Účinná zbraň proti falešným bankéřům? Položit a zavolat zpět, radí kriminalista

25. leden 2024

Falešní bankéři umějí své oběti zmanipulovat tak, že nakonec vyberou celoživotní úspory a pošlou je třeba přes bitcoinmat nebo někam do zahraničí.

Podvodníkům stále vychází sázka na důvěřivost, naivitu a strach. Potvrzuje to i Lukáš Rössler z oddělení kybernetické kriminality policie Ústí nad Labem.

Dosud největším objasněným případem internetové kriminality v Česku byl útok falešných bankéřů na Vysočině se škodou ve výši 195 milionů korun. Policie stíhá 10 lidí, z toho osm Čechů. Podvodníci se vydávali za pracovníky bank a tvrdili obětem, že jejich účet je ohrožen, takže je nutné z něj peníze co nejrychleji vybrat a vložit na údajně bezpečný účet.

„Za poslední dva roky vypadá takto většina útoků tzv. falešných bankéřů. Změna jejich přístupu ale nastává v tom, že pachatelé už nevystupují jako zástupci konkrétních bank, ale jako bankéři České národní banky. Všechny útoky ale spojuje strach, který se v lidech snaží vyvolat,” popisuje Lukáš Rössler.

„Pachatelé navíc využívají veřejně dostupných telefonních čísel bankovních institucí. Pokud bychom tedy chtěli číslo zpětně dohledat, může to vypadat důvěryhodně. Pokud proto nějaký hovor obdržíte, položte ho a zavolejte na to samé číslo zpět,” doplňuje.

Osobní informace ve veřejném prostoru

„Během roku se může stát, že uvidíme nějaký příspěvek na sociálních sítích – například o soutěži, anketě, nebo nám i někdo přímo zavolá. Abychom se mohli zúčastnit, je nutné zadat jméno, e-mail nebo telefonní číslo. Je nutné zvážit, kam svoje údaje zadáváme. Pokud by se jednalo o falešnou nabídku, mohli bychom právě poskytnout svůj kontakt pro budoucí podvodný hovor. Ty totiž ne vždy bývají náhodné,” vysvětluje kriminalista.

Jaké konkrétní scénáře na své oběti podvodníci zkoušejí? Co to jsou aktivní čísla? Co je vzdálený přístup a jak dojde k jeho zneužití? To vše a mnohem více se dozvíte v přiloženém audio záznamu.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio

Související