Ceny ropy kvůli zprávě o zásobách v USA a napětí na Blízkém východě rostou

foto Těžba ropy.

Londýn - Ceny ropy dnes rostou. Může za to zpráva o výraznějším poklesu zásob ve Spojených státech, než se čekalo, a nový útok Húsíů na lodě v Rudém moři, který opět ukázal, jakému nebezpečí čelí obchod na důležité světové tranzitní trase.

Kolem 17:55 SEČ cena severomořské ropy Brent rostla o dvě procenta na 81,64 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 2,1 procenta a prodávala se za 76,65 dolaru za barel.

Zásoby ropy ve Spojených státech podle údajů amerického vládního úřadu pro energetické informace EIA v uplynulém týdnu klesly o 9,2 milionu barelů. Analytici dotazovaní agenturou Reuters přitom očekávali snížení jen o 2,2 milionu barelů. Ke snížení přispěl prudký pokles dovozu ropy do USA, protože zimní počasí uzavřelo rafinerie a řidiči nemohli jezdit.

V centru zájmu investorů zůstává také napětí na Blízkém východě, zvlášť v Rudém moři, které je významnou obchodní trasou. Lodní společnost Maersk uvedla, že exploze blízko dvou lodí provozovaných její americkou dceřinou společností a převážející americké vojenské zásoby je donutila, aby se otočily. Vůdce jemenských Húsíů dnes přislíbil, že bude pokračovat v útocích na lodě napojené na Izrael, dokud se nedostane pomoci Palestincům v Gaze.

Cenám ropy také pomáhá naděje na ekonomické oživení v Číně. Ve středu čínská centrální banka oznámila snížení rezerv bank, což uvolní do bankovního systému 140 miliard USD.

Současně se však objevily obavy, že úrokové sazby zůstanou delší dobu vysoké. Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí rostla rychleji, než se očekávalo, což naznačuje, že centrální banka USA (Fed) nebude spěchat se snižováním úrokových sazeb. Evropská centrální banka dnes nechala svoji základní úrokovou sazbu beze změny a nedala najevo, že by uvažovala o uvolnění měnové politiky.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZATYPKONTRAKTAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICEBrentbřezen81,6480,04
New York - NYMEXWTIbřezen76,6575,09

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď