Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Balet NdB 2 | Královská večeřeBalet NdB 2 | Královská večeře
Balet
Balet NdB 2

Tma / Královská večeře / Symfonie č. 7 Allegretto

Nová scéna

Základní informace

Kde hrajeme

Nová scéna

Soubor

Balet NdB 2

Přibližná délka představení

2 hodiny, 2 přestávky (20 minut)

Premiéra

Premiéra 26. října 2023

Tři původní choreografie baletní mistryně Markéty Pimek Habalové, uměleckého vedoucího Baletu NdB 2 Uladzimira Ivanoua a uměleckého šéfa Baletu NdB Mária Radačovského.

O inscenaci

Tma

Choreografie: Markéta Pimek Habalová
Hudba: Fryderyk Chopin, Johann Paul von Westhof
Hudební mix: Michal Pimek
Světelný design: Jakub Julínek

Tma jako symbol zla ve všech jeho možných podobách a taneční duet jako poetický výraz lidského prožívání lásky i osudových strastí života, nás přivádí k úvaze nad věčným konfliktem mezi láskou a nenávistí, světlem a temnotou. Je to příběh, který nás učí, že láska je neustálým zdrojem síly a naděje, který nám dodává odvahu a víru v překonání všech zkoušek. Ať přicházejí jakékoli obtíže, láska zůstává pevná a neotřesitelná. Je to příběh, který nás povzbuzuje k tomu, abychom věřili v moc lásky a bojovali za ni. Má totiž úžasnou schopnost překonat vše a přetrvat i ve chvílích největšího soužení.

Účinkující

Rashmi Torres
Joshua Williams

 

Královská večeře

Choreografie: Uladzimir Ivanou
Hudba: Jan Dismas Zelenka

Při Královské večeři budete svědky těch nejhorších lidských vlastností a činů. Hlavní roli zde bude hrát přetvářka a pokrytectví, lež a zrada. Svou úlohu ale sehraje i náhoda a pochopíme, jak je důležitá správná strava...

„Všemocná, majestátní, ctihodná, moudrá a milosrdná. Její krásu nepřekoná ani kvetoucí růže za ranního šerosvitu. To musí být úžasný pocit vidět tak jedinečnou osobnost, z níž vyzařuje svět. Svět, kterému dominuje. Cítíte to? Jak v sobě soustřeďuje dějiny světa, a bije v ní tlukoucí srdce Ducha? V tomto pokryteckém světě, skrze bloudění, neštěstí a bolest, opouští svou individualitu a uznává sebe sama jako rozum, který je skutečností, a skutečnost, která je rozumem...“

Účinkující

Královna:  Izabela Gracíková
Sluha: Joshua Williams
Mrcha:  Anastasia Lehmann 
Čahoun: Laura Zelinová
Markyza: Rashmi Torres
Markýz: Manuel Romero
Generál: Adam Baštař 
Zbabělec: Nikolas San Gil Muňoz 
Euridika: Cleo Ravel 
Orfeus: Valentin Domsa

 

Symfonie č. 7 Allegretto

Choreografie: Mário Radačovský
Hudba: Dmitrij Šostakovič
Scénická výprava, kostýmy: Barbora Rašková
Světelný design: Jakub Julínek, Mário Radačovský

Slavná Leningradská symfonie poprvé zazněla v blokádou sužovaném Leningradě v roce 1942. Dílo se pro svět stalo symbolem boje proti fašizmu je paradoxně v dnešní době stále aktuální. V reakci na konflikty, které se rozrůstají nedaleko našich hranic, se zrcadlí v závěrečné choreografii tohoto programu téma ztráty v osobní i obecné rovině či hudbou předurčené téma brutální agrese vůči svobodnému národu.

Účinkující

Chlapec: Joshua Williams 
Dívka: Rashmi Torres
Generál: Manuel Romero de Haro
Vojsko: Izabela Gracíková, Adéla Kulíšek, Adam Baštař, Nikolas San Gil Muňoz, Laura Zelinová, Anastasia Lehmann, Cleo Ravel, Valentin Domsa

Foto a video galerie

Sdílet na sociálních sítích

Praktické informace

Kde si koupit vstupenky

Národní divadlo prodává vstupenky až na 6 měsíců dopředu. V současné době je možné zakoupit vstupenky na představení Činohry, Baletu, Opery a Laterny magiky konaná v měsících duben–září 2024.

Při koupi online je možné získat e-vstupenku. Papírové vstupenky si můžete vyzvednout v pokladnách Národního divadla.

Co si vzít na sebe?

Divák by měl svým zevnějškem a chováním respektovat společenské zvyklosti při návštěvě divadelního představení.

Parkování u ND

Při návštěvě Národního divadla a Nové scény je možné využít podzemní parking ND (parkoviště pod Provozní budovou Národního divadla - vjezd z ulice  Ostrovní).

Ceník a provozní řád

Občerstvení na Nové scéně

Pro občerstvení na Nové scéně využijte Café Nona