‚Tohle není výrobek k jídlu!‘ Korejští influenceři smaží a jedí párátka. Hazard, varuje stát

Jihokorejské úřady vyzývají lidi, aby přestali smažit a jíst párátka. Právě to je totiž nový trend šířící se na tamních sociálních sítích. Nastartovali ho tzv. mukbang influenceři – lidé, kteří na videu natáčí, jak jedí nejrůznější pokrmy, často s mikrofonem těsně u úst, aby bylo slyšet každé mlasknutí. V případě párátek křupnutí.

Soul Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Párátko, zuby, chrup, ústní hygiena. Ilustrační foto

Někteří Korejci na sítích dokonce nabízejí tipy, jak párátka chuťově upravit (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Tohle není výrobek k jídlu! Jejich bezpečnost jako potraviny nebyla ověřena,“ napsalo ve středu jihokorejské ministerstvo pro bezpečnost potravin a léčiv na síť X, protože se k němu stále častěji dostávala videa párátek, která po osmažení vypadají jako nafouknuté chipsy. Důležité je pro Čechy poznamenat, že korejská párátka se vyrábí z kukuřičného nebo bramborového škrobu – a ne ze dřeva nebo plastu.

Někteří Korejci na sítích dokonce nabízejí tipy, jak párátka upravit před smažením nebo okořenit po něm, aby chutnala lépe. Ne všechny ale nový trend nadchnul: „Nechápu děti, které to jedí. Existují tuny chutných jídel, ale oni smaží párátka a jedí je s polévkou. Párátka nemají žádnou chuť,“ zněl jeden z komentářů na TikToku, jak informuje Business Insider.

Smažená párátka v Jižní Koreji nejsou prvním případem, kdy se podobný nezdravý trend snažily potlačit oficiální úřady státu. Naposledy varovaly v rámci tzv. Tide pod výzvy v roce 2018. Tehdy lidé (nejen v Koreji) natáčeli, jak žvýkají barevné sáčky gelu na praní. Někdy bohužel se smrtelnými následky. Výzva se rozšířila natolik, že nakonec před zdánlivě absurdní a nemyslitelnou konzumací varoval i výrobce, jak psal v roce 2018 deník The Telegraph.

Lucie Pávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme