Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kateřina II. Veliká - nymfomanka na trůně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexej Antropov, 1760, Licence: Veřejná doména

Kateřina II. Veliká na obraze Alexeje Antropova z roku 1760.

V dnešním článku se mimo jiné dozvíte, jak se Kateřina Veliká dostala k moci či jak probíhal výběr jejich milenců. Kateřina II. totiž prožila v 18. století život, jako snad žádná jiná žena před ní.

Článek

Sofie Frederika Augusta se narodila 2. května 1729 v pruském Štětíně do nikterak bohatého, ale o to více ambiciózního rodu Anhaltských. Již od dětství projevovala svou nespoutanost, divokost a temperament. Dokonale si dovedla získávat pozornost a obdiv dospělých.

Cílem takřka všech chudších německých rodů bylo výhodně provdat své dcery. Totéž platilo i pro rod Anhaltských. Sofii nebylo ještě ani patnáct let, když se na ni usmálo štěstí, které jí zcela změnilo veškerý další život a umožnilo naplno rozvinout svůj potenciál. Ruská carevna Alžběta I. Petrovna, vědoma si skutečnosti, že nebude mít své vlastní děti, označila za svého nástupce Petra, syna své sestry Anny Petrovny a Karla Holštýnsko-Gottorpského. Právě u budoucího cara Petra III. začíná slavná dynastie Holstein‑Gottorp‑Romanov.

Carevna Alžběta I. rovněž neponechá nic náhodě a takřka ihned vybere pro svého synovce vhodnou manželku. A nezvolí si nikoho jiného než Sofii Frederiku. Ta po příjezdu do Ruska konvertuje k pravoslaví a přijme jméno Kateřina Alexejevna, jímž později vstoupí do dějin. Ke svatbě Kateřiny a Petra došlo 21. srpna 1745 v Petrohradě. Až do těchto chvil byla Kateřina nadšená. Zklamání však přišlo během svatební noci. Petr si přivedl roztouženou Kateřinu do své ložnice, nechal ji obléct do vojenské uniformy a celou noc si hráli s cínovými vojáčky.

Ani v následujících dnech, měsících a letech se Kateřina ničeho nedočkala. Sexuální frustrace a obava, že pokud nebude mít děti, prohlásí carevna manželství s Petrem za neplatné, ji přivádí do náruče několika milenců. A vskutku, roku 1754 přichází na svět syn Pavel. O dva roky později se narodí dcera Anna. Petr v oné době svým přátelům řekne, že netuší, kde svá těhotenství jeho manželka bere. Pro Kateřinu se dlouhé noci strávené s milenci staly běžným standardem a o Petra se po narození svých dětí již takřka vůbec nezajímala.

Zásadní okamžik v životě Kateřiny přichází v lednu 1762. V té době umírá carevna Alžběta I. a Kateřinin manžel se stává, jako Petr III., ruským carem. Petr získal moc a Kateřina se začíná obávat o své postavení. Dozví se, že Petr je jejími milostnými avantýrami znechucen a plánuje ji poslat do kláštera. Naštěstí pro Kateřinu je Petr stejně neschopný na trůně jako na loži. Svými zcela neuvěřitelnými rozhodnutími v zahraniční i domácí politice si během pár měsíců znepřátelí takřka všechny významné ruské rody a politiky.

Začne příprava převratu. Celý převrat organizuje Kateřina a její přítelkyně Jekatěrina Daškovová. Proto se pro něj později vžije označení „Dámský převrat“. Petr je uvězněn, zabit a Kateřina se stává v 33 letech ruskou carevnou.

A bude jí dalších 34 let, během kterých Rusko zažije nebývalý rozmach a do té doby zcela nevídanou liberalizaci. Za vlády Kateřiny se naplno rozvine ruská věda, literatura či umění. Rusko se otevře světu a vpustí do země západní vlivy. V době vlády Kateřiny Veliké nešlo poznat, zda je člověk na dvoře ve Versailles či v Petrohradu.

Kateřina nyní začne žít bez jakéhokoli ostychu. Celý Petrohrad ví, že si v její ložnici milenci podávají dveře. Není větší cti, než stát se milencem carevny či s ní strávit alespoň jednu noc. Své milence Kateřina rozdělí do tří úrovní.

Do první úrovně carevniných osobních přátel patřil nejprve Grigorij Orlov a později Grigorij Potěmkin. S těmito muži řešila carevna státní záležitosti a v případě Potěmkina i své další milence. Druhá úroveň byli tzv. „oficiální“ milenci. Šlo u muže, kteří dostali hodnost adjutanta a rentu. Během více než třicetileté vlády Kateřiny se na pozici oficiálního milence carevny vystřídalo asi 25 mužů. A v třetí úrovni byli „dočasní“ milenci na jednu, dvě noci, případně pár týdnů.

Pro výběr milenců vznikl komplexní systém, který zajišťoval, že carevna bude vždy maximálně spokojena a nebude ohroženo její zdraví. Kníže Potěmkin se pohyboval v nejvyšších petrohradských kruzích a od dam velmi dobře věděl, kteří gardisté či šlechtici jsou populární a dámy si je pochvalují. Tyto muže Potěmkin vytipoval pro carevnu a muže čekala velmi důkladná zdravotní prohlídka. Pokud jí muž prošel, dostal pozvání k jedné z dvorních dam Kateřiny. Ta si jej nejprve důkladně prohlédla a poté měl muž předvést své sexuální výkony. Protože Kateřina vyžadovala nejen skvělou výkonost ale i dlouhou výdrž, tradují se historky, že dvorní dáma před začátkem sexu otočila přesýpací hodiny a muž musel vydržet minimálně do doby, než se písek zcela přesypal. Pokud nevydržel, byl vyhozen. Jestliže muž zvládl první zkoušku, musel předvést, zda zvládne ženu uspokojovat celou noc.

Později dvorní dáma probrala výkony muže s carevnou a ta se rozhodla, zda jej pozve, či nikoli. Muž byl v netrpělivém očekávání. Když přišlo pozvání od Kateřiny, byla před mužem noc jeho života. Musel předvést svůj nejlepší výkon. Pokud se totiž rozneslo, že s ním carevna nebyla spokojena, mohl se muž z Petrohradu odstěhovat, protože žádná z petrohradských dam již o něj neprojevila zájem. A naopak v případě úspěchu u carevny jej čekala nemalá finanční odměna, povýšení a růst reputace po celém městě.

Kateřina na milencích nešetřila. Muže, kteří ji činili radost a potěšení, carevna s chutí odměňovala. Pokud předvedl muž obzvlášť skvělý výkon, mohl se dočkat v budoucnu povýšení na oficiálního milence a takoví muži již dostávali od Kateřiny rozsáhlé majetky či paláce. Například jeden z nejlepších milenců Kateřiny se dokonce stal, jako Stanislav II. August, polským králem.

Kateřina žila zcela nespoutaným životem, ve kterém se neohlížela na společenské konvence. Kupříkladu její přítelkyně Daškovová se stala první ženou na světě ve vysoké vládní funkci.

Carevna Kateřina byla rovněž jedním z prvních lidí v historii, kteří se nechali naočkovat. Šlo o vakcínu proti neštovicím. Nechala také naočkovat své děti a šla svým poddaným příkladem. Rusko se díky ní stalo na konci 18. století zemí s nejvyšší proočkovaností na světě.

Svůj život si Kateřina užívala až do úplného konce. Zemřela 17. listopadu 1796 v Petrohradě ve věku 67 let. Její vláda je dodnes označována jako „Kateřinská éra“ či „Zlatý věk Ruska“.

Nikdy v historii nemělo Rusko tak skvělého, lidského a osvíceného vládce jako Kateřinu.

Prameny:

  • Robert K. Massie - Kateřina Veliká
  • Carolly Erickson - Kateřina Veliká
  • Eleanor Herman - Sex with the Queen

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz