Doba čtení:1 m, 11 s
Výjimka má skončit u dvou kotlů 30. června, u dalšího na konci roku a u zbylých dvou 30. června 2025. . Foto: wikipedia.org Petr Kinšt

Radní Ústeckého kraje vzali na vědomí žádost provozovatele hnědouhelné elektrárny Počerady na Lounsku o prodloužení emisní výjimky pro rtuť do konce března 2027. Důvodem je podle vlastníka získat čas na instalaci nové technologie. O vydání výjimky rozhodne krajský úřad, který sbírá jednotlivá stanoviska. Novinářům to řekl hejtman Jan Schiller (ANO).

Proti prodloužení výjimky jsou některé ekologické organizace. Krajský úřad v tomto případě reprezentuje výkon státní správy, vyjádření samosprávy je jedním z podkladů pro rozhodnutí.

Havlíček: Česko může v krizi omezit cenu elektřiny

Hejtman řekl, že radní nemají v otázce udělování výjimky mnoho kompetencí. Radost z možného prodloužení výjimky podle náměstka hejtmana Jiřího Řeháka (Spojenci pro kraj) radní nemají. K žádosti o změnu integrovaného povolení nemá krajská rada připomínek. Provozovatel musí dodržet podmínky uvedené v žádosti a splnit připomínky odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu.

Výjimka má skončit u dvou kotlů 30. června, u dalšího na konci roku a u zbylých dvou 30. června 2025.

Elektrárna Počerady patří pod skupinu Sev.en Česká energie finančníka Pavla Tykače. „Máme stanovený harmonogram prací s pevnými termíny do roku 2027 a výjimku potřebujeme prodloužit pouze z toho důvodu, abychom zvládli technologii nainstalovat, vyladit a řádně otestovat,“ uvedla mluvčí skupiny Eva Maříková.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa