Hlavní obsah
Psychologie

Limerence: Láska, nebo pohroma?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Limerence není jen vášeň nebo zlomené srdce; je to obsedantní fixace na někoho, kdo necítí totéž. Tento fenomén může mít hluboký dopad na naše vztahy a emoční pohodu.

Článek

V hlubinách lidského srdce existuje fenomén tak silný, že dokáže změnit náš pohled na svět. Jmenuje se limerence – stav, kdy náš život ovládne neopětovaná, vše pohlcující láska k někomu, kdo se k nám nechová stejně. Limerence není jen beznadějně romantická záležitost; může se stát celkovou pohromou pro naše duševní zdraví a vztahy.

Limerence je druhem neopětované lásky. Není to ani vášeň anebo zlomené srdce – jde o stav mysli, v němž jsou promítány do hlavy podmínky, které pro dotyčného znamenají určitý stupeň vzájemnosti. Je to obsedantní, vše pohlcující fixace, kterou si někdy vytváříme na lidech, kteří to, co my, bohužel pro nás, necítí stejně.

Tento fenomén je definován silnými, často naprosto nekontrolovatelnými emocemi a nutkavou touhou po přiblížení se a vzájemnosti od objektu naší náklonnosti, označovaného odborníky jako LO (Limerent Object).

Postižení to popisují tak, že když se jejich limerence zblázní, připadá jim to jako brutální stroj, který drtí kolemjdoucí do soukolí představ o právě prožívané lásce. Potkávám někoho, kohokoli a cítím, jak se mi země pod nohama začíná bortit, říkávají. Na jedné straně propasti je někdo, koho bych rád poznal lépe; na druhé straně jsem jen já.

Limerence může způsobit spoustu pocitů úzkosti a sebeobviňování vedoucích až k těžkým depresím, ale podle mých zkušeností je nejhorší na tom všem to skryté podezření, že ta moje samotná afinita (přitažlivost) není „skutečná“. Proto tito lidé nevyhledávají odbornou pomoc.

Oficiální diagnóza by pro ně totiž mohla potvrdit to nejhorší: že to úchvatné připoutání, které si vytvořili, všechna ta radost a úžas, které nalezli při přemýšlení o svém LO, byly jen iluzorní a bezvýznamné. A tím by byl zcela zničen jejich vnitřní svět. A toho se velice bojí.

Limerence byla poprvé definována v 60. letech 20. století psycholožkou Dorothy Tennovovou. Znaky limerence zahrnují neustálé myšlení na LO, intenzivní touhu po jejich pozornosti a velmi často i až obtěžující kontakt kvůli schválení jakéhokoliv kroku dotyčného a často nerealistické fantazie o budoucnosti s touto osobou.

Je tím, co spojuje vaši náladu s chováním někoho jiného. A vy tak neustále „kalibrujete“ své myšlenky a chování podle odpovědí vašeho LO. V extrémních případech to může vést k úzkosti, depresi a dalším psychickým problémům, zvláště pokud jsou pocity neopětované nebo není jasné, zda je do vás LO také zamilovaný.

Rozdíl mezi zcela negativní a ambivalentní limerencí není v míře obav nebo zoufalství, ale v míře izolace, kterou při ní prožíváme. Každý, kdo prožil limerenci, ví, jak osamělý a izolovaný tento stav může udělat z člověka v podstatě poustevníka.

Limerence tak může poškodit stávající vztahy a bránit vytváření nových vztahů s LO, nejen proto, že v jejich blízkosti nemůžeme být sami sebou, ale také protože ztrácíme schopnost vnímat je takové, jací opravdu jsou. Vysníváme si je.

Prostřednictvím sociálních médií a online interakcí může být ještě zesílena. Algoritmy nás nabízí více toho, co máme rádi, a podporují náš zájem o lidi, které ve skutečnosti nemusíme znát. Kombinace snadného přístupu k informacím o LO a možnosti „číhat“ na ně online vytváří ideální podmínky pro vznik a udržování limerence.

Lidská komunikace ve vztazích prochází prubířskými kameny sociálních sítí. Jde o složitý a často bolestivý zážitek, který může způsobit značné narušení našeho života. Pro někoho může být zdrojem inspirace a tvořivosti, ale pro jiné je to stav, který zcela paralyzuje a ničí jejich reálné vztahy.

Výzva, jak se s tímto stavem vyrovnat, spočívá v tom rozpoznat jeho příznaky a brát jej vážně, aniž bychom ho nechali negativně ovlivnit naše vztahy a emoční pohodu. Neměli bychom limerenci podceňovat, ale spíše ji chápat jako důležitou součást naší emocionální zkušenosti. A proto:

  • Přijměte své pocity: Limerence není jen „neškodná zamilovanost". Je to intenzivní, často zmatečný emocionální stav, který může mít hluboký vliv na vaše osobní i mezilidské vztahy. Je důležité uznat a přijmout, že vaše pocity jsou skutečné a mají význam, bez ohledu na to, jak jsou složité nebo obtížně pochopitelné.
  • Nenoste tuto tíhu sami: Limerence může být osamělým zážitkem. Můžete se cítit, jako byste byli jediní, kdo prochází takovou emocionální bouří. Vězte, že nejste sami. Hledání podpory, ať už skrze přátele, rodinu, online komunity, nebo odborné poradenství, může pomoci lépe zpracovat a pochopit vaše pocity.
  • Rozpoznejte dopady na váš život: Uvědomte si, jak limerence ovlivňuje vaše každodenní fungování, vztahy a celkovou kvalitu života. Zvažte, zda vás tato emocionální zkušenost brzdí v osobním růstu, nebo jestli vás nutí opomíjet jiné důležité aspekty vašeho života.
  • Proaktivní přístup k řešení: Identifikujte strategie, které vám pomohou lépe zvládat vaše pocity. To může zahrnovat techniky sebeuvědomění, mindfulness, nebo dokonce odborné terapie zaměřené na změnu myšlenkových vzorců a chování, které jsou s limerencí spojeny.
  • Hledejte rovnováhu: Najděte způsoby, jak zapojit své emoce do zdravějších a konstruktivnějších aktivit. To může znamenat přesunout energii do koníčků, kreativní práce, nebo jiných vztahů, které jsou pro vás naplňující a zdravé.
  • Uznání reality: Buďte upřímní k sobě ohledně povahy vaší limerence a realitě situace. V některých případech je důležité rozlišit mezi skutečnými emocionálními vazbami a idealizovanými představami, které mohou být více založeny na fantazii než na realitě.

Pamatujte, že limerence, i když může být náročná a bolestivá, je také příležitostí pro hluboké sebepoznání a osobní růst.

Buďte k sobě laskaví a trpěliví, když pracujete na porozumění a zvládání těchto silných emocí. S láskou.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz