Chudáček Joker v království vetřelců. 10 nejočekávanějších filmů roku 2024

25.1.2024 at 17:15  •  Posted in Preview, Svět filmu by

V letošním roce se v kinech můžeme těšit na velkolepé sci-fi, tajné agenty či ambiciózní oscarové hity.

 

Chudáčci

   Novinku vysoce svérázného řeckého režiséra Yorgose Lanthimose (Favoritka /2018/) provází pověst jednoho z nejlepších a nejoriginálnějších filmů roku. Netradiční sci-fi komedie je příběhem Belly Baxterové (Emma Stoneová), mladé ženy, kterou navrátí k životu geniální a nekonvenční vědec Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Pod jeho ochranou Bella touží po poznání. Hladovějící po zkušenostech, které jí chybí, uteče s mazaným a zhýralým právníkem (Mark Ruffalo) do víru dobrodružství napříč kontinenty. Nepodléhá předsudkům své doby a zasazuje za rovnoprávnost a svobodu.
Premiéra: 25. ledna

 

Argylle: Tajný agent

   Britský režisér Matthew Vaughn se po trojici snímků z komiksové akční série Kingsman (2014–2021) opět vrhl do světa špionů. V novince se však ještě více než dříve blíží komediálnímu žánru. Tentokrát bude hrdinkou spisovatelka Elly Conwayová (Bryce Dallas Howardová), která se proslavila sérií románů o tajném agentovi jménem Argylle (Henry Cavill), jenž po vzoru Jamese Bonda zachraňuje lidstvo před zločinci všeho druhu. Detaily zápletky její poslední knihy se ale až pozoruhodně shodují s plány, jež chystá realizovat skutečné zločinecké uskupení. A to se musí rozhodnout, co s Elly udělat. Na pomoc introvertní spisovatelce naštěstí přichází skutečný špion (Sam Rockwell). V dalších rolích se objeví John Cena, Samuel L. Jackson nebo zpěvačka Dua Lipa.
Premiéra: 1. února

Zóna zájmu

   Rudolf (Christian Friedel), Hedwiga (Sandra Hüllerová) a jejich čtyři děti žijí ve velkém domě s krásnou udržovanou zahradou. Každý den slaví společnou večeří, vzpomínají na milovanou Itálii, užívají si víkendové výlety k vodě a procházky s přáteli. Zpoza zdí jejich domova se však ozývají znepokojivé zvuky a občas něčí zoufalý křik. Rudolf Höss je totiž velitel koncentračního tábora v Osvětimi. Mrazivý snímek Jonathana Glazera (Pod kůží /2011/) si odvezl Velkou cenu z festivalu v Cannes.
Premiéra: 15. února

 

Duna: Část druhá

   V pokračování epické adaptace kultovní sci-fi ságy Franka Herberta se Paul Atreides (Timothée Chalamet) spojí s Chani (Zendaya) a Fremeny, aby se pomstil nepřátelům, kteří zničili jeho rodinu. Hvězdné obsazení prvního dílu (Javier Bardem, Rebecca Fergusonová, Josh Brolin aj.) zde doplní herci a herečky jako Florence Pughová, Christopher Walken nebo Austin Butler. Režíruje opět Denis Villeneuve (Blade Runner 2049 /2017/).
Premiéra: 29. února

 

Furiousa: Sága Šíleného Maxe

   V roce 2015 australský režisér George Miller dobyl srdce filmových fanoušků se čtvrtým dílem své kultovní akční série Šílený Max. Místo klasické „pětky“ nyní přichází s prequelem, který pojednává o tvrdém osudu Furiosy, již původně ztvárnila Charlize Theronová. V její mladší verzi se představí talentovaná Anya Taylor-Joyová (Menu /2022/). Hlavního padoucha, vůdce velkého motorkářského gangu, ztvární Chris Hemsworth.
Premiéra: 23. května

 

Království Planety opic

   S další kapitolou ze světa známé filmové série přichází také režisér Wes Ball (trilogie Labyrint /2014–2018/). Nový příběh se odehrává několik generací od vlády lidoopa Cézara. Opice jsou na planetě dominantním živočišným druhem, zatímco lidé přežívají v úkrytech. Zatímco nový tyran buduje své království, jistý mladý lidoop podniká strastiplnou cestu, během níž se musí vyrovnat s minulostí a učinit náročná rozhodnutí, která budou mít zásadní vliv na budoucnost opic i lidí.
Premiéra: 23. května

Deadpool 3

   Třetí díl superhrdinské komiksové komedie se bude od předchozích dvou lišit minimálně v jedné zásadní věci. Nové dobrodružství užvaněného maskovaného hrdiny bude poprvé plně začleněno do MCU, což tvůrcům otevírá takřka neomezené možnosti, jak danou látku vytěžit. Aktuálně největším lákadlem je jednoznačně obsazení Hugha Jackmana, který zde znovu ztvární svou nejslavnější roli – drsného mutanta Wolverina. Režíruje tentokrát Shawn Levy, jenž s Ryanem Reynoldsem, představitelem titulní role, spolupracoval už dříve (Free Guy /2021/, Projekt Adam /2022/).
Premiéra: 25. července

 

Vetřelec: Romulus

   Snímky Prometheus (2012) a Vetřelec: Covenant (2017) měly ambice dát legendární filmové sáze nový směr a impuls, z obou se ale vyklubaly přinejlepším průměrné pokusy o rozšíření vetřelčí mytologie. O návrat ke kvalitě prvních dílů série se letos pokusí hororový specialista Fede Alvarez (Dívka v pavoučí síti /2018/). Detaily zápletky zatím nejsou známy, stylem a atmosférou by však nový film série měl mít mnohem blíže k žánrotvornému Scottovu originálu než k rozpačitým sequelům.
Premiéra: 15. srpna

 

Joker: Folie à deux

   Pokračování oceňovaného a komerčně úspěšného originu ikonického padoucha z batmanovského universa dějově naváže na závěr prvního dílu, v němž titulní antihrdina skončil v ústavu pro duševně nemocné. Tam narazí na psychiatričku, která podlehne jeho kouzlu. Režisér Todd Phillips (trilogie Pařba ve Vegas) údajně hodlá druhý díl pojmout jako muzikál, jehož centrem bude „románek“ mezi Jokerem a Harley Quinn v podání Lady Gaga. Pokračování tak nebude herecky stavět pouze na Oscarem ověnčeném Joaquinu Phoenixovi, ale i na neméně slavné a úspěšné zpěvačce a herečce.
Premiéra: 3. října

Gladiátor 2

   Volné pokračování oscarového historického hitu, jenž udělal z Russella Crowea hereckou superhvězdu, se zaměří na Lucia, jehož jsme coby chlapce poznali již v původním snímku. Jeho dospělou verzi ztvární Paul Mescal (Aftersun /2022/), své role si pak zopakují Connie Nielsenová, Djimon Hounsou nebo Derek Jacobi. Ve velkolepé novince legendárního Ridleyho Scotta, jenž natočil i první díl, se dále objeví Denzel Washington, Pedro Pascal nebo Lior Raz (seriál Fauda /2015–2022/).
Premiéra: 21. listopadu

Foto: Distributoři

Roman Freiberg
Tags: