Krize domovů pro seniory. Chybí jim tisíce pečovatelů, vadí nízké platy a náročnost práce

Domovům pro seniory chybí personál

Domovům seniorů chybí personál

Zatímco někde lidé čekají dlouho, než se uvolní místo v domově pro seniory, jinde mají prázdné postele. Nové klienty ale nemohou přijmout. Není, kdo by se o ně staral. V sociálních zařízeních chybí podle Asociace poskytovatelů služeb až tři tisíce lidí. Důvod je prý jednoduchý, nízké platy za málo atraktivní a velmi náročnou práci.

Domov pro seniory v Neratovicích – nová přístavba je hotová od loňska, plno ale uvnitř není. Některé pokoje jsou ještě pořád prázdné, ale už připravené pro klienty. Stěhovat se sem budou moci, až zařízení přijme minimálně čtyři pracovníky. „Musíme mít minimálně deset lidí v nepřetržitém provozu, minimálně dvanáct lidí ve dvanáctihodinových směnách a pak je třeba pokrýt ještě ranní směnu,“ vysvětlila CNN Prima NEWS ředitelka Domova Kněžny Emmy Jaroslava Vítová.

ČTĚTE TAKÉ: Dopravní podnik v Praze vypíše obří zakázku. Za automatizaci metra nabízí 86 miliard

A s nedostatkem zaměstnanců se potýkají také v pražském Domově Sue Ryder. „Pracovníky v sociálních službách hledáme momentálně čtyři na celý úvazek. Hledáme pomocnou sílu do kuchyně, hledáme fyzioterapeuta a hledáme sociálního asistenta do osobní asistence,“ uvedl jeho ředitel Matěj Lejsal.

„Nejčastější pracovní pozice, kde chybí pracovníci, jsou pracovníci v sociálních službách, to jsou ty pečovatelky a pečovatelé, následují pak zdravotničtí pracovníci, například všeobecné sestry, a pak jsou to lidé pracující v prádelně, dělají úklid, zabezpečují stravování,“ upřesnil prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký.

V Domově pro seniory na Praze 9 hledali několik měsíců kuchařku, ale takovou zdravotní sestru hledají více než dva roky. „Máme přibližně 101 zaměstnanců, ale v tuhle chvíli nám osm až devět míst zůstává neobsazených. Nové zaměstnance nalákat na současný plat je problematičtější,“ sdělila ředitelka Sociálních služeb Praha 9 Michaela Žáčková.

„Průměrný plat pečovatelky je zhruba 35 tisíc korun. U těch soukromých je mzda ještě zhruba o deset až patnáct procent nižší,“ dodal Horecký.

Pro práci v sociálních službách musí být podle požadavků člověk psychicky i fyzicky odolný a empatický. „Snažím se vnést těm lidem do života prvky hudby, pohybu, dělám s nimi dramaterapii,“ podělil se o své metody pracovník v sociálních službách Michal Fořt.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) vidí řešení v podpoře vzdělávání v této oblasti: „Musíme se i dobře podívat na strukturu oborů středních nebo vyšších odborných škol. Nám tito lidé chybí už v tom, že nepřicházejí v dostatečném množství mladí lidé na pracovní trh, tak se to snažíme podporovat spolu s kraji.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nečekaná rána pro obyvatele Hor. 15letý Rus je chce vystěhovat z nově postavených domů

Tagy:
domov pro seniory platy sociální služby pečovatelky ESG nedostatek zaměstnanců