Olomoucká Liška B. je inscenace půvabná a svébytná i díky silné hudební složce

Olomoucká Liška B. je inscenace půvabná a svébytná i díky silné hudební složce

Tisk

liska b 200Kdysi jsem viděl v hukvaldském amfiteátru operu Příhody lišky Bystroušky, což na mě natolik zapůsobilo, že jsem se stal milovníkem hudby Leoše Janáčka. Jenomže očekávaná premiéra inscenace nazvaná Liška B., která proběhla v pátek 19. ledna v Moravském divadle Olomouc, je přece jenom jiná písnička. Nicméně i hudební stránka nové inscenace je velmi silná.

 

Jistě, příběh sice vychází z bajek o Lišce Bystroušce Rudolfa Těsnohlídka, ale i tak jsem byl v očekávání a mírném napětí. Tak jako tak mě činoherní představení s mnoha krásnými písněmi Martina Hůly dostalo, opravdu. Podle mého názoru je půvabné, svébytné a vtipné. Však jej vymysleli Lubomír Smékal a Miroslav Krobot, který nejnovější dílo na olomouckém scéně režíroval. Tato plodná autorská dvojice už nějakou dobu úspěšně spolupracuje a mně se jejich díla líbí, ať už jde o divadlo či filmové projekty.

Mimochodem, pánové Smékal a Krobot jsou rovněž autory všech textů, a pokud vás to zajímá, tak písní zaznívá rovný tucet. A právě hudební stránka řadí inscenaci Liška B. téměř k muzikálovým produkcím, kde je v jednom ranku herectví, zpívání i nápaditě postavená choreografie včetně tance. Nic nechybí a ani nepřekáží. Absolutně nechybí ani minimum kulis či rekvizit.

Herecky i pěvecky mě určitě uchvátili jednak Jiří Přibyl v roli chlapského revírníka, Kristina Herz coby líbezná liška, i lehce komický farář v podání Zdeňka Juliny, jednak další protagonisté (Ivana Plíhalová, Tomáš Krejčí, Jan Ťoupalík, Lenka Kočišová, Marek Pešl, Pavel Hekela j. h., Lukáš Červenka, Jana Posníková) - a vlastně celý soubor, který je muzikální, sehraný a jejich hlasy výborně ladí.

liska b. foto 1

Výsledkem je inscenace, která může pobavit široké publikum, zvláště když jde v příběhu i o střet mládí a stáří (mladá liška a revírník v letech). Ostatně v Těsnohlídkových Příbězích Lišky Bystroušky se osudy lidských i zvířecích hrdinů vzájemně prolínají a ovlivňují, ale také zdůrazňují nutnost harmonického vztahu mezi člověkem a přírodou.

V případě Lišky B. oceňuji nevšední divadelní invenci, talent režiséra a interpretační celistvost a kázeň. Proto na divadelních prknech mohou mít i Těsnohlídkovy bajky vždycky něco do sebe - ideu a přesah, ale také sílu vášně, kterou publikum ocení.

Reprízy inscenace Liška B. by měly proběhnout 27. ledna, 6. února, 14. února a 8. dubna.

liska b. foto 2

Zdroj foto: archiv MDO

https://moravskedivadlo.cz/cs/cinohra/inscenace/liska-b


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

CLARINET FACTORY: NEUSTÁLÉ HLEDÁNÍ NOVÝCH CEST

ClarinetFactory perexClarinet Factory patří k souborům, které vždycky něčím překvapí. Nikoliv virtuózní bravurou, o té už každý dávno ví, ale třeba propojováním žánrů a oblastí, ve kterých se doká...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Premiéru hry na motivy pohádky O dvanácti měsíčkách uvede v adventním čase pražské Divadlo MA

Zimni kouzlo 200Představení inspirované tradiční pohádkou „O dvanácti měsíčkách“ v humorném podání uvede v předvánočním období pražské Divadlo MA. Režisérka a ředitelka divadla Marianna Arzumanová vybrala pro známý příběh o Marušce, která je vyhná...


Literatura

Jedenáct – řetězec událostí, který odstartoval jeden „nečin“

mark watson jedenact 200Xavier Ireland je modrátorem nočního vysílání, v němž radí ostatním, jak přežít životní krize. Přitom sám se potácí ve vlastní nejistotě. V Anglii žije pět let pod novou identitou. Kdysi, to se ještě j...

Divadlo

Hadry, kosti kůže. Miroslav Hanuš exceluje v roli Wericha

hadry perexVila na Kampě – U Sovových mlýnů 501/7. Dříve Dobrovského, dnes Werichova vila. Od roku 1945 až do své smrti roce 1980 zde žil „národní klaun a národní rabín“ Jan Werich. V roce 1948, půl roku po odchodu Jiřího Voskovce, se sem do přízemí nastěho...

Film

Divoká dvojka? Spíš potřeštěná

divoka dvojka 200Skvělou komedii, u které se od srdce zasmějete, najdete poslední dobou horko těžko. Nicméně se filmaři neustále snaží takový film natočit. Reese Witherspoon v jedné z hlavních rolí by mohla být pozitivní známkou úspěchu, ale…