Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Exprimátor jako červená nit. Dvě pardubické razie pojí jeden příběh

  9:46
Od prvního zatýkání na pardubické radnici utekly dva roky. Tehdy se kriminalisté zajímali o odbor dopravy. Druhá razie, zaměřená na odbor majetku a investic, se konala před dvěma měsíci. A hned několik okolností naznačuje, že by oba případy mohly poměrně úzce souviset.
Soud ve čtvrtek odpoledne rozhodoval o uvalení vazby na exprimátora Pardubic...

Soud ve čtvrtek odpoledne rozhodoval o uvalení vazby na exprimátora Pardubic Martina Charváta. (23. listopadu 2023) | foto: Josef Vostárek, ČTK

Je to přesně dva roky, co si policie přišla pro šéfa odboru dopravy na pardubické radnici Vladimíra Bakajsu. Tím vlastně začal proces vyšetřování korupce na radnici, který gradoval před dvěma měsíci zatýkáním úředníků a politiků.

Paradoxní je, že na startu prvního vyšetřování stál tehdejší primátor Martin Charvát, který na konci příběhu skončil ve vazební cele. Tu v pátek opustil.

Na první pohled se zdá pravděpodobné, že oba příběhy mohou souviset. Jak na odboru dopravy, tak na odboru majetku a investic se totiž zadávalo velké množství tzv. zakázek malého rozsahu do dvou set tisíc korun. U nich šéfové odboru jen oslovovali vybrané firmy a ty pak práci získávaly. Stejné bylo i to, že drtivá většina zakázek končila jen těsně pod limitem 200 tisíc, a také, že se vybrané firmy „spravedlivě“ v jejich plnění střídaly.

Na posledním loňském zasedání zastupitelstva mluvil o začátku celé anabáze spojené s odborem dopravy tajemník pardubického magistrátu Michal Zitko. „My jsme podali podnět policii s tím, že se na odboru dopravy může dít něco nekalého, a ta pak konala. Řekl bych, že bez podnětu, který šel před dvěma roky z magistrátu, by nedošlo ani k tomu zásahu policie. To chci tady uvést jako fakt,“ řekl zastupitelům Michal Zitko.

Na problém upozornil tehdejší zastupitel

Ten navíc k případu, který odstartoval na konci ledna 2022, přidal několik zajímavých podrobností. Podle něj možný problém odhalil jeden z tehdejších zastupitelů. „Velkou měrou k odhalení přispěl dnes už bývalý člen zastupitelstva, který si za svou činnost zaslouží velký kredit. V té době byl v pozici, které se dnes říká whistleblower (oznamovatel korupce),“ řekl Zitko.

Redakce jméno politika zná, ale z logických důvodů ho nebude uvádět.

Nicméně za zmínku stojí i to, že na spuštění vyšetřování na odboru dopravy se podílel i tehdejší primátor Martin Charvát z hnutí ANO. Alespoň to tehdy tvrdili jeho kolegové.

„Na podzim se interním šetřením zjistilo, že jsou nesrovnalosti při zadávání malých zakázek na odboru dopravy, které jsou pod rozlišovací schopností rady města. Když se informace dostaly na stůl primátorovi, tak rozhodl o podání trestního oznámení,“ uvedl v lednu 2022 pro MF DNES zdroj z radnice, který je s případem dobře obeznámen.

Je tak paradoxní, že Martin Charvát do jisté míry mohl pomáhat rozjet proces, na jehož konci putoval na dva měsíce do vazební cely.

Z vyjádření tajemníka Zitka totiž plyne, že policie po předloňské razii nasadila na lidi z magistrátu odposlechy a získala podklady pro další zatýkání.

„Zásah na odboru majetku a investic se konal na základě činnosti policie, na základě sledovacích prostředků, které má policie k dispozici,“ uvedl Zitko, který zároveň oznámil, že je jedním z mála, kdo má o celém případu detailní informace. „Jsem jeden z úzkého okruhu lidí na pardubickém magistrátu, kteří byli podrobně seznámeni s příkazem soudu, na jehož základě provedla policie v listopadu onen zásah. Není nás mnoho, na radnici jsme jen tři. Mám tak detailní informace k případu. Podepsal jsem mlčenlivost, takže nemohu mluvit o tom, kdo podle policie páchal machinace, jak to prováděl, a o dalších věcech,“ doplnil dlouholetý tajemník pardubické radnice.

Zároveň uvedl, že jeho jméno se v policejním spisu nikde nevyskytuje. „Nebyl jsem osloven ani jako svědek,“ dodal úředník.

Nejasná pozice exšéfa odboru Bakajsy

Co je na celém případu zajímavé, je postavení bývalého šéfa odboru dopravy Vladimíra Bakajsy. Dlouholetý vlivný úředník po startu vyšetřování podal na radnici výpověď a od té doby o něm nikdo neslyšel.

K jeho případu navíc nedává příliš informací ani státní zastupitelství. „V trestní věci, na kterou se dotazujete, musel být přibrán znalec k podání znaleckého posudku, bez kterého nemůže být prověřování skončeno. S ohledem na to nelze předpokládat, že by prověřování bylo skončeno dříve než v druhé polovině roku 2023,“ uvedl v listopadu 2022 okresní státní zástupce Aleš Veselý.

Zatím není nikdo v souvislosti s odborem dopravy obviněn, natož obžalován. „Prověřování, které je prvním stadiem trestního řízení, znamená, že není vedeno trestní stíhání konkrétní osoby,“ dodal Veselý.

Tyto věty pronesl přesně rok předtím, než kriminalisté dorazili na radnici podruhé. MF DNES se snažila získat čerstvé vyjádření k případu, ale to ze státního zastupitelství zatím nepřišlo.

Při druhé razii policisté zadrželi a obvinili celkem 19 lidí. Z politiků šlo o bývalého primátora Charváta a jeho někdejší náměstkyni Helenu Dvořáčkovou. Oba putovali do vazby kvůli podezření z ovlivnění zakázky na stavbu parkovacího domu vedle malé arény. Další jsou pak obviněni v souvislosti se zakázkami na odboru majetku a investic.

„Zásah na odboru majetku a investic se konal na základě sledovacích prostředků, které má policie k dispozici.“

23. listopadu 2023

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Kaut: Nechali jsme se vyprovokovat, to Třinec asi chtěl. Teď přijde svátek

27. dubna 2024  12:25

Třinci vstřelil už čtyři góly a k nim přidal tři asistence. Martinu Kautovi se ve finále extraligy...

Hučeli do něj, aby víc makal. Teď je z Čerešňáka nejlepší extraligový obránce

27. dubna 2024  10:56

Na extraligovou hvězdu je vlastně dost přehlížený. Nevěnuje se mu velkolepá pozornost, nevychází o...

Trapno je vtipné, někdy ho necítíme, říká divadelní režisérka

27. dubna 2024  10:08

Žádná řachanda, přesto je Kdo je tady ředitel v repertoáru Východočeského divadla komedií. Zaujme...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...