Průzkum: Češi mají největší obavy o zdraví, preventivní kontroly zanedbávají

foto Lékařka, pacient v ordinaci, stetoskop - ilustrační foto.

Praha - Češi se nejvíce bojí o své zdraví. Pocit jistoty jim dávají pravidelné preventivní kontroly, které ale zanedbávají. Obavy rostou s věkem, nejvíc u lidí starších 55 let. Starosti si Češi dělají i o finance, kde se zhoršení finanční situace obávají především ženy. Vyplývá to z výzkumu index jistoty, který BNP Paribas Cardif Pojišťovna představila novinářům. Uskutečnila jej agentura Ipsos, nyní má podle výzkumu index jistoty hodnotu 43 bodů ze 100.

Index jistoty vyjadřuje míru zabezpečení populace podle obav a pravděpodobností rizik. Zjišťuje také, jak jsou tato rizika kryta. "Jde o způsob mapování obav lidí a to, jak mají rizika zajištěna. Konkrétně se zaměřuje na domov, rodinu, práci, finance a aktiva, zdraví a životní styl. Z prvních výsledků sledujeme největší pocit jistoty u vysokoškolsky vzdělaných lidí ve věku 35 až 44 let, kteří mají zároveň vyšší příjem. Obecně mají hodnoty napříč indexem vyšší muži,“ uvedl specialista agentury Ipsos Michal Straka.

Nejvyšší hodnoty v indexu dosahuje pilíř domova a rodiny, a to 47. Naopak nejhůře dopadl pilíř zdraví se 40 body. Téměř čtvrtina Čechů nenavštěvuje pravidelné prohlídky u stomatologa, ještě více lidí zanedbává prevenci u praktického lékaře, kam jich pravidelně chodí 61 procent.

Vyšší index v kapitole zdraví mají mladí lidé do 34 let, přesto se tato skupina cítí častěji emociálně nestabilní než starší populace. Ve věku od 18 do 24 let jde o 39 procent případů. Téměř třetina mladých také nesouhlasí s tím, že by byli psychicky zdraví. Více než polovina Čechů ve věku od 25 do 44 let uvádí, že nezvládá v klidu stresové situace.

"Statistiky ukazují, že roste počet mladých lidí, kteří žádají o invalidní důchod právě kvůli duševním nemocem. Více než polovinu hlášených pojistných událostí s diagnózou duševních poruch a poruch chování zastupují v BNP Paribas Cardif Pojišťovně neurotické, stresové a somatoformní poruchy, což jsou tělesné obtíže bez organických příčin,“ uvedl obchodní ředitel pojišťovny Martin Steiner.

I přes rostoucí povědomí a větší edukaci o kyberbezpečnosti Češi bezpečnost v on-line prostředí stále podceňují, což vede k nárůstu kybernetických zločinů. Podle indexu 63 procent Čechů necítí obavy při využívání veřejné wifi. S odcizením financí z účtu po útoku podvodníka má zkušenost 27 procent Čechů a 41 procent si proti tomu na základě takového zážitku zřídilo pojištění.

BNP Paribas Cardif Pojišťovna plánuje index jistoty dělat dlouhodobě a opakovaně. Aktuální výzkum se uskutečnil prostřednictvím on-line panelu agentury Ipsos Populace.cz a sběr dat byl v říjnu 2023. Účastnilo se ho 1000 respondentů starších 18 let.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 09:00 21°C

Celá předpověď