Křečové žíly a dovolená. Proč může být cesta letadlem nebezpečná?

Snažte chodit, jak to jen půjde. Místo toho, abyste v letové hale hodinu seděli na místě, se v ní procházejte. Nebo si alespoň dejte nohy na kufr
  |  Komerční sdělení

Trápí vás křečové žíly a chystáte se po letech na leteckou dovolenou? Pokud si hledáte informace o tom, zda je takové rozhodnutí bezpečné, jste na správné adrese. Podívali jsme se na možná rizika a jejich vhodnou prevenci.

Snažte se chodit

Sami jistě dobré víte, že dlouhodobé sezení vašim nohám neprospívá. Ostatně sedavý styl života je považován za jednu z hlavních příčin toho, proč vůbec křečové žíly vznikají. Se sezením a stáním na místě je spojen nejen samotný let, ale i cesta na letiště, čekání na odbavení, nástup do letadla a podobně. Prakticky žádná fáze se neobejde bez několika desítek minut čekání. Vše pak vyvrcholí posazením v letadle, kde budete trpět nedostatkem místa a nohy budou doslova prosit o pohyb.

Proto se snažte chodit, jak to jen půjde. Místo toho, abyste v letové hale hodinu seděli na místě, se v ní procházejte. Nebo si alespoň dejte nohy na kufr (máte-li s sebou příruční zavazadlo) a nechte nohy trochu odkrvit.

V letadle pak máte možnosti chůze omezené, ale nic není nemožné. Pokud to jde, kupte si letenku na místo v uličce, abyste neustálým vstáváním neomezovali další cestující. Protáhnout se můžete jen tak v uličce, nebo si zkrátka jednou za pár desítek minut dojděte na toaletu, cestou tam i zpět se trochu loudejte, aby se nohy prokrvily.

Dodržujte pitný režim

Nejen pokud vás trápí křečové žíly, je dobré dodržovat pravidelný pitný režim. Na ten přitom na cestách velice často zapomínáme. Nedostatek tekutin v těle ale zvyšuje naši únavu. Dehydratace negativně působí i na náš krevní oběh. Proto abyste i svým křečovým žilám trochu ulevili, nezapomeňte pít. Vyhýbejte se ale alkoholu a kofeinu, kterými se mnozí cestující posilňují. Čistá voda pro vás bude ideální.

Kromě dehydratace je cestování typicky spojené také se stresem. Unavující je už pouhé balení zavazadel, po nich vás ještě čekají náročné přesuny a stresovat vás budou i obavy z toho, zda vše stihnete. Proto se snažte vše řešit s předstihem a v maximálním možném klidu. Vašim křečovým žilám totiž stres rozhodně neprospívá.

Největším rizikem jsou krevní sraženiny

Zejména s pokročilým stádiem křečových žil je spojena tvorba krevních sraženin. Dehydratace, únava a dlouhodobé sezení jsou přitom pro takovou komplikaci „ideálním“ spouštěčem. Proto někteří lékaři předepisují před letem preventivně léky na ředění krve, aby se riziko krevních sraženin po dobu letu eliminovalo. Zejména při vzletu a přistání, kdy na naše tělo působí nepřirozené tlakové síly, je zde totiž riziko, že se krevní sraženina dostane z křečových žil až do plic, kde může způsobit plicní embolii. Asi není potřeba dodávat, že na palubě letadla není potřebné vybavení k řešení takových zdravotních komplikací a cestujícímu je tak poskytnuta první pomoc, načež je nutné zamířit na přistání k nejbližšímu volnému letišti. To může trvat v lepším případě desítky minut, v horším případě až několik hodin.

Lukáš Jirsa

Copywriter

Copywriter s očima pro SEO, který se copywritingem živí od roku 2017. Potřeby klienta jsou pro něj zásadní a proto mají jeho texty hloubku a smysl. Některé texty můžete najít na webu produktvdetailu.cz.