Šéf Hradce o dopingu nebo regresi: Nejtěžší sezona. Bartošák? Špatné rozhodnutí

Aleš Kmoníček | Foto: mountfieldhk.cz

V čele královéhradeckého klubu stojí více než dvanáct let. Takový ročník ale generální manažer Aleš Kmoníček nepamatuje, po stříbrné euforii se na Mountfield navalila řada nepříjemností včetně dopingové kauzy. „Pro mě je to nejhorší a nejtěžší sezona. Je to strašně náročné,“ nezastírá Kmoníček.

Přestupová uzávěrka se kvapem blíží, bude se vaše aktivita postupně stupňovat? 
Spíš se jedná o nějakých trejdech, které plánujeme a řešíme s ostatními týmy. Ale že bychom byli velice aktivní a chtěli přivést další hráče… Vzhledem k tomu, že čekáme na resumé v dopingové kauze, tak to v tuto chvíli dělat nechceme. 

Jeden extraligový manažer mi před pár dny říkal, že trh je vcelku mrtvý. Souhlasíte?
Nevím, jaký trh máte na mysli. Jestli myslíte hráčský trh, tak ten je mrtvý, protože tam žádní pořádní hráči nejsou. Ať je to otázka jakéhokoliv postu. Co se týče trejdů, tak to je věc, která občas může pomoct… Ale většinou je to výměna dvou hráčů, kterým se nedaří. Občas se k tomu přistupuje, ale podle mě to není až tak časté a účinné. 

„Asi bychom chtěli někoho přivést na pozici brankáře. Pak taky někoho do útoku.“

Prý jste pro výměnu nabízeli finského brankáře Laurikainena. Platí to pořád?
Je to pravda, ale vždycky záleží na tom, jaká je protinabídka. Nechtěl bych úplně jmenovat, kdo může být předmětem trejdu. Pokud se nám to bude líbit, tak do toho půjdeme. 

Dobře, existuje tedy konkrétní oblast, kde byste případně rádi posílili?
Asi bychom chtěli někoho přivést na pozici brankáře. Pak taky někoho do útoku. Uvidíme, jestli k něčemu dojde a jak to dopadne.

Nestává se často, aby klub během sezony kompletně překopal brankářský tandem. Pro management dost složitá situace, ne?
Bohužel jsme dělali nucené změny, se kterými jsme nepočítali a vůbec by nás nenapadlo, že se něco takového stane. Nechci se k tom už moc vracet, je to strašně nepříjemná situace. Když máte téměř nejlepší brankářskou dvojici v extralize a během chvilky ztratíte oba gólmany, tak na trhu prakticky nemůžete dostat zpátky podobnou kvalitu. Bez urážky jakéhokoliv gólmana si myslím, že jsme nemohli nahradit dvojici, co jsme měli na začátku sezony. Jsme rádi, že gólmany máme, jsou v hrozne těžké pozici a situaci, ale samozřejmě si dokážeme představit, že by to mohlo být lepší.

„Bohužel jsme dělali nucené změny, se kterými jsme nepočítali.“

Litujete zpětně angažování Patrika Bartošáka?
Pro mě je to zklamání, ale stojím si za tím, že jsme udělali naprosté maximum. Šli jsme do risku, s ohledem na to, jak to dopadlo, to samozřejmě bylo špatné rozhodnutí. To musím přiznat. Je to další zkušenost. 

Zeptal bych se ještě na Giorgia Estephana a Martina Pláňka – dva hráče, které jste přivedli v průběhu ročníku. Panuje s nimi spokojenost?
Nevím, jestli teď mám hodnotit jednotlivé hráče. My jsme v situaci, kdy bychom potřebovali, aby všichni byli lepší a vydali ze sebe naprosté maximum. Teď to opravdu moc dobře nevypadá, naše poslední výsledky jsou úplně strašidelné. U Giorgia vidíte, že je to šikovný hokejista, umí dát gól, ale i on má určitě na víc. Stejně jako Martin Pláněk. 

Foto: Filip Javůrek, mountfieldhk.cz

Čím si vysvětlujete aktuální herní a výsledkový útlum?
Ze své pozice to vidím tak, že máme problémy se zakončením. Vlastně se to ukazuje v průběhu celé sezony. A jak už jsme se bavili – odešli nám oba gólmani, takovou kvalitu už jen tak neseženete. Na druhou stranu si nemyslím, že dostáváme nějak hodně gólů. Náš největší problém podle mě vězí v produktivitě a dalších věcech, které vedou k tomu, že inkasujeme. Podrobnější rozbor by měl udělat trenér.

Realizační tým kolem Tomáše Martince má vaši plnou důvěru?
Ano. Je třeba říct, že procházíme sezonou, kdy neustále řešíme nějaké nepříjemné záležitosti a problémy. I tohle má samozřejmě vliv na celkové dění v týmu, což si plně uvědomuji.

„Neustále řešíme nějaké nepříjemné záležitosti a problémy.“

Hlavní téma – dopingová kauza. Už několikrát zaznělo, že rozuzlení není daleko, ale na finální verdikt se dál čeká. Dovedete si to vysvětlit?
Nedovedu. Jsem v kontaktu s právníkem hráčů, posunuje se to o týden, čtrnáct dní, teď to má být na konci ledna. Každý den čekám, jestli dostaneme nějaké informace. Těžko říct. Je to prostě neskutečné a neuvěřitelné, že můžeme takhle dlouho žít v nejistotě. Nejenom my, náš tým, ale samozřejmě taky kluci, kterých se to týká. 

Jaký pocit ve vás převládá po dosavadních slyšeních?
Jsem optimista, protože jsem viděl materiály, které kluci posílali na svou obhajobu a předložili je při jednáních. Při nich nebylo rozporováno to, co tam napsali, ani se neuvedly další skutečnosti, které by to nějakým způsobem negovaly. Věřím, že jejich polehčující okolnosti budou vzaty v úvahu a pozitivně se projeví na konečném verdiktu. 

Spekulovalo se o možném odečtu bodů…
Je to jedna z možností, ale já o tom vůbec neuvažuju. Pevně věřím, že výsledek dopingové kauzy a především stanovisko, které tam bude uvedeno, objasní spoustu věcí a celá kauza bude vnímána jinak.

Zároveň hokejovým prostředím kolovaly zvěsti o rozkolu mezi hráči a klubem. Kde tohle vzniklo, můžete se k tomu vyjádřit?
Já nevím. Těch informací a nesmyslných teorií jsem slyšel tolik, že kdybych na ně měl reagovat, tak nedělám nic jiného. Bohužel je to kauza, která se táhne od 30. května. Nám všem – a především mně – to každý den ztěžuje práci. Není to tak, že o tom třeba měsíc neslyšíme, to je každodenní vysvětlování a nějaké jednání s právníkem, hráči… Je to strašně komplikované. Nevím, kde se tohle vzalo, protože jsme od začátku s hráči v kontaktu, jak při shánění právního zástupce, nebo nějakých důkazů a polehčujících okolností. Pracujeme v naprosté shodě. 

„Odečet bodů je jedna z možností, ale já o tom vůbec neuvažuju.“

Pro veřejný obraz klubu je to bezesporu velká kaňka…
Samozřejmě. Je to jedna z věcí, kterou si musíme projít. Nepochybně to má vliv na chod celého klubu.

Konkrétní ambice pro jarní vrchol sezony máte vytyčené? Laťka po loňském stříbru visí dost vysoko.
Podívejte, vzhledem k tomu, jaké řešíme problémy, tak si v tuto chvíli přeju jen to, aby se kluci vrátil, my začali pravidelněji bodovat a dostali se do čtvrtfinále. To je teď pro nás jediný a zásadní cíl. Dál zatím nepřemýšlím. 

Podobnou sezonu jste z vašeho funkcionářského pohledu nejspíš nezažil, že?
Ne, nikdy. Pro mě je to nejhorší a nejtěžší sezona. Je to strašně náročné. 

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz