Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak neztrácet naději a chuť do života

Médium.cz je blogovací platforma, tedy veřejně dostupná služba, na které mohou naši uživatelé svobodně vyjadřovat a publikovat své názory. Nejedná se o názory či postoje Seznam.cz ani žádné z našich redakcí.

Foto: shutterstock

Už nevěříte? Nebaví vás ten krysí závod a každodenní kolotoč? Vždy, když mám problém vidět světlo na konci tunelu, vzpomenu si na souseda z dětství. Snad i pro vás bude jeho život přínosem.

Článek

Občas si vzpomenu na souseda z naší ulice. Byl sice ještě malý kluk, ale i dnes si na něj rád vzpomenu. Bylo mu přes osmdesát let a pořád se usmíval na celý svět. Každý den, i v takto pokročilém věku, projížděl ulicí na kole a s radostí zdravil kolemjdoucí. Hromadu času strávil na své malé zahrádce, a i poté, co mu lékaři diagnostikovali vážné onemocnění, tak nepřestával plánovat úrodu na další rok. I přesto, jak dobře musel tušit, že se další úrody nedožije. Nikdy neztratil chuť do života. Když si vzpomenu na životní přístup tohoto muže, vidím základní ingredience, díky kterým měl chuť žít, ať se dělo cokoliv.

1. Netrap se věcmi, které nemůžeš změnit

Když si chlapi v hospodě tradičně u piva stěžovali třeba na politickou situaci, jednou se zeptali našeho souseda, jaký na to má názor, a on se svým typickým úsměvem odpověděl: Nemám na to názor, čemu nerozumím, tím se netrápím.

Je to vlastně docela jednoduchý přístup. Často se totiž trápíme lidmi, kteří se netrápí námi, anebo utápíme vlastní energii ve věcech, které nemůžeme změnit. I tomu staříkovi jsem si uvědomil, že často úplně zbytečně plýtváme energií na věci, které nemáme ve vlastní sféře vlivu.

Nechat se v současném světě vyděsit nějakou tragédií, neřešitelným problémem nebo jinou nečekanou hrozbou je velmi snadné. Naneštěstí pro nás, mysl je nastavena tak, aby identifikovala možné hrozby a hledala případná řešení budoucích problémů. A když otevřete kterýkoliv zpravodajský portál nebo jiný zdroj informací, můžete objevit spoustu témat, kterými byste se mohli začít trápit. Napadlo Vás ale někdy řešit, co můžete reálně ovlivnit, a co už ne? Proč máme potřebu rozumět všemu a trápit se věcmi, které stejně sami nezměníme? Co se raději místo toho zaměřit na to, v čem jsme opravdu dobří, a v tom se stávat mistry?

2. Pečuj o svůj vnitřní svět

Jednou jsme jako malí kluci vlezli k sousedovi na zahradu natrhat si do kapes trochu třešní. Bylo to snad poprvé v životě, co jsem toho milého usměvavého pána viděl rozčíleného. Problém však nebyl v tom, že by to byl lakomec. On měl strach, abychom mu nepošlapali záhony a nepolámali větve stromů. „Holomci jedni, co si to dovolujete! Proč si raději neřeknete, však já bych vám to natrhal!“ Hulákal na nás soused v rozčilení a my jsme jako malé děti poznaly, že i ten veselý pán se dokáže rozčílit.

Když se nad tím zpětně zamyslím, co se vlastně stalo? Jednoduše jsme s kamarády překročili vytyčené hranice, a v tomto případě jsme doslova likvidovali jeho udržovanou zahradu, o kterou tak rád a s láskou pečoval. Soused nám tak ukázal, že jakmile si člověk vytyčí svou hranici a pečuje o ni tak, aby ji respektovalo jeho okolí, nemá potřebu prožívat obavy, vztek, smutek nebo jiné nezdravé emoce. Jakmile ale někdo hranici překročí, snadno se v člověku probudí osobnost, která bude hranici chránit.

Posluchači mého podcastu Myšlením na vrchol mi píšou příběhy, ze kterých je patrné, jak málo pečují o svůj vnitřní svět. Často i dlouhá léta dovolují druhým lidem neustále překračovat únosnou mez a nechávají si likvidovat svou vnitřní zahradu. Řadu let prožívají nespokojenost, smutek a podobné emoce, které z nich vysávají energii. A protože se cítí životem vyčerpaní, nemají už energii cokoliv měnit, přestávají věřit a ztrácí tak chuť do života. Proto je důležité pravidelně pečovat o svůj vnitřní svět a mít zdravě nastavené osobní hranice. Chápu, že se něco podobného snadno vysloví, ale jak to opravdu žít? Jak si udržet vnitřní kvalitu a věnovat pravidelnou péči sami sobě? Jak každý den prožívat štěstí? Jednoduchý recept po sobě zanechal také Albert Einstein. Věnoval jsem mu ve článku, zde na seznam medium.

3. Hoř pro své vášně

Pro co máte vášeň?
Bez čeho si nedokážete představit svůj život?

Někdo nemůže žít bez pravidelné vyjížďky na kole, někoho naplňuje péče o rodinu, někdo našel vášeň ve své práci. Náš soused v ulici žil pro svou zahradu. Jakmile by někdo přišel a připravil jej o ten malý kousek políčka, lusknutím prstu by přišel o smysl života. Tomuto tématu jsem věnoval zase v tomto článku o houževnatosti. Ve článku jsme si mimo jiné vysvětlili, že talent není jediným aspektem úspěchu a mimořádných výsledků, protože úsilí se počítá dvakrát. Řekněte ale sami, dokážete dát dvojnásobné úsilí něčemu, co Vás nebaví? K čemu necítíte nějakou vášeň?

Proto je tak důležité dělat věci s nadšením, mít nějakou vášeň a v ideálním případě jich mít více. Jsou například lidé, kteří zasvětí svůj život jedné činnosti, a když potom přijde nečekaná situace, kvůli které se nemohou činnosti věnovat, lusknutím prstu ztrácejí chuť do života. Podobně jako náš soused, pokud by jej někdo připravil o jeho zahradu.

Kdo staví život na jediné vášni, ten sedí na barové židli o jedné noze. Jakmile se tato noha podlomí, padne okamžitě na zem. Proto je důležité mít vášní několik a náležitě o ně pečovat. Co děláte s radostí společně se svým partnerem? Jaká vášeň vás naplňuje v práci? Co dává vašemu životu smysl v osobní rovině? Umíte odpovědět na tyto otázky? Udržujete plamen pro své vášně? Pokud kýváte souhlasně hlavou, je to skvělá zpráva a gratuluji. Pokud neumíte najít odpovědi, doporučuji následující literaturu:

Zdroje a doporučená literatura

- Houževnatost síla vytrvalosti a vášně od Angely Duckworthové

-FC publikace Nový začátek od Petra Casanovy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz