EU není připravena na možný ozbrojený konflikt s Ruskem

Evropská unie nedisponuje potřebným obranným potenciálem, aby mohla v případě potenciálního ozbrojeného konfliktu samostatně čelit Rusku bez podpory Spojených států, napsala evropská verze listu POLITICO.

»Evropa nejenže není připravena na [potenciální] válku, ale ani se na ni nepřipravuje,« uvedl Banjamin Tallis z německého think tanku DGAP, kterého citoval list. Stejný názor má i bývalý velvyslanec USA v Polsku Daniel Fried. »Evropané nemají schopnost se bránit,« řekl Fried listu POLITICO.

Noviny vysvětlují, že od konce studené války se počet ozbrojených sil v zemích EU snížil 2,5krát, z 3,4 milionu vojáků v roce 1989 na 1,3 milionu v roce 2022. Řada zemí navíc přešla od formátu povinné vojenské služby k vojenské službě na základě smlouvy.

V důsledku toho má například belgická armáda takový nedostatek munice a finančních prostředků, že vojáci budou »muset házet kameny« krátce po začátku jakéhokoli konfliktu, upozorňuje POLITICO s odkazem na generálporučíka belgických ozbrojených sil ve výslužbě Marca Thyse.

Bez podpory Spojených států není Evropa schopna se Rusku v případě potenciálního ozbrojeného konfliktu postavit, uzavírá publikace. Prohlášení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa o jeho záměru snížit úroveň podpory Washingtonu vůči evropským spojencům v NATO vyvolávají mezi představiteli zemí společenství znepokojení.

Již dříve mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že evropští politici řečmi o možném ozbrojeném konfliktu s Ruskem odvádějí pozornost obyvatel svých zemí od ekonomických otázek. Poznamenal, že Evropané měli vždy sklon hledat vnějšího nepřítele.

(TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy