zkratkou SDK. V jednoduchosti se jedná o desky z lisované sádry, které jsou vloženy mezi dva tvrdé papíry a následně sušeny v sušárnách. Sádrová hmota je ve stavebnictví pro suchou výstavbu často používaná, už jen díky její pevnosti. Dále materiál vyzdvihuje jeho vysoká životnost a akustické a tepelné vlastnosti. Jak jsem již zmiňovala, se sádrokartonem je spjatá jednoduchá manipulace, neboť je lehce tvarovatelný a při jeho zkracování a řezání není potřeba velké námahy. Mimo jiné je instalace sádrokartonu velice snadná a rychlá (montáž na tenkostěnné ocelové profily).

Druhy sádrokartonových desek

Kolik druhů je na trhu? Jaké mají vlastnosti? Jaký typ budu potřebovat při zhotovení příčky? Před samotnou stavbou je důležité si rozmyslet jaký typ sádrokartonové desky bude ten pravý pro vaše potřeby.

Sádrokartonové desky se od sebe liší pro lepší přehled i barvou a značením. Mezi ty nejčastěji využívané řadíme:

  • bílý sádrokarton (univerzální),
  • zelený sádrokarton (proti vlhkosti),
  • červený sádrokarton (protipožární úprava)
  • a modrý sádrokarton (dobré akustické vlastnosti).

Mezi další typy sádrokartonových desek řadíme vysokopevnostní, které se svojí pevností přibližují červenému sádrokartonu. Dále potom speciální a ohebné desky. Pro lepší přehlednost jsme pro vás připravili tabulku se základními vlastnostmi sádrokartonových desek.


Nezávazná poptávka

  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
SDK - IN
Co poptáváte?

Podrobnější informace k poptávce

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů

Základní deskaImpregnovaná deskaProtipožární deskaAkustická deska
(světle šedá)(zelená)(červená)(modrá)
Hmotnost9,2 kg9,3 kg13,5 kg12,4 kg
Tloušťka9; 12,5 ; 15 mm12,5 ; 15 mm12,5 ; 15 ; 18 mm12,5 mm
Cena*od 50 Kč/m2od 90 Kč/m2od 100 Kč/m2od 95 Kč/m2
Využitíopláštění příček, podhledůkoupelny, kuchyněgaráž, technická místnost, dřevostavbystěny mezi pokoji (převážně byty)
Typy sádrokartonových desek – základní šedá sádrokartonová deska, impregnovaná deska, protipožární a akustická sádrokartonová deska

K čemu se využívají sádrokartonové desky?

Sádrokarton je určen především pro použití v interiéru. Už jsem zmínila příčky, podhledy a snížené stropy, využití sádrokartonu je však mnohem širší. Dále ho můžete použít např. pro zlepšení tepelné a akustické izolace konstrukce mezi dvěma byty, pro vyrovnání dvou výškových úrovní, pro stavbu předsazené stěny nebo vyrovnání stěn a stropů. Dále se sádrokartonové desky používají jako podkladový materiál pro plovoucí podlahy.

Montáž předsazené stěny mezi dvěma sousedními rodinnými domy.
Montáž předsazené stěny mezi dvěma sousedními rodinnými domy.
Sádrokartonový podhled zhotovený z univerzální šedé sádrokartonové desky.
Sádrokartonový podhled zhotovený z univerzální šedé sádrokartonové desky.

Základní šedá sádrokartonová deska

Typ bílých nebo světlešedých sádrokartonových desek využijete především v interiéru (obklady stěn, dělící příčky, předsazené stěny, podhledy atd.). Desky jsou určené k montáži nenosných stěn na ocelové profily UW a CW. Tento základní typ desky nemá žádné zvláštní předpoklady na odhlučnění či vlhkost. Mezi její kladné vlastnosti patří lehká zpracovatelnost a nízká hmotnost, což značně zjednoduší práci při montáži.

Sádrokartonová deska do vlhkého prostředí

Tyto desky naši výrobci označili zelenou barvou. Oproti výše uvedené základní desce se liší svojí nenasákavostí. Zelené desky lze využít především v koupelnách, kuchyních, umývárnách nebo prádelnách. Záleží na konkrétním typu desky, avšak uvádí se, že desky do vlhka jsou těžší než ty základní. Značí se zelenými popisy na hraně desky.

Protipožární sádrokartonová deska

Sádrokarton odolný proti ohni poznáte podle jeho červené barvy nebo červeného značení na hraně. Využijete ji především v prostorech se zvýšeními nároky na požární bezpečnost (například technická místnost, garáž), v suchých prostorách, kuchyni (el. spotřebiče) nebo v místech s otevřenými krbovými kamny. Deska je opatřena nátěrem odolným vůči ohni, přičemž jsou nějaké typy odolné i vůči zvýšené vlhkosti.

Tip: Chystáte se na podhledy nebo příčky? Na konci článku najdete formulář pro porovnání nabídek sádrokartonářů ve vašem okolí. Zdarma a bez práce si tak najdete tu nejvýhodnější.

Akustická sádrokartonová deska

Modrá barva sádrokartonových desek má speciálně upravené jádro a je tak určená do prostor se zvýšeným požadavkem na útlum hluku, resp. na vzduchovou neprůzvučnost. Ideální využití je v interiéru jako příčka mezi pokoji, v bytových zástavbách, stropních podhledech atd. Některé typy akustických sádrokartonových desek jsou rovněž protipožární a jsou impregnované, lze je tudíž používat i v prostorech se zvýšenou vlhkostí.

Modrá akustická sádrokartonová deska
Modrá akustická sádrokartonová deska se používá pro stavbu předsazených stěn (útlum hluku), příček a podhledů v prostorech se zvýšeným požadavkem na útlum hluku.

TIP: Montáž sádrokartonu na strop – jak udělat podhled?

Další typy sádrokartonových desek

Mezi další typy sádrokartonových desek bychom potom mohli řadit i ohebné nebo vysokopevnostní desky. Ohebné se využívají u oblouků nebo estetických kleneb. Aby vydržely mechanické namáhání, jsou doplněny o výztužná skleněná vlákna.

Sádrokartonář – nezávazná poptávka


  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
SDK
Co poptáváte?

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů