Hlavní obsah

Miliony pro dalšího politika ODS. Také šly přes záložnu, kde měl peníze Fiala

Foto: Profimedia.cz

Radim Zika (na dobovém snímku), kterého předseda ODS Mirek Topolánek označil za „korunního prince“ strany. Z veřejných funkcí odešel v roce 2012.

Reklama

Člen ODS a bývalý vysoký státní úředník Radim Zika prodal fotografie a obrazy přes firmu propojenou s Podnikatelskou družstevní záložnou. Vydělal skoro sedm milionů.

Článek

Z veřejných funkcí odcházel s ostudou. Radim Zika, politik ODS, neustál sérii skandálů, které provázely jeho éru v čele státního Pozemkového fondu.

Například když v instituci spravující miliardové státní majetky fiktivně zaměstnal přítelkyni reprezentačního hokejového trenéra.

Teď je Radim Zika dalším politikem ODS, který se objevuje mezi podílníky Podnikatelské družstevní záložny (PDZ). Na jejíchž účtech – jak tento týden upozornily Seznam Zprávy – měl uložený bezmála milion korun premiér Petr Fiala, aniž to uvedl v povinném majetkovém přiznání. Služeb záložny využívali i další politici ODS.

Že byl podílníkem záložny i Radim Zika, dokládá přehled družstevníků z roku 2017, který Seznam Zprávy získaly. Další dokumenty pak ukazují, že využíval služeb společnosti Gema Art propojené majetkově se záložnou.

Člen liberecké ODS sepsal tyto listiny se členem orgánů firmy Gema Art Kamilem Bahbouhem. Mají dokládat, že politik Zika v roce 1996 prodal Bahbouhovi sadu fotografií Josefa Sudka – za tři miliony korun. V té době Radim Zika podle oficiálního životopisu na webu ODS pracoval v zahraničí, podle Lidových novin se živil v Německu a Velké Británii mimo jiné jako číšník.

Současně v roce 1996, říká už zmíněný dokument, Zika souhlasil, že mu Kamil Bahbouh za Sudkovy fotografie kupní cenu nezaplatí. „Ale peníze použije pro něj k nákupu uměleckých děl, vytvoření umělecké sbírky, jejímu zhodnocení…“ stojí v zápisu.

Případ záložna

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vývěsní štít záložny ve dvoře domu v Celetné ulici v Praze.

Podnikatelská družstevní záložna, v níž premiér Fiala investoval svého času skoro milion korun, byla v posledních letech problematická i z pohledu úřadů. Finanční analytický úřad, který má na starosti boj proti praní špinavých peněz, jí v roce 2021 udělil 150tisícovou pokutu právě za to, že nedostatečně naplňovala povinnosti podle AML, tedy zákona proti legalizaci zločineckých zisků.

Záložnu kárala za řadu nedostatků i Česká národní banka, která jí vyčítala například neexistující kontrolní systém. Za to jí předloni udělila pokutu 200 tisíc korun.

A je třeba připomenout také nedávné zjištění Seznam Zpráv, že se záložnou souvisí i zmizení peněz, za které chtěla Ukrajina nakoupit zbraně pro válku s Rusy.

Milovník hokeje a teď i umění

V příběhu pak následuje střih do roku 2008, kdy Radim Zika, do té doby náměstek libereckého primátora za ODS, vedl Pozemkový fond.

Tehdy podle dokumentu Zika přes firmu Gema Art prodává svou sbírku obrazů. Jedná se například o díla Václava Boštíka, Jitky Válové a Vladimíra Janouška. Zápis uvádí, že obrazy se prodaly za 6,62 milionu. A že tyto peníze Zika také dostane.

Mimochodem, o dražbě těchto obrazů se v roce 2008 v novinách psalo. Byla součástí prodeje 240 děl. Jak je ale obvyklé, neuvádělo se u nich, kdo je prodává a kdo kupuje.

Seznam Zprávám se nepodařilo se Zikou spojit. Telefon, který dříve používal, vyzváněl ve středu naprázdno. Ve stejný den asistentka na liberecké klinice, kde Zika pracuje jako ředitel, řekla, že mu zavolá a vyřídí, že s ním chce mluvit reportér. Zika ani asistentka se pak už neozvali.

Radim Zika se nikdy neprezentoval jako sběratel obrazů nebo investor do umění. Zato dával najevo, jak miluje hokej a Liberec: V ředitelské kanceláři na Pozemkovém fondu mu visel velký obraz Ještědu i dres libereckých Bílých Tygrů a vedle stály hokejky.

Z Pozemkového fondu musel Radim Zika odejít po sérii zjištění reportéra Seznam Zpráv, tehdy pracujícího pro Hospodářské noviny. Jako ředitel Zika například vyměnil se soukromníkem běžná pole na Vysočině za lukrativní státní parcely v lyžařském středisku v Bedřichově v Jizerských horách.

Uzavřel smlouvu s přítelkyní svého kamaráda hokejového kouče Aloise Hadamczika: Dvaadvacetileté ženě zaplatil za poradenství v restituční problematice 270 tisíc, přitom její jediná dohledatelná zkušenost byla, že provozovala e-shop se sportovním zbožím.

Záložna: nic nezákonného

Seznam Zprávy v uplynulých dnech popsaly, jak Podnikatelská družstevní záložna spravovala peníze nejen předsedovi vlády Petru Fialovi, ale také někdejšímu ministerskému náměstkovi Romanu Bočkovi (ODS), odsouzenému v kauze poslaneckých trafik. Nebo to, jak si od ní půjčil poslanec Petr Tluchoř na financování vily.

Podílník záložny Pavel Wurst podal kvůli transakcím záložny trestní oznámení. „Bahbouh pere politikům ODS peníze,“ prohlásil Wurst o jedné z hlavních postav záložny.

Podnikatelská družstevní záložna reagovala prohlášením, v němž popírá cokoli nelegálního.

„PDZ se proti spekulativním náznakům, že by jakkoliv umožňovala, nebo se snad dokonce podílela na jakýchkoliv protiprávních aktivitách, a to zejména v oblasti boje proti praní špinavých peněz, důrazně ohrazuje,“ zveřejnila záložna na svém webu.

Tvrdí naopak, že má vnitřní kontrolu nastavenou přísněji, než je obvyklé. „Na případné zjištěné nedostatky PDZ reaguje adekvátními nápravnými opatřeními,“ dodala záložna.

Kamil Bahbouh praní peněz odmítl. „Sděluji, že veškeré konstrukce, pomluvy a nařčení z čehokoli nekalého odmítám jako celek,“ uvedl.

Reklama

Doporučované