InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Cihláři vidí letošní rok s mírným optimismem

26.01.2024
Hypotéky, individuální výstavba a pálené cihly tvoří spojené nádoby. Počty nově uzavřených hypotéčních smluv od prosince výrazně rostou, očekává se oživení poptávky po stavebních materiálech a cihláři začínají pomalu uvažovat o obnovení výroby. Co přinesl loňský rok a co lze očekávat letos? Na to jsme se zeptali klíčových výrobců, členů Cihlářského svazu Čech a Moravy. Jejich názory přinášíme v multi-zdrojové tiskové zprávě k volnému publikování.
Foto: cscm.cz

Trhu začíná nesměle dominovat optimistická nálada


I přes stagnující ceny se počet nových hypoték v prosinci meziročně zvýšil o 64 %. Objem nově uzavřených hypoték meziročně vzrostl o 93 %. Rok 2024 bude rokem zásadního snižování úrokových sazeb a růstu poptávky po hypotékách - ke konci roku se očekávají sazby nad 4 %. To nastartuje růst cen nemovitostí.

Rok 2024 bude pro stavební trh rokem očekávání a pozvolného růstu. Podle generálního ředitele společnosti Wienerberger Kamila Jeřábka je výhled do tohoto roku pozitivnější než ten předchozí. Zásadním milníkem bude vývoj výše úrokových sazeb, který ovlivní příliv nových investorů a také zájem o stavbu rodinných domů. Podstatné bude prolomení 5% hranice, která by měla přijít v polovině roku. Společnost také počítá s obnovením výroby ve svých závodech během února a března.

Poptávka po nových bytech v Praze se v minulém roce každý kvartál zvyšovala a v posledním čtvrtletí dosáhla svého dlouhodobého průměru. Inflace se stabilně snižuje a probouzí se také hypoteční trh. Podle aktuálních informací ČBA Hypomonitor úroková sazba nových hypoték v prosinci poklesla na 5,65 %, pozitivní signál vyslala s koncem roku také Česká národní banka, která snížila základní úrokovou sazbu na 6,75 %. Na růst poptávky měly vliv i dočasné prodejní pobídky, marketingové bonusy, zaváděcí ceny v nově spuštěných projektech a snížení sazby DPH z 15 na 12 % u bytů do 120 m2, které někteří prodejci promítli do cen ještě před koncem roku. Vzhledem k dalšímu očekávanému uvolňování podmínek pro získání hypoték a postupnému snižování úrokových sazeb se dá i v letošním roce očekávat vyšší zájem o nové bydlení.

Blíží se odložená poptávka


Lidé, kteří od července 2022, kdy hypoteční sazby vyrazily k závratným 6 %, čekali na příležitost, kdy opět dosáhnou na hypotéku a budou si ji moci dovolit, se konečně dočkají. Nahrává tomu i zrušení ukazatele DTI, který částečně omezoval objem úvěrů na bydlení, jež si lidé mohli brát (a znemožňoval tak nákup některých větších nemovitostí třeba pro rodiny).

Snižování sazeb, a to mnohem rychlejší než o nepatrné tři setiny procentního bodu měsíčně, už zřejmě začalo, byť se to zatím neprojevilo v posledním Hypomonitoru - podobné databáze na trh logicky reagují se zpožděním. V dalších měsících pravděpodobně uvidíme o něco výraznější pokles sazeb.

Letos lze očekávat oživení bytové výstavby a zvýšení poptávky po nových bytech. Zásadní je rozhýbání hypotečního trhu a zlepšení dostupnosti financování. Snížení úrokových sazeb na hranici kolem 4 % je klíčovým faktorem k motivaci investorů, kteří svůj nákup odkládají a čekají na lepší podmínky financování.

I nadále platí, že tím hlavním impulsem pro trh bude až pokles úrokových sazeb. Ty se stanou motivátorem pro investory, kteří vyčkávají na lepší podmínky financování nemovitostí. Snížení úrokových sazeb na hranici kolem 4 % je klíčovým faktorem, nicméně už snížení pod 5 % bude vnímáno investory jako pozitivní zpráva.

Oživení trhu s novými byty je citelné od druhé poloviny loňského roku. Po období vyčkávání nastal návrat kupujících k novým bytům jako bezpečné investici a roste počet hypotekárních klientů, čemuž pomáhá už zcela zřejmé uvolňování hypotečních podmínek a nižší sazby. Aktivní jsou i institucionální investoři, kteří budují svá portfolia nájemního a družstevního bydlení. V prodeji nových bytů se tedy vracíme k tradičnímu tržnímu tempu a všichni zájemci musí mít z čeho stavět. Cihla je stále jedním z nejpopulárnějších a v našich zemích i tradičním stavebním prvkem.

Autor: Ing. Jan Fiala, CSCM

Další články z rubriky Domácí

Prohlášení Ministerstva zahraničí ke kyberútokům ruského aktéra APT28 na Česko

Česko společně s Německem, Evropskou unií, NATO a mezinárodními partnery zásadně odsuzují aktivity ruského státního aktéra APT28, který dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou ...

MŽP: Novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu pomůže také rozvoji agrovoltaiky

V posledních letech mizí každý rok přibližně 700 hektarů zemědělské půdy pro výstavbu domů, výrobu a skladování a také pro dopravní stavby. Zhruba 40 ...

Inspektoři ČIŽP absolvovali školení zaměřené na správný postup při havárii na vodách

Každý inspektor České inspekce životního prostředí držící havarijní připravenost musí být dle interní metodiky jednou za pět let řádně proškolen v pos ...

SYRI: Českým ženám se rodí první dítě později, než by si samy přály

České ženy chtějí mít více dětí, než kolik jich ve výsledku mají. Souvisí to s pokračujícím trendem posunu rodičovství do stále vyššího věku, který v ...

Češi si sjednávají životní pojištění až těsně před třicítkou, rizika jim ale hrozí v každém věku

Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »