Hlavní obsah

Agentura na lákání investic má nového šéfa

Foto: CzechInvest

Nový šéf agentury CzechInvest Jan Michal.

Reklama

Agenturu CzechInvest, jejíž hlavní náplní je podporovat investice zahraničních partnerů v Česku, povede od dubna ekonom Jan Michal.

Článek

Státní agentura na podporu investic CzechInvest bude mít po téměř dvou letech nového generálního ředitele, výběrové řízení vyhrál Jan Michal. Poté, co na konci dubna 2022 na funkci rezignoval Patrik Reichl, agenturu dočasně vede Petr Očko. Michal do čela CzechInvestu nastoupí 2. dubna.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), pod které agentura CzechInvest spadá, o tom informovalo v tiskové zprávě. Michal aktuálně působí v Evropské komisi jako zástupce ředitele sekce na Generálním ředitelství pro komunikaci.

„Chci především navázat na práci mého předchůdce a přispět k dotažení významných investičních projektů současné vlády. Zaměřit bych se tedy chtěl především na posilování soběstačnosti České republiky v oblasti výroby čipů nebo na získání investice na továrnu na baterie do elektromobilů, takzvanou gigafactory,“ uvedl Michal.

CzechInvest by měl podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) fungovat jako moderní agentura, která podporuje inovace a strategické projekty s vysokou přidanou hodnotou.

„Musí tak vytvářet co nejlepší investiční prostředí pro zahraniční partnery. Díky tomu pomůže naší ekonomice, a zvýší tak její konkurenceschopnost,“ uvedl. „Těším se na spolupráci s novým generálním ředitelem Janem Michalem a věřím, že jeho zkušenosti nám s hledáním nových a atraktivních investorů pomohou,“ doplnil.

Jan Michal je absolventem Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze, vystudoval také mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Do čela CzechInvestu přejde z Evropské komise, kde působí jako zástupce ředitele sekce na Generálním ředitelství pro komunikaci, od roku 2017 je také šéfem odboru politického a ekonomického zpravodajství.

Do výběrového řízení, které bylo vyhlášeno 21. září a ukončeno 16. října loňského roku, se přihlásilo šest uchazečů, řekl ČTK už dříve mluvčí CzechInvestu David Hořínek. Patrik Reichl v čele CzechInvestu působil od července 2019, na konci dubna 2022 odešel na vlastní žádost.

Rok bez ředitele byla do 1. října 2022 také Česká obchodní inspekce, která stejně jako CzechInvest patří pod MPO. Nástupce Mojmíra Bezecného Síkela po neúspěšném prvním kole výběrového řízení vybral napodruhé, stal se jím Jan Štěpánek.

Státní agentura CzechInvest byla založena v roce 1992. Pomáhá tuzemským firmám se vstupem na zahraniční trhy nebo zvýšit investiční potenciál České republiky. Za 30 let fungování CzechInvest dojednal investice za 1,2 bilionu korun.

Reklama

Doporučované