Žádná regulace, jenom profit. Čeští dezinformátoři na Telegramu

Dezinformátoři profitují z šíření lží, upozorňuje slovenské Investigatívné centrum Jána Kuciaka (ICJK). Tito lidé podle novinářů lákají přes Telegram na své weby, kde pak sledujícím za přemrštěné ceny prodávají knihy nebo pochybná školení. Analýza ICJK odhaluje, jak operuje deset takových populárních českých kanálů na Telegramu.

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi.
Audioverze vybraných článků investigace.cz odebírejte zde.

Česká dezinformační scéna se na Telegram přesunula po začátku války v Ukrajině, mimo jiné proto, že tato platforma poskytovala pocit absolutní svobody. „Zatímco Facebook a další velké sociální sítě aktivně dohlížejí na dodržování pravidel, což mnoho lidí vnímá jako cenzuru, Telegram svůj obsah téměř vůbec nereguluje,“ upozorňuje novinář Martin Hodas, jenž se zaměřuje na zkoumání dezinformací. Dodává, že lidé, kteří mají tendence věřit dezinformačním narativům či ruské propagandě, vnímají Telegram jako „bezpečný přístav“.

Analýza vznikla ve spolupráci s Infosecurity.sk a Prague Security Studies Institute.

Přestože dezinformace jsou v tomto případě zdrojem zisku, podle analýzy ICJK si čeští dezinformátoři své kanály zpočátku nezakládají za účelem výdělku. „Peníze získávají pomocí jiných platforem a aktivit. Telegram je lákadlem hlavně pro svou nízkou regulovanost a nízkou transparentnost,“ vysvětluje odbornice Kristína Šefčíková z Pražského institutu bezpečnostních studií (PSSI).

Největší české dezinformační kanály na Telegramu / Zdroj: ICJK

Novináři z ICJK analyzovali pozadí deseti nejvlivnějších českých dezinformačních kanálů na Telegramu, u nichž se dala identifikovat vlastnická struktura. Další vlivné účty, jako jsou například Absurdní svět či Zvodka Online, pro nejasné vlastnictví nezkoumali.

Telegram neuvádí přesné informace o počtu uživatelů z jednotlivých zemí. Podle odhadů novináře Josefa Šlerky z investigace.cz pro portál aktuálně.cz s ním v Česku pracuje alespoň deset procent uživatelů internetu.

Do analýzy ICJK spadají telegramové kanály konspiračního a dezinformačního webu CZ24.NEWS, kanál Otevři svou mysl zaměřený na „zdraví“, kanál Zákony Bohatství marketéra Tomáše Lukavce či kanál Pavel Kamas — NOVINKY, jehož majitel vlastní vydavatelství publikující antisemitské knihy. Analýza se zabývala také ezoterickým kanálem Michal Shark, kanálem Aeronet News vlastněným takzvaným „Vedoucím kolotoče“, kanálem Petra F. Rédová, který patří kandidátce do Senátu za politickou stranu PRO. Dále pak proruským kanálem Český list nebo kanálem zaměřeným na falšování dějin a zavádějící informace o pandemii Proud národní hrdosti. A v neposlední řadě i známým kanálem PROTIPROUD oficiální spravovaným bývalým mluvčím exprezidenta Václava Klause.

Výplata z Telegramu

Dezinformátoři přes Telegram lákají na své webové stránky. Díky návštěvnosti pak mají zisk z reklamy a další finance z prodeje různých produktů. Vydělávat peníze přes Telegram jde však jen omezeně.

„Mnoho kanálů usiluje o získání podpory od svých sledujících, což je forma fundraisingu, která je za běžných okolností legitimní. Problém představuje fundraising, kdy člověk vybírající si takto podporu dlouhodobě a prokazatelně vykonává aktivity, kterými chce škodit a vytvářet toxický a manipulativní vliv,“ popsal tento jev pro ICJK odborník v oblasti informační bezpečnosti Tomáš Kriššák z Gerulata Technologies.

„Většina českých dezinformátorů fungujících na Telegramu skutečně využívá nějaký zdroj financování. Nejčastějším je vybírání dobrovolných příspěvků od podporovatelů na transparentní, ale častěji i netransparentní účty. Odkaz na účet je buď v popisku kanálu, nebo ve zprávě připnuté při otevření kanálu. Případně využívají přímo telegramovou funkci Donate,“ vysvětluje Kristína Šefčíková.

Někteří z nich provozují e-shopy či působí na dalších platformách, jež vydělávání peněz umožňují. „Na Telegramu mají svoje účty i některé známé dezinformační stránky, které profitují pomocí reklam a placených spoluprací,“ uzavírá Šefčíková.

Nejběžnějším modelem financování dezinformačních aktivit je dárcovství od fanoušků a reklama. Majitelé kanálů mnohdy odkazují i na prodej alternativních knih, ten je však podle výzkumu PSSI spíš doplňkovým zdrojem peněz.

„Angažovanost a nasazení“

Mezi analyzovanými kanály, jejichž stopy vedou k politickým subjektům, patří CZ24.News, PROTIPROUD oficiální a kanál Petra F. Rédová.

Kanál CZ24 je spojený se stejnojmennou webovou stránkou. Ta je dlouhodobě vysoko v žebříčku nejvlivnějších dezinformačních webů šířících ruskou a čínskou propagandu. Na Telegramu CZ24 jsou přesdílené články z mateřského webu, který podle analýzy PSSI vydělá jen z reklam 36 tisíc korun měsíčně.

Účet založený ve Fio bance, na nějž mohou podporovatelé posílat finanční dary, spravuje podle CZ24 firma Slovanský svět s.r.o. Její jedinou společnicí a jednatelkou je místopředsedkyně politického hnutí Aliance národních sil Jitka Entlichová. Hnutí v posledních volbách dostalo méně než jedno procentu hlasů. Totožný název Slovanský svět má i telegramový kanál se 750 odběrateli. Politické hnutí Aliance národních sil na celostátním shromáždění pochválilo svého člena Václava Kupilíka za „angažovanost a nasazení“ při komunikaci s webem CZ24. Ten ve svých materiálech citovala také česká komunistická strana.

Zápis z celostátního shromáždění Aliance národních sil / Zdroj: Aliance národních sil

Další proruský konspirační telegramový kanál PROTIPROUD oficiální patří bývalému tiskovému mluvčímu exprezidenta Václava Klause Petru Hájkovi. Kanál je spojený se stejnojmenným webem, jenž byl po začátku války v Ukrajině dočasně zablokován kvůli spolupráci s Moskvou, již odhalilo české vojenské zpravodajství.

V roce 2013 založil Hájek firmu Protiproud s.r.o., která spravuje web se stejným názvem a pravidelně jej sdílí na svém telegramovém účtu. Podle účetní závěrky za rok 2022 je hodnota firmy v aktivech vykazujících 2,1 milionu korun.

Od roku 2015 se spolumajitelem společnosti Protiproud s.r.o. stala pražská firma OUR MEDIA a.s. Web Protiproud se tím zařadil do mediální skupiny, jež vydává třeba Parlamentní listy. Od ledna 2022 Hájek vlastní firmu Protiproud už jen se svou dcerou Erikou Hájkovou.

Petra Rédová, která provozuje populární telegramový kanál nesoucí její jméno, kandidovala do Senátu za stranu PRO v obvodě Brno-město. Podle materiálů z předvolební kampaně ji podporoval i bývalý senátor a děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Jan Žaloudík (nestraník za ČSSD). Rédová získala přibližně osm procent hlasů a vypadla už v prvním kole. Jejím předvolebním heslem se stala věta: „Je čas říkat lidem pravdu!“.

Rédová na Telegramu nabádala sledující, aby ji podpořili ve „vědeckém úsilí“ finančním příspěvkem pro spolek Institut českého venkova, jehož ředitelem je Daniel Sterzik. Rédová pro ICJK potvrdila, že s ním spolupracuje. „Denně nahrávám Vidlákové kydy, které bloger Dan Sterzik napíše, já je namluvím pro ty, kteří nemají prostor číst, a kolega to zpracuje na youtubovou verzi.“ Rédová tvrdí, že za to nedostává žádné peníze a na Telegram se přesunula, protože Facebook ji často blokuje.

ICJK při psaní článku kontaktovalo všechny vlastníky popisovaných telegramových kanálů. Odpovědi na své otázky redakce dostala jen od Petry Rédové.

Neprůhledné účetnictví

Skoro každý český dezinformační telegramový kanál nabádá své fanoušky k darování dobrovolných finančních příspěvků.

Aeronet News Marka Pešla odkazuje na svůj web a každý měsíc žádá o konkrétní částku 1835 eur (okolo 44 tisíc korun). Web anonymně provozuje takzvaný Vedoucí kolotoče. V současné podobě server funguje zhruba od roku 2014. Marka Pešla z Branišova v jižních Čechách stojícího v pozadí Aeronetu odhalili reportéři České televize v roce 2020. Všechny účty Aeronetu jsou však vedené na takzvané bílé koně. I přesto, že Pešl byl jediný, kdo měl k účtům v Česku i na Slovensku dispoziční práva, je oficiálně vlastnil Marián Rohály z Havířova, později pak Jiří Beneš z Vlachova Březí a Josef Beneš z Čkyně.

Aeronet uvádí, že jeho vydavatelem je American European News LLC, která údajně sídlí v Trump Tower v New Yorku. V obchodním rejstříku státu New York ovšem tato společnost vedena není.

K dárcovství nabádá i kanál Zákony Bohatství marketéra Tomáše Lukavce. Ten v účetní závěrce firmy VIP Zákony Bohatství s.r.o. za rok 2022 vykazuje tržby v hodnotě 5 milionů korun.

Kanál je součástí jeho projektu, tedy webové stránky se službami s totožným názvem, kterou založil v roce 2016. Lukavce jako úspěšného marketéra zvali na přednášky třeba na VŠE, Univerzitu Palackého v Olomouci či Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně. Přednášel tam i po začátku pandemie covidu-19, kdy už šířil dezinformace.

Lukavec přidává do telegramového kanálu reklamy se slevovými kupony na své knihy. Jedna taková reklama upoutala jedenáct tisíc uživatelů.

Marketér přispívá i na slovenský dezinformační portál Infovojna a vedl rozhovory s konspirátory, například s americkým komentátorem a spisovatelem Scottem Ritterem nebo slovenským prozaikem Jozefem Banášem.

Lukavec na slovenském dezinformačním portále Infovojna / Zdroj: Infovojna

Otevři svou mysl

Dalším zdrojem financí pro provozovatele telegramových kanálů je reklama. Například podnikatel David Formánek, který spravuje kanál Otevři svou mysl, propaguje na Telegramu alternativní medicínu z e-shopu Bewit.

Screenshot telegramového kanálu Otevři svou mysl / Zdroj: ICJK

Tato firma Formánka v květnu 2022 pozvala jako hosta na rozhovor o „cestě k nezávislosti“. Formánek nabádá své sledující, aby využili slevy a zdůrazňuje, že spolupráce s Bewitem přináší profit.

Formánkův dezinformační web Otevři svou mysl nabízí možnost placených PR článků a spolupráci se značkami. Podle Kristíny Šefčíková z PSSI však za tyto spolupráce nejsou známy žádné finanční odměny.

Obvinění ze schvalování genocidy

Analyzované telegramové kanály vydělávají peníze také prodejem knih o alternativních dějinách či pandemii covidu-19.

Na knihách profituje kanál Pavel Kamas – NOVINKY, který má 12 tisíc sledovatelů. Patří vydavateli antisemitských knih, jenž byl několikrát obviněn z propagace nacismu a zpochybňování holocaustu. Kamasův kanál sice nenabádá fanoušky k tomu, aby podpořili jeho tvorbu dárcovskými příspěvky, odkazuje však na web Náš Směr, kde prodává knihy, a také na svůj osobní blog.

Stránka Náš Směr patří firmě Majitelé mozku s.r.o., v níž má Kamas výrazný podíl. Spolumajitelem je Lukáš Novák. Tato dvojice od roku 2011 vlastní vydavatelství Guidemedia etc. s.r.o., které se zaměřuje na druhou světovou válku a nacionální socialismus neboli podobná témata jako Kamasův telegramový kanál.

Za vydání knihy projevů Adolfa Hitlera majitelé firmy i vydavatelství čelili obviněním za schvalování genocidy a podporu hnutí potlačujících lidská práva a svobody. V roce 2019 je Nejvyšší soud v Česku osvobodil.

V květnu 2020 česká a rakouská policie provedla v Brně sérii domovních prohlídek u lidí stojících za Guidemedia, a to kvůli vydání antisemitské knihy Germana Rudolfa. V létě 2023 policisté obnovili stíhání v případě knih popírajících holocaust. Podle poslední zveřejněné účetní závěrky z roku 2017 se Guidemedia podařilo utržit milion korun.

„Léčebné“ produkty

Z webové stránky Michala Haška / Zdroj: brawolife.cz

„Ezoterický šarlatán“ Michal Hašek spravuje telegramový kanál Michal Shark. Ten má deset tisíc odběratelů a zaměřuje se na produkty alternativní medicíny. Hašek už od začátku pandemie působí na různých platformách. Je známý třeba publikováním článků, videí, knih i podcastů o léčbě vážných nemocí, jako je rakovina, a to pomocí šťáv a detoxikačních kúr. Do popředí ho dostaly i hoaxy spojené s pandemií covidu-19.

Web Manipulátoři označil příběh Michala Haška za děsivý, mimo jiné proto, že se šarlatán pokoušel proslavit přes svou matku, kterou „léčil“ z rakoviny plic.

Na facebookové stránce Vyléčím se z rakoviny Hašek psal, jak své matce pomáhá. Nemocná žena nakonec rakovině podlehla, avšak syn léčitel o matce tvrdil, že selhala a odmítla se uzdravit.

Hašek rovněž provozuje web brawolife.cz, kde prodává knihy, detoxikační programy, kuchyňské náčiní a lektorské přednášky. Za kurz trvající tři týdny si účtuje 206 eur (zhruba 5 tisíc korun). Autorské knihy prodává za 150 až 1200 korun. Podle účetní závěrky z roku 2021 utržila firma BRAWO life s.r.o. celkem 1,15 milionu korun.

Nabídka online kurzu na webu Michala Haška / Zdroj: brawolife.cz

Snaha o regulaci

Provozovatelé Telegramu podle Investigatívného centra Jána Kuciaka příliš nespolupracují s vládami jednotlivých zemí, obsah kanálů kontrolují jen málo a skoro vůbec nebojují proti šíření dezinformací.

„Přestože vznikl jako platforma pro anonymní komunikaci, která umožní svobodu slova i lidem v zemích jako je Rusko, kde je toto právo potlačené, svým způsobem umožňuje platformu zneužívat k šíření dezinformací a propagandy. Jde o dvousečnou zbraň,“ popisuje novinář Martin Hodas pro ICJK.

V Evropské unii měl Telegram v srpnu 2023 celkem 39,5 milionu uživatelů za předchozích šest měsíců. To je méně než hranice 45 milionů, stanovená zákonem EU o digitálních službách (EU Digital Services Act, DSA), pro „velmi velkou online platformu“ – což znamená, že pro Telegram neplatí některé důležité regulace. Proto nemusí provádět posuzování systémových rizik, včetně dezinformací, a nemá povinnost navrhovat přiměřená opatření na jejich omezení.

V praxi to podle ICJK znamená, že Telegram zůstává neregulovaným místem, které může sloužit jako primární nástroj k podkopávání demokratických principů. Například tím, že na něm bude probíhat sponzorování dezinformačních kampaní, a to i přímo od politických subjektů.

 

Autorka původního textu: Karolína Kiripolská (ICJK)
Autorka české verze: Mahulena Kopecká

Zdroj úvodní fotografie: ICJK