Šlágr belgické ligy mezi Anderlechtem a Genkem se bude opakovat. Důvodem je zásadní chyba rozhodčích

Jedinečná situace nastane v nejvyšší belgické fotbalové soutěži. Ligový zápas, odehraný 23. prosince loňského roku mezi celky Anderlechtu a Genku, se bude muset opakovat. Zápas sice skončil stavem 2:1, klub z Genku ale podal protest vůči rozhodčím, kteří v zápase nenechali hostující tým opakovat pokutový kop. Hlavní roli v bezprecedentní situaci odehrál útočník Yira Sor, bývalý hráč pražské Slavie.

Genk (Belgie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí komunikuje s videoasistentem v zápase belgické ligy Genku s Anderlechtem

Rozhodčí Nathan Verboomen komunikuje s videoasistentem v zápase belgické ligy mezi Anderlechtem a Genkem | Foto: Jan De Meuleneir | Zdroj: ČTK / Panoramic

Ve 23. minutě za stavu 0:0 kopal útočník Bryan Heynen pokutový kop, dánský brankář Anderlechtu Kasper Schmeichel penaltu však chytil. Ale právě bývalý hráč Sešívaných Yira Sor balón do sítě dorazil.

Radost se však rychle změnila v zoufalství, když byl po kontrole VAR gól odvolán. Rozhodčí Nathan Verboomen a jeho asistenti usoudili, že Sor vnikl do pokutového území ještě předtím, než byl proveden pokutový kop. To je podle pravidel správný důvod, proč gól neuznat.

Tým z průmyslového centr Vlámska se však odvolal na jinou situaci - těsně před exekucí vběhli do pokutového území také bránící hráči Anderlechtu. V tom případě měl VAR nechat opakovat pokutový kop. To se ale nestalo.

Belgická komise rozhodčích původně rozhodla, že se zápas opakovat nebude, protože incident považoval za chybu videorozhodčího, nikoli za nesprávné použití zákonů hry.

Genk se proti tomuto rozhodnutí odvolal k Disciplinární radě pro profesionální fotbal, která rozhodnutí rozhodčího orgánu zrušila a rozhodla, že se zápas bude opakovat v plném rozsahu.

„Disciplinární rada pro profesionální fotbal rozhodla, že zápas Anderlecht - KRC Genk z konce minulého roku by měl být opakován. Disciplinární rada se prohlásila za kompetentní rozhodující orgán a tím bylo zrušeno dřívější rozhodnutí belgické komise rozhodčích zápas neopakovat. Rada se poté řídila argumentem KRC Genk, že rozhodčí zápasu nesprávně aplikovali pravidla v předmětné fázi zahrávání penalty. KRC Genk doufá, že se brzy najde termín opakování zápasu,“ uvedl Genk v prohlášení.

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme